BIST 9.890
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.461,30
HABER /  GÜNCEL

Şeriat isteyenlerin oranı

Türkiye'nin yüzde kaçı şeriat ister? Anketin sonucunda çıkan oran şok edici... Bakın şeriatla yönetilmek isteyenlerin oranı ne?

Abone ol

Türklerin yüzde 74'ü şeriat kanunlarına sıcak bakıyor! Şeriatın ulusal hukukun içinde yer alması gerektiğini düşünenlerin içinde yüzde 69'luk kesim şeriatı kadınlar için iyi bir adalet sistemi olarak görüyor.

ŞERİAT İSTEYENLERİN ORANI YÜZDE 74

Dünyanın önde gelen kamuoyu araştırma şirketlerinden olan Gallup'un Mısır, İran Türkiye'de yaptığı ankete göre Türklerin yüzde 74'ü şeriata "olumlu" bakıyor. Geçen yılın Mayıs ve Haziran aylarında 737 yetişkinle yüz yüze yapılan ankette, Türkiye şeriat konusunda Mısır ile İran'dan daha ılımlı çıktı ama ortaya çıkan tablo oldukça şaşırtıcı...

2007'DE ORAN YÜZDE 26'YDI

Gallup'un 2007 yılında yaptığı son araştırmada Türkler'in yüzde 7'sinin tam şeriat istediği, yüzde 26'sının ise bazı şeriat hükümlerinin hukuka bir şekilde entegre edilmesini desteklediği görülmüştü. Çekimser kalanların oranı ise yüzde 26 gibi çok yüksek bir orandı...

İŞTE SONUÇLAR: 

Mısırlıların yüzde 91'i, İranlıların da yüzde 90'ı şeriat ile ilgili "pozitif" görüşlere sahip olurken bu oran Türkiye'de de yüzde 74 oldu. 

Neden şeriat istiyorlar?

Şeriat hakkında olumlu görüşe sahip olan Türkler'in gerekçeleri... (Birden fazla seçenek işaretleyebildikleri için toplamları 100'ün üzerinde)
%70: Yolsuzluğu azaltır
%69: Kadınlar için adalet sağlar
%68: Suç oranlarını düşürür
%63: Adil bir hukuk sistemi oluşturur
%62: İnsan haklarını korur
%55: Ekonomik adaleti sağlar
%53: Halkın yönetime katılımını sağlar
%52: Bilimsel gelişimi sağlar
%51: Azınlıkları korur
%33: Zalimce cezalar getirir
%32: Kişisel hakları kısıtlar
%26: Bilimsel gelişime taş koyar
%23: İktidardakilerin güçlerinin azaltılmasını sağlar
%22: Kadınlar için baskı olur
%21: Azınlıklar için baskı olur
%21: Hükümete sonsuz güç verir

NOT: Şeriat hakkında olumlu görüşe sahip olan bazı kişiler, gerekçelerde şeriatın kendilerine göre bazı olumsuz yönlerini de işaretlediği için listede sadece olumlu yönleri yer almıyor.