BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Somali'de el Şebab'ın son büyük kalesine saldırı

Kenya ordusu, Somali'nin güneyinde İslamcı el Şebab örgütünün son büyük kalesi olan Kismayo'ya Afrika Birliği askerlerinin hücum ettiğini ve bazı bölgeleri ele geçirdiğini söylüyor.

Abone ol

Kenya ordusu, Somali'nin güneyinde İslamcı el Şebab örgütünün son büyük kalesi olan Kismayo'ya Afrika Birliği askerlerinin topyekün saldırıya geçtiğini ve bazı bölgeleri ele geçirdiğini söylüyor.

El Şebab sözcüleri ise ajanslara kentte kıyasıya çatışmalar olduğunu söyledi.

Kenyalı askerler, BM destekli yeni Somali cumhurbaşkanı için denetimi sağlamaya çalışan Afrika Birliği AMISOM gücünün belkemiğini oluşturuyor.

Kenyalı askeri sözcü Cyrus Oguna, BBC'ye kentin kalanının da düşmek üzere olduğunu söyledi.

Sözcü henüz kayıplar konusunda bir bilgi sahibi olmadığını da belirtti.

Önemi

Afrika editörümüz Martin Plaut, Kismayo'nun el Kaide'ye bağlılık yemini eden el Şebab için hayati önemde olduğunu belirtiyor.

Plaut'a göre örgüt silah ve cephanesini Kismayo limanından ülkeye sokuyor, ayrıca kentteki tüccarlardan vergi toplayarak gelir sağlıyordu.

Ancak Martin Plaut, Kismayo düşse bile el Şebab'ın ülkenin merkez kesimleri ile güneyinde genişçe bir kısmı elinde tuttuğuna ve henüz "tükenmiş bir güç" olarak görülemeyeceğine de dikkat çekiyor.

Plaut'a göre burayı kaybetse bile el Şebab'ın toparlanarak intihar saldırıları ve gerilla tipi saldırılar düzenlemesi beklenebilir.

'Gökgürültüsü gibi'

Kismayo sakinlerinden İsmail Suglow, Reuters ajansına silah seslerinin kent dışından kendilerine kadar ulaştığını anlattı.

Suglow "Gemiler kenti bombalıyor, el Şebab da uçaksavarlarla yanıt veriyor." dedi.

"Bu sabah yedi gemi gördük. Ateşleri şimşeğe ve gökgürültüsüne benziyor. El Şebab kumsala indi. Gemilerden de kumsala çok sayıda Afrika Birliği askeri indirildi."

BM Mülteci Örgütü'ne göre Kismayo'dan geçen hafta 10 bin kişi kaçtı.

Afrika editörümüz Martin Plaut, el Şebab'ın bu göçü engellemeye çalıştığını ve sivilleri savaşa katılmaya çağırdığını kaydediyor.

Plaut'a göre AMISOM'un denizden saldırmasının sebebi, Kismayo'ya giden yolların "her santiminin" mayınla döşenmiş olması.

Kenya, Somali'ye bundan yaklaşık bir yıl önce, el Şebab'ın gerçekleştirdiği söylenen sınır ötesi saldırılar ardından müdahale etmişti.

Bu bir yıl içinde el Şebab başkent Mogadişu'dan ve başka kentlerden sürüldüyse de, güney ve merkez kesimlerde kırsal alandaki hakimiyetini sürdürüyor.

Somali'de iç savaş 1991'den beri devam ediyor.