BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,89
ALTIN 2.443,14
HABER /  GÜNCEL

Sinemadan yaşlılığa bir övgü: Quartet

56. Londra Film Festivali çerçevesinde bu akşam ilk gösterimi yapılan, Dustin Hoffman'ın ilk yönetmenlik ürünü Quartet, bir İngiliz malikânesinde bir araya gelerek yaşlılık yıllarını bir arada geçiren bir dönemin ünlü opera sanatçılarını konu alıyor.

Abone ol

İngiliz tiyatrosu ve sinemasının emektar oyuncularından Dame Maggie Smith, Hollywood'a eleştiriler yönelterek, Amerikan sinemasının şaşırtıcı bir şekilde sadece genç seyirci kitlelerini hedef alan filmler yapma saplantısı içinde olduğunu söyledi.

56. Londra Film Festivali kapsamında ilk gösterimi bu akşam düzenlenen ve 75 yaşındaki ünlü Amerikalı oyuncu Dustin Hoffman'ın ilk yönetmenlik denemesi olan Quartet'in bugün medyaya tanıtımı da yapıldı.

Dame Maggie Smith'in yanı sıra Billy Connolly, Sheridan Smith ve Pauline Collins'i bir araya getiren Quartet, göz kamaştırıcı bir malikânede yaşlılık yıllarını birlikte geçiren eski İngiliz opera sanatçılarını ve müzikçilerini konu alıyor.

Daha sonra düzenlenen basın toplantısında, Dame Maggie Smith, yavaş yavaş 'sadece genç seyirciler için' film yapma eğiliminin değişmekte olduğunu belirterek, "artık yetişkinlerin birçoğu da, yetişkinler hakkında yapılmış filmler görmek istediklerinden bu değişim olmakta bence. Seyircilerin izlemek istedikleri şeyler değiştiği için, sinema da değişiyor galiba. Umarım böyledir, zira ortalıkta benim yaşımda o kadar çok sayıda insan var ki... Biz diğerlerinden fazlayız!" dedi.

Hollywood'da onlarca unutulmaz filmdeki oyunculuklarıyla tanınan Dustin Hoffman da, ilk kez bir filmin yönetmeni olarak çıktı basının önüne. Sinemacıların, sahne ve çekimleri seçme, kurgu sürecinde oyuncularına söz hakkı tanımamasını eleştiren Dustin Hoffman, "ortalıkta pekçok kötü film bulunmasının nedeni, oyuncuların kötü oyunları yüzünden değil, montaj odasındakiler yüzünden!" dedi.

Hoffman, sinemada yönetmen ve oyuncu rollerini şu sözlerle anlattı:

"Bir yönetmen sete gelip, bir sahnenin çekimi yapılmaktayken birşeyler mırıldanıyorsa genellikle bu kötüye işarettir. Yönetmen aslında kafasında o sahneyi çoktan çekmiş, nasıl bir tempo tutturulmasını, nasıl bir vurgu yapılması gerektiğini biliyordur. Artık yönetmeni hiçbir şekilde ikna edemezsiniz. Genellikle bu insanlar oyunculardan hoşlanmaz pek. Bir an önce kurgu odasına girme çabasındadırlar.

Bazı yönetmenler sürprizlerle karşılaşmaktan hoşlanır, bazılarıysa sürprizlerden nefret eder. Biz oyuncu olarak bunu daha işin başında öğreniriz. Yönetmenliğe gelince... Aslında hepimiz, her birimiz, rol aldığımız filmlerde bir bakıma yönetmenlik de yaparız."

1967'de The Graduate (Mezun) filmiyle sinemada adını duyuran, Geceyarısı Kovboyu, Lenny, Tootsie filmleriyle büyük bir ün kazanan ve 1979'da Kramer Kramer'e Karşı, 1988'de de Rain Man (Yağmur Adam) filmiyle Oscar alan Dustin Hoffman, yönetmen olmak için niçin bunca uzun bir süre beklemiş olduğu sorusuna yanıt olarak, "Bazen birşeyi yapabilecek noktaya gelmek, 40 yılınızı alabilir." dedi.

Quartet / Dörtlü

Ronald Harwood'un oyunundan yol çıkan Quartet'te, bir dönem İngiliz operasının en ünlü sesleri olan sanatçıların, emeklilik yıllarında yeniden bir araya geldiklerinde yaşadıkları olaylar, zaman zaman hüzünlü, birçok kez güldürücü bir dille anlatılıyor.

Dustin Hoffman, "üçüncü perdelerini oynayan kişilerin öyküsü" diye tanımladığı filme daha bir gerçeklik kazandırmak için hayatta olan eski opera ve müzik sanatçılarına da rol vermiş. Hoffman, "Bu insanların telefonları 20,30, 40 yıldır çalmamıştı. 70'lerindeki, 80'lerindeki, 90'larındaki bu insanlar, her gün inanılmaz bir şevkle geldiler film setine. Bu da çekimlere başlı başına bir farklılık kattı." dedi.

Kendi aralarında, küçük gruplar halinde müziği ve operayı yaşamaya devam eden yaşlı sanatçıların görece sorunsuz günleri, bir zamanların çok ünlü opera yıldızı Jean Horton'ın malikâneye (Dame Maggie Smith) gelişiyle birden değişiyor. Ve ardından, onca yıl sonra bile hala süregiden yıldızlar arası çekişmeler, kıskançlıklar, çekememezlikler, kaprisler, krizler, aşklar, acılar, dinmeyen özlemler ve tabii düşkırıklıkları sökün ediyor.

Son derece romantik bir park içinde yer alan, romantik salonları ve odalarıyla, ev sahipliği ettiği emekli opera oyuncularının eski ihtişamlarına ayak uyduran Hedsor malikânesinde çekimi yapılan Quartet'te, Dame Maggie Smith'den başka, Tom Courtenay, Billy Connolly, Pauline Collins ve Michael Gambon gibi İngiliz sinema ve tiyatrosunun diğer önemli isimleri de rol alıyor.