BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.438,19
HABER /  POLİTİKA

Sümeyye Erdoğan aday olacak mı?

Kurban Bayramı tatili bitti siyaset hareketlendi. Kulislerde renkli tartışmalar var...

Abone ol

NERGİS DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Meclis’in 11 günlük bayram tatili sonrası siyaset sahnesi de, kulisler de hareketlendi. Aylardır gündemden düşmeyen CHP yine en çok konuşulan siyasi parti olma özelliğini sürdürüyor. AK Parti cephesinin öne çıkan tartışması ise Başbakan Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın milletvekili adayı olabileceği iddiası.

İşte hızla ısınan Ankara kulislerinden kulaklarımıza çalınanlar:

SÜMEYYE ADAY OLAMAZ ÇÜNKÜ...

Başbakan Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın milletvekili olmak istediği yönündeki haberler siyaset kulislerinde de yankılandı. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Sümeyye Erdoğan’ın adaylığı için “layık ve uygun” dedi, ancak kulisler bir taraftan türban sıkıntısını diğer taraftan da daha önce konulmuş bir yasağı konuşuyor. AK Parti son seçimlerde milletvekilleri, belediye ve il başkanlarının birinci ve ikinci derece yakınlarının aday olmayacağıyla ilgili prensip kararı almış, bunu da uygulamıştı. Kulislerde türban tartışması bir kenara "Sümeyye Erdoğan eğer aday olursa bu prensip kararını Başbakan mı çiğnemiş olacak" diye konuşuluyor.

BABADAN ÇOCUĞA FAYDA YOK

Sümeyye Erdoğan’ın aday olabileceğiyle ilgili tartışmalar bununla sınırlı değil. Geçmiş örnekler bugüne kadar siyasetçi çocuklarının çok başarılı örnekler vermediğini gösteriyor. Siyasete atılan oğullar, kızlar hep babalarının gölgesinde kalmış ve etkili bir siyasi figür olamamış. İşte örnekler: Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü, Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes, MHP eski lideri Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş.

ONUR ÖYMEN YIRTTI MI!

Bu arada CHP kulislerinde renkli sohbetler de var. Dersim isyanıyla ilgili sözleri nedeniyle Kılıçdaroğlu ile Öymen arasında gerilim vardı. Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı sonrası bu gerilimin nasıl sonuçlanacağı konuşulurken ilginç bir durum gözlerden kaçmadı. Son grup konuşmasında füze kalkanıyla ilgili hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, kürsüde Öymen'in ismini andı. Kılıçdaroğlu, “Türkiye demiş ki, İran NATO belgesinde olmayacak. Sayın Onur Öymen açıkladı, 'zaten NATO belgelerinde, bu tür belgelerde bir ülkenin ismi geçmez' diyor" dedi.

Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri ile Öymen’i onure ettiği konuşulurken Öymen ise duruma esprili bir şekilde yaklaşıyor. Baykal'ın yakın çalışma arkadaşı olan Öymen diğer arkadaşlarına, “Ben yırttım artık siz düşünün” diye espri yapıyor.

YOLSUZLUK DOSYALARI KART'A EMANET

Açıkladığı dosyalarla AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Şaban Dişli ve Dengir Mir Mehmet Fırat’ın istifalarına neden olan Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı olduktan sonra bu çalışmalara zaman ayıramıyor. Genel Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Meclis’teki makam odasına yolsuzluk dosyaları için iki yeni dolap yaptırdığı bilinen Kılıçdaroğlu bu dosyaları şimdi hukukçu kimliği ile öne çıkan bir milletvekiline, Atilla Kart’a emanet edecek. Kart CHP’ye gelen bu dosyaları önümüzdeki günlerde incelemeye başlayacak.

İLKOKUL MEZUNUNDAN YÖNETİCİ OLUR MU?

Önder Sav ve ekibinin yönetimden uzaklaştığı CHP’de sular durulmuyor. Kurultay için hazırlıkların yapıldığı parti içinde gruplar arasında ağır eleştiriler, göndermeler var. En çok eleştirilen isim ise son yaşanan değişimin mimarı olarak gösterilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin. Tekin’in lise mezunu olmasına karşın Önder Sav’a yakın isimler Tekin’i, “CHP’yi yıllardır seçkinci olmakla suçladılar. İstediğiniz bu mu? İşte ilkokul mezunundan genel başkan yardımcısı var” diye eleştiriyor.