BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.455,08
HABER /  DÜNYA

Suriye sınırında kritik gelişme Telabyad krizi

Bir süredir PYD'nin denetiminde olan Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısındaki Suriye'nin Telabyad kenti Özgür Suriye Ordusu denetimine geçti.

Abone ol

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısındaki Suriye'nin Telabyad kentinde PYD hükmü son ı erdi? ÖSO bayrağı asılan Tel Abyad'da IŞİD'in püskürtülmesinin ardından denetimi sağlayan PYD güçlerinin, yapılan anlaşmanın ardından kontrolü ÖSO'ya bırakarak Telabyad'dan çekildiği ileri sürüldü.

Akçakale'nin hemen karşısındaki Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad ilçesi, 2012 yılında çatışmaların ardından rejim güçlerinden Özgür Suriye Ordusu kontrolüne geçtiği iddia edildi. Tel Abyad kentini kontrol eden Halk Savunma Birlikleri (YPG) kentten çekildiklerine dair iddiaları yalanladı. YPG kanadı buna ek olarak bazı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyelerini de tutukladığını duyurdu.

Fotoğraf: BBC

DHA ve AA'nın “YPG Tel Abyad’ı ÖSO’ya bıraktı, çekiliyor”haberini yalanlayan  Demokratik Halk Partisi (PYD) Basın Sözcüsü Perwer Muhammed, Diken’e yaptığı açıklamada, kontrolün YPG’de olduğunu, kentin asker sayısı az olan ÖSO’ya bırakılmasının mümkün olmadığını anlattı.

"TÜRKİYE'DE ÇIKAN HABERLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

YPG’nin kentten ayrılması durumunda ÖSO’nun, IŞİD tehlikesi karşısında tutunamayacağını vurgulayan Muhammed,“Türkiye’de çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor. Kentte hala YPG bayrağı dalgalanıyor” ifadelerini kullandı.

ÖSO üyelerinin Araplara ait evleri neden bastığına dair henüz ellerinde bir bilgi olmadığını söyleyen basın sözcüsü, “YPG, baskın yapan ÖSO üyelerini şikayet üzerine tutukladı. Tutuklu savaşçıların serbest bırakılması için ÖSO yetkilileri Tel Abyad’taki YPG asayiş merkezine geldiler. Ancak asayiş ekiplerimiz kendilerine soruşturma açıldığını, bu baskınların nedenleri kapsamlı bir şekilde araştırılmadan ÖSO üyelerinin serbest bırakılmayacağını bildirdi” dedi.

ÖSO VE YPG, IŞİD'LE ÇATIŞMADAN TEL ABYAD'I ALMIŞTI 

Geçen Haziran ayında PYD'nin silahlı kanadı YPG güçleri ile ÖSO mensupları Telabyad'a yönelik saldırı başlattı. Doğu ve batı cephesinden Telabyad'a doğru harekete geçen YPG ve ÖSO güçlerinin ilerleyişi sırasında binlerce Suriyeli evini terk ederek Türkiye'ye sığındı. Geçen 15 Haziran günü ise ÖSO ve YPG güçleri ulaştığı Telabyad'ı, IŞİD militanları terk ettiği için çatışma yaşamadan geri aldı.

pyd-telabyad-oso-bayragi-son-dakika.jpg 

DHA'NIN YAYINLADIĞI FOTOĞRAFTA TELABYAD'A ÖSO BAYRAĞI DALGALANDIĞI GÖRÜLÜYOR!

IŞİD'in geri çekilmesiyle kontrolü ele geçiren PYD güçleri, Telabyad'ın çeşitli noktalarında flamalarını astığı görülüyor. Türkiye tarafından da görülen flamaların ardından, Telabyad'a Kürt nüfusun yerleştirilmesinin hedeflendiği iddiaları ortaya atıldı. Ancak DHA ve AA'nın yayınladığı fotoğraf ve haberde  2 ayı aşkın sürenin sonunda, dün gece Akçakale Sınır Kapısı'nın hemen karşısındaki Telabyad Sınır Kapısı'na, büyük bir ÖSO bayrağı dikildiği iddia edildi.

PYD ÇEKİLİYOR MU?

Bölgedeki kaynaklar, PYD'nin yapılan anlaşma doğrultusunda Telabyad'dan çekildiğini, hem ilçenin hem de sınır kapısının denetimini ÖSO'ya bıraktığı ileri sürüldü. Telabyad'daki bu gelişme sonrası bazı Suriyeliler, Akçakale Sınır Kapısı'na gelerek ülkesine dönmek için beklemeye başladı.

"SINIR KAPISI AÇILIYOR" BOMBA İDDİA!

Güvenlik önlemlerinin en üst seviyede tutulduğu sınır hattında yaşanan bu gelişme sonrası kontrolü ÖSO'nun sağlamasıyla birlikte 20 aydır kapalı olan Akçakale Sınır Kapısı'nın da açılması için hazırlık yapıldığı iddia edildi.