BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.439,91
HABER /  GÜNCEL

Şimdi bol bol karpuz alın çünkü...

Çünkü fiyatlar inanılmaz düştü. Turfanda karpuz 1 TL'den satılıyordu. Tarla karpuzu çıkınca fiyatlar çakıldı. Kilosu 10 kuruş...

Abone ol

Türkiye ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Adana'da turfandası haziran ayında piyasaya çıkan örtü altı karpuz 1 liralık yüksek fiyatıyla üreticisini sevindirirken, temmuz ayında hasadına başlanan ve 10 kuruşa düşmesine rağmen alıcı bulamayan tarla ürünü ise üzdü.

Tüketici açısından ise karpuz tüketiminin tam zamanı... Hem doğal hem de fiyatlar artık çok hesaplı...

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, önceki yıllar ''kabak aşısı'' nedeniyle sıkıntı yaşanan, ancak bu yıl artan çekirdekten üretimle sorunların aşıldığı karpuzda, üreticinin bu kez de umduğunu bulamadığını söyledi.

En erkenci karpuzun yetiştiği Adana'da, geçen yıl yaklaşık 150 bin dekar alanda üretim yapıldığını belirten Tezcan, ''İlk çıkan ürünler çiftçiyi adeta ihya etti. Haziran ayında hasadı yapılan ve örtü altı olarak adlandırılan ürün, kilosu 1 liraya ulaşan fiyatla satıldı'' dedi.

Örtü altı üretim yapan çitçilerin masraflarını fazlasıyla karşıladığını anlatan Tezcan, temmuz ayında çıkan tarla ürünlerinin ise aynı değeri görmediğini söyledi.

Tarla ürünü karpuzların kilogram fiyatının 10 kuruşa kadar gerilediğini ifade eden Tezcan, şöyle konuştu:

''İlk hasadın başlamasıyla çiftçiler bu yıldan çok umutlanmıştı. Ancak tarla ürünlerinde beklenen olmadı. Tarlada fiyatlar adeta taban yaptı. Karpuzun kilogramı bir sakız parasına kadar düştü, ancak yüzüne bakan yok. Üreticiye bir dekar karpuzun maliyeti kirasıyla 350-400 lira civarında. Ancak satış yapılsa bile bu maliyeti bile karşılayamıyor. Şimdi üretici tamamen zararda.''