BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,81
ALTIN 2.419,73
HABER /  DÜNYA

Suriye'de kıyamet o ilçede kopacak

Fırat Kalkanı Operasyonu, Cerablus güneyinde yoğunlaşarak devam ediyor. Yeni hedef stratejik IŞİD'in elindeki stratejik El Bab.

Abone ol

Suriye'de tarafların yeni hedefi El Bab olacak. Burada kontrolü sağlayan güç, cephede büyük avantaj sağlayacak.

ESAD, YPG VE ÖSO'NUN HEDEFİNDE

Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında terör örgütleriyle mücadele sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) desteğiyle Suriyeli muhalifler her geçen gün ilerlemeye devam ediyor. Diğer yandan Suriye PKK'sı PYD ise IŞİD'in elindeki El-Bab'ı işgal etmeyi planlıyor.

IŞİD'İN NEFES BORUSU

Yeni Şafak'a konuşan El- Bab Yerel Meclis Başkanı Talel Abu Suriye'nin en büyük ilçesi olan El- Bab'ın stratejik önemini anlattı. El-Bab'ın mali özelliğine dikkat çeken Abu, “El-Bab ilçesi Halep'in en büyük ilçesi, bölgenin sanayi ve ticaret merkezi olması hasebiyle özel öneme sahip.

SANAYİ VE TİCARET MERKEZİ

IŞİD terör örgütü ilçeyi 2014 yazında işgal etti. IŞİD için de Rakka'dan sonra ikinci başkent niteliği taşıyor. Rejim, Suriye PKK'sı ve muhalifler için El-Bab hayati öneme sahip.

TARAFLAR İLÇEYE YAKIN

Şuan Rejim'in ilçeye uzaklığı 15 kilometre iken, Suriye PKK'sı 25 kilometre, muhalifler ise 23 kilometre mesafede konuşlanmış durumda. Muhaliflerin hem Çobanbey hem de Cerablus'dan iki hat üzerinden ilerlerken, rejim Kuveyris beldesinden El-Bab yönünde ilerliyor.

Öte yandan Suriye'deki son gelişmeleri kaleme alan Hürriyet yazarı İsmet Berkan sıradaki hedefin Menbiç değil El Bab olacağını yazdı.

Ankara'nın kartlarını şimdilik kapalı tuttuğunu belirten Berkan, yazısında şunları söylüyor:

BELLİ Kİ HEDEF EL BAB

"Ancak sadece harita üzerinden yapılacak bir analiz bile en azından başlangıç aşamalarında Menbiç’e göre daha batıda ve bir miktar da güneyde kalan, Halep yakınındaki El Bab kasabasının da bu harekâtın hedeflerinden biri olduğu açıkça görülüyor. Nitekim Cerablus’tan kaçan IŞİD unsurlarının da bu kasabaya geldiği ve savunma hatlarını burada kurduğu yönünde ciddi haberler var.

 O bakımdan, Ankara açısından şu soru daha da anlamlı: Menbiç’le oyalanmalı ve IŞİD’in El Bab’da daha da güçlenmesine göz mü yummalı, yoksa Mınbiç’i YPG’den geri almayı şimdilik ikinci planda bırakıp El Bab’a mı yönelmeli?

TSK ve ÖSO’nun harekâtın başından beri sabırla hareket ettiğini, IŞİD’den boşalan bölgelerin güvenliği sağlanmadan ve lojistik imkânlar yaratılmadan alelacele bir ileri harekât yapılmadığını görüyoruz. Bu da, savaşın El Bab’da yaşanacağına dair kuvvetli emareler veriyor bize."