BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,61
HABER /  GÜNCEL

Soma maden kazası SON DAKİKA ölü sayısı

Soma'daki maden kazasında son duruma ilişkin açıklama Başbakan Erdoğan'dan geldi. Maden faciasında ölenlerin sayısı her saniye artıyor.

Abone ol

SOMA'daki maden kazasında arka arkaya kötü haberler gelirken, son ölü sayısı her açıklamayla birlikte artıyor. Başbakan Erdoğan saat 16.00'da yaptığı açıklamada ölü sayısının 238'e yükseldiğini söylemişti.

Bu sabah Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan gelen açıklamayla rakam bir anda daha yukarıya tırmandı.

Saat 08.15 itibariyle Soma'da yaşamını yitirenlerin sayısı 282'ye çıktı!

Türkiye'nin gözü kulağı Soma'dan gelecek iyi haberlerdeydi. Ancak saatler ilerledikçe umutlar tükendi. Artık sadece madenden ceset çıkarılıyor.


SOMA'DA SON DURUMU CANLI YAYINLA İZLEYİN (TIKLA)

TANER YILDIZ'DAN AÇIKLAMA


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıklama yaptı. Maden ocağında 15 yaşındaki bir çocuğun yaşamını yitirdiği iddialarını yalanlayarak, kayıtlarda böyle bir isim bulunmadığını anlattı. Bakan Yıldız, son bilançoyu da açıkladı. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN 


EN CAN ALICI SORUNUN CEVABI

Kazanın olduğu andan beri yanıtı aranan soruya cevap Başbakan Erdoğan'dan geldi. İçerde kaç kişinin olduğu net olmasa da aşağı yukarı belli oldu.

Başbakan rakamı şöyle duyurdu;


-"Şu anda bunu yüzde yüz olarak söylemeyelim ama işletmenin verdiği rakamlardan hareketle 120 civarında içeride işçinin olduğu söyleniyor."

ÖLÜ SAYISI 500'Ü AŞACAK

Erdoğan'ın verdiği bu bilgi ölü sayısına yönelik tahminleri çok yukarılara çekti. 238 kişiye ek olarak 120 kişinin daha ölüm haberini alabiliriz. Üstelik 120 sayısı da tam kesin değil. Zira maden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'e göre içerde olanların sayısı 150'ye yakın.

İŞTE SOMA FACİASIYLA İLGİLİ GÜNÜN GELİŞMELERİNİN ÖZETİ

EN CAN YAKAN KARE

Soma faciasında Türkiye'nin canını yakan görüntüler düşüyor. Son gelen kare maden işçilerinin yokluk dramını gözler önüne serdi. İşte o kare;

madencinin-yirtik-çoraplari-soma-maden-kazasi.jpg

MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ


Başbakanlık'tan Soma'daki maden faciası sonrası yapılan açıklamada 3 günlük milli yas ilan edildiği duyuruldu. Yas ilanı kapsamında resmi törenler dışında 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları da iptal edildi.

Türkiye'nin tamamındaki camilerde Soma'da yaşamını yitirenler için de sela okutuldu. Yurdun dört bir yanında ve dış temsilciliklerdeki Türk bayrakları yarıya indirildi.

soma-maden-faciasi-bayraklar-yariya-indirildi.jpg


İŞÇİNİN SÖZLERİ TÜRKİYE'Yİ AĞLATTI

SOMA'da gerçekleşen faciadan sağ kurtulan bir işçinin ambulansa binerken "Çizmelerimi çıkarayım mı? Sedye kirlenmesin" sözleri Türkiye'yi ağlattı. Sosyal medya bu sözle sallanırken günün olayı bu oldu;


4 İSME TEPKİ YAĞDI : 'TATLI ÖLÜM'MÜŞ

Soma'daki maden faciasının ardından AK Partili'li Burhan Kuzu ve Şamil Tayyar ile Prof.Orhan Kural'ın sözleri sosyal medyada büyük tepki çekti. Kuzu, maden ocağı için "Adete köstebek yuvası" derken, Tayyar CHP'yi Meclis'i tıkamakla suçladı.

Prof. Orhan Kural ise maden faciasında yaşanan ölümler için "tatlı ölüm" gafı yaptı. Gazeteci Fatih Tezcan da attığı tweette Gezi Parkı direnişine gönderme yapması çok konuşuldu.

ODTÜ PROTESTOSUNDA ŞAŞIRTAN ANONS

ODTÜ'den Enerji Bakanlığı'na yürümek isteyen protestoculara polis, TOMA, biber gazı ve plastik mermi kullanarak müdahale etti. Polisin eylemcilere "Milli yas günü ilan edilen bir günde yaptıklarınızla gurur duyun ODTÜ'lüler" şeklinde yaptığı anons herkesi şaşırttı.

FACİA YAŞANINCA BU VİDEOYA RAĞBET ARTTI

Türkiye'nin halini özeti aslında bu oldu.. Meclis'te gündeme geldiğinde kamuoyu bile dönüp bakmamıştı. Ama kaza meydana gelip de 300'e yakın kişi ölünce bu video rekor kırdı.


ÖLÜ SAYISI RİVAYETLERİ

Soma'daki maden ocağından sürekli yeni cesetler çıkıyor. Ailelerin acılı bekleyişleri umutsuzluğa dönüşürken, CHP milletvekili Özgür Özel'den ürküten bir bilanço verisi geldi. Özel'in iddiasına göre ölenlerin sayısı 350'ye yaklaştı.

soma-maden-faciasi-ölü.20140514160900.jpg
Ocakta mahsur kalanların sayısı tam olarak bilinmediği için ölü sayısı da hayli çelişkili ve spekülasyonlara açık. Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun'un iddiasına göre de şu ana kadar 250'ye yakın maden işçisinin cesedi çıkarıldı. Torun, "Aslında bu bir iş cinayeti. 3 maden mühendisi meslektaşımızı kaybettik. Şu anda 250'ye yakın maden işçisinin cenazesi çıkarıldı. Ve 150 civarında da maden emekçisinin de şu anda mahsur kaldığını biliyoruz" dedi.

MADEN OCAĞININ SAHİBİ 24 SAAT SONRA ORTAYA ÇIKTI

Soma'daki maden ocağının sahibi 24 saat boyunca sadece bir yazılı açıklama yapınca kamuoyunun hedefine oturdu. Şirket internet sitesinin de kepenklerini indirdi. Maden ocağının sahibi Alp Gürkan kamuoyunun karşısına çıkmak yerine bir gazeteye demeç vermeyi tercih etti. Gürkan, kazayla ilgili olarak "bizim hiç bir günahımız yok" dedi.
soma-maden-ocağinin-sahibi-alp-gürkan.jpg
SOMA İŞÇİLERİ NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Facianın ya­şan­dı­ğı ma­de­ni iş­le­ten So­ma Hol­ding, Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ye­ral­tı kö­mür ma­de­ni üre­ti­ci­si… 1984 yı­lın­da fa­ali­ye­te baş­la­yan So­ma Hol­din­g’­e ait So­ma Kö­mür İş­let­me­le­ri, 2009 yı­lı Ey­lül ayın­da Ey­nez böl­ge­sin­de 15 mil­yon ton kö­mür re­zer­vi­nin üre­til­me­si kon­tra­tı­nı Ci­ner Gru­bu­’n­dan dev­ra­la­rak yıl­lık 2.5 mil­yon ton üre­tim ka­pa­si­te­li ye­ni bir ma­den sa­ha­sı iş­le­ti­mi­ne baş­la­dı.

ÇALIŞANA VERDİĞİ PARA soma-maden-kazasi-ve-maden-işçisi.jpg

Şir­ket, 5 bi­ni yer al­tı ol­mak üze­re 5 bin 550 ki­şi ile fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dü­rü­yor. Ün­lü şa­ir Or­han Ve­li­’nin, “Al­nım­da­ki yüz ka­ra­sı de­ğil kö­mür ka­ra­sı. Böy­le ka­za­nı­lır ek­mek pa­ra­sı­” di­ye ta­rif et­ti­ği ma­den­ci­le­r aldıkları maaşa göre 3 grubu ayrılıyor.

O madende çalışan işçinin verdiği bilgiye göre aldıkları maaşlar da şöyle;

USTA.............1.800 LİRA
YEDEKLER......1.400-1.450 TL
DİĞERLERİ....ASGARİ ÜCRET

15 yaşında bir çocuk işçinin madenden çıkarılması da şirketin 'kaçak işçi' çalıştırdığı iddialarını gündeme taşıdı.

ÖLÜMDEN ÇIKTI YİNE DÖNECEK: KREDİ BORCUM VAR

Maden ocağı faciasından kurtulan işçinin açıklaması alt gelir grubundaki insanlarımızın yaşadığı çıkmazın özeti oldu. Bakın ölümden kurtulan işçi ne diyor.




Soma faciasında yaralanan 88 kişinin kimliği belli oldu. Bu kişilerden 63'ü taburcu edilirken 25 kişinin tedavisi sürüyor. (İSİM LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN)

soma-maden-kazasi-aileler.20140514160919.jpg
AK PARTİ'YE YAKIN SENDİKADAN SKANDAL AÇIKLAMA

Hükümete yakın sendikalardan Öz Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Arslan, Soma'da kömür madenindeki yangınla ilgili, "İhmal olduğunu düşünmüyorum. Ocağın çok deneyimli kadroları vardı. İş sağlığı ve iş güveliği had safhadaydı. Bu devletin gözetimi altında çalışan bir ocak. Ocakta bırakın ölümlü kazaları, yaralanmalı kazalar bile nadir oluyordu" dedi.

Sendika başkanının Türkiye'nin en büyük maden faciası için sebep kesinleşmeden işletme sahibini savunması tepki çekti.

0.20140514140606.gif

SORUŞTURMA AÇILDI AMA O DA SKANDAL : Soma’da meydana gelen maden faciasıayla ilgili soruşturma açıldı ama gözaltına alınacaklar da öldü. Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, yaptığı açıklamada, “Soruşturma başlatıldı, ancak ilk etapta gözaltına alınacak amirler de işçilerle birlikte hayatını kaybetmiş durumda” dedi.

ÖLENLERİN İSİMLERİ ANONSLA İLAN EDİLDİ

Soma'da ölenlerin cenazeleri soğuk hava depolarına kaldırıldı. Depo önünde bekleyen aileler isimler okunmaya başlayınca birer birer yıkıldı. Ölüm listelerinin aleni bir şekilde okunması sosyal medyada büyük tepki çekti. Aileler sağlık ve psikolojik destek almadan acı habere tabi tutuldu. (TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)

screen-shot-2014-05-14-at-10.36.51-am.20140514105617.png
CESETLERİN CEBİNDE DÜĞÜN DAVETİYESİ ARADI

Soma maden kazasından öyle görüntüler geldi ki yürekler dağlandı. İşte bu da onlardan biri... Cesetlerin cebinde düğün davetiyesi aradı.



ŞAMİL TAYYAR'DAN SKANDAL SÖZLER

Soma'daki iş güvenliği eksikliğini Meclis gündemine taşıyan CHP'nin verdiği soru önergesini 'eften püften' diye nitelendiren Tayyar, önergeyi veren CHP Manisa milletvekili Özgür Özel'i faciadan sorumlu tuttu.

"Soma meselesinin hayati oluduğu düşünüyorsanız. 4+4+4'de yaptığınız gibi ortalığı karıştırsaydınız."

İşte Şamil Tayyar'ın Soma faciasıyla ilgili o açıklamaları...