BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.467,33
HABER /  EKONOMİ

Bakan Çelik saatler sonra konuştu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki faciadan saatler sonra kameraların karşısına geçti.

Abone ol
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki korkunç maden faciasının üzerinden 24 saat sonra ilk açıklamasını yaptı. Çelik, rahatsız olduğu için Soma'ya gidemediğini söylerken, ailelerin yanında olacaklarını anlattı.
 
Yangın faciasının yaşandığı Soma'daki madende 15 yaşındaki bir çocuğun da hayatını kaybettiği iddialarına ilişkin hükümetten ilk açıklama geldi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yapılan araştırmada söz konusu kişinin 15 yaşında değil, 19 yaşında olduğunun tespit edildiğini söyledi.
 
Çelik, "15 yaşında bir çocuğun çalıştırıldığı bilgisi geldi. Söz konusu delikanlının 19 yaşında olduğu tespit edildi. Bu iddianın doğru olmaması sevindirici bir durum. Kayıtdışı çalışma olduğuna dair de bir bilgi yok" diye konuştu.
 
Söz konusu işletmede yapılan denetimlerde mevzuata aykırı bir durum yaşanmadığını da kaydeden Bakan Çelik, kayıtdışı işçi iddialarının da gerçek dışı olduğunu belirtti.
 
Çelik, kaza sonrası açıklama yapmaması ve olay yerine gitmemesi nedeniyle kendisine yöneltilen eleştirilere de "Sağlıkla ilgili problemlemim var, böyle bir günde kişisel problemlerimi dile getirmek istemiyorum" yanıtını verdi.  

GAZETECİLERİN SORULARI 
 
İlk açıklamayı faciadan 27 saat sonra yaptınız. Geri planda kaldığınız söylendi. İstifa etmeyi düşündünüz mü?
 
İlk olay anından itibaren enerji bakanımız benimle de görüştüler. Benim de gitmem gerekiyordu. Oraya bakan yardımcımız ve tüm teknik heyetleri gönderdik. İlk andan itibaren bakanlık olarak oradaydık.
 
Benim gidememe durumum biraz kişisel bir olay olduğu için sağlıkla ilgili bir mesele olduğu için acı bir günde benim kişisel durumunun gündeme gelmesini istemiyorum.
 
Sürmekte olan bir tetkik için Perşembe günü saat 1’e kadar ayrılama gerektiğini söyledi. Bugün hastaneden ayrılarak bu açıklamayı yapıyorum.
 
Çalışma bakanı olarak bu açıklamayı yapmak zorunda oldu.

Yarın Soma'ya gidecek misiniz?
 
Şu an itibarıyla biraz zor görünüyor ama ben gitme arzusundayım. Gidemem durumu olursa aileleri gidip ziyaret etmek istiyorum. Hayat devam ediyor yaşanan acılara rağmen ne kadar acı ki. Aileleri ziyaret edip onları, yavrularının geleceklerini aydınlık kılmak için yapılması gerekenlerin çalışmasını yapacağız.

CHP'nin soma ile ilgili reddedilenson önergesini incelediniz mi?
 
İnceleme imkanım olmadı. Ancak çalışma hayatıyla ilgili komisyonlar kurulacaksa bunların yararlı olacağı kanaatindeyim. Bu konuların konuşulmasından ben rahatsızlık duymam. Çok da konuştuk tartıştık mecliste. Ama halen birçok kesimler iş sağlığı güvenliği yasasının çıkıp çıkmadığı konusunda farkındalık oluşturmakta zorlamıyor.