BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,75
ALTIN 2.388,40
HABER /  SAĞLIK

Ramazan ayında bunlara dikkat

Ramazan ayında dikkat edilmezse kilo alabilirsiniz. Uzmanlar, kilo almadan bayramı karşılamak mümkün.

Abone ol

İftar ve sahur arasında bol su için. Yine iftar sonrası kısa yürüyüşe çıkın. Metabolizmanın hızını yavaşlatmak için sahura kalkın..

Ramazan'ın başlaması ile birlikte bireylerin beslenme alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen Özel Bursa Hayat Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Nurdan Camcı, "Ramazan Ayı'nda oruç tutmaya bağlı olarak günlük tüketilen öğün sayısı ve tüketilen su miktarı azalmakta, öğünlerde tüketilen besin çeşitlerinde değişiklikler meydana gelmektedir. Ramazan ayında beslenmemize dikkat ederek daha sağlıklı bir şekilde ve bulunduğumuz kiloyu koruyarak, en önemlisi de kilo kazanımı olmadan bayramı karşılayabiliriz" dedi.

Ramazan ayında öğün sayısının en az 4 tercihen 5 (Sahur, İftar açılışı, İftar yemeği, Gece yatmadan önce iki ara öğün olacak şekilde) olacak şekilde planlanması gerektiğini aktaran Diyetisyen Nurdan Camcı, sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Ramazan ayı boyunca, aç kalınan sürenin azalmasını sağlamak ve metabolizmanın hızını yavaşlatmak için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirten Camcı, "Bu ay içerisinde vücut açlığa ve yemek yeme saatlerine kendini adapte ettikten sonra harcanan günlük enerjiyi düşürerek az yakmaya, dolayısı ile metabolizmamız yavaşlamaya başlar. Bu durumda normalde yediklerimizi azaltmamız gereklidir. Porsiyon miktarlarını fazla arttırmadan ve yediklerimizin içeriğinde bulunan besin maddelerine (yağ, karbonhidrat, protein, vitamin, mineral) dikkat ederek ve en önemlisi de pişirme yöntemlerinden sağlıklı olanları seçerek bir beslenme şekli oluşturmalıyız." diye konuştu.

Yetişkin bir bireyin ortalama su ihtiyacının 2-2.5 litre arasında olduğunu hatırlatan Camcı, oruç tutarken vücudun uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içilmeye özen göstermelisi gerektiğini ifade etti. Nurdan Camcı, Yeterli ve dengeli beslenmenin ana prensiplerinden biri olan sebze ve meyve tüketiminin ramazan ayında azalabileceğini, ancak vücudun gereksinimi olan vitamin ve minerallerin karşılanabilmesi için günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketiminin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Camcı, Ramazan ayı süresince ağırlık denetimine katkıda bulunmak için iftar sonrasında kısa yürüyüşler yapmanın da metabolizma için faydalı olacağını ifade etti