BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.447,85
HABER /  GÜNCEL

Seçimleri bilen adam açıkladı! HDP nasıl patladı?

Seçim sonuçlarını bile adam olarak bilinen Adil Gür, NTV ekranlarında HDP'nin oy patlamasına dönük çarpıcı veriler sundu.

Abone ol

Seçim sonuçlarını en doğru tahmin eden anket şirketlerinden olan A&G'nin sahibi Adil Gür, NTV ekranlarında sandıktan çıkan sonuçları yorumladı.

Gür "tabloya baktığımızda 'kim kazandı' sorusunun yanıtı 'Türkiye kazandı'dır. Seçmen aranızda uzlaşın, ben çekişme ve kavga istemiyorum, barış istiyorum' demiş oldu" değerlendirmesini yaptı.

HDP'nin oy patlaması için çarpıcı veriler paylaşan Adil Gür, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş'a verilen oyların HDP'de kalıcı hale geldiğini ve bunlara "emanet oy" denemeyeceğini söyledi. 7 Haziran seçimlerinde HDP'ye oy veren seçmenlerin yüzde 15 kadarının Kürt olmadığını kaydeden Gür, bu oyların büyük ölçüde CHP'den kaydığını ve "emanet" niteliği taşıdığını söyledi. Muhafazakar Kürt seçmenin HDP'ye geçtiğini vurgulayan Gür, AK Parti'den HDP'ye geçen oyların yüzde 4 dolayında olduğunu savundu.

İşte Gür'ün açıklamalarından satır başları:

AK PARTİ 9 PUAN KAYBETTİ

AK Parti 9 puan kaybetmiş gözüküyor. Muhafazakar Kürt seçmen, AK Parti'den HDP'ye geçti. Bunu bölgede ve İstanbul ilçelerinde görüyoruz. Ayrıca icraatlardan memnun olmayan bir seçmen kitlesi var onlar da ağırlıklı olarak MHP ve diğer partilere gitti. Biz suyun durgun yüzünü görüyoruz. Bir de dip dalga var. Her seçimde giden gelen oylar var. Mesela AK Parti'den CHP'ye giden oylar da var.

KÜRT SEÇMENDE KOBANİ VE ULUDERE KIRILMASI

Kürt oylarında kırılma Uludere ile başladı. Çözüm sürecinin ağıra alınması ve üstüne Kobani kırılması yaşandı. Kobani iki sonuç doğurdu. HDP yetkililerinin halkı sokağa çağırdığı ve 50 kişinin öldüğü söylendi ve bu bu durum batıdaki Kürt olmayan seçmenleri ürküttü ama bölgedeki seçmende ise HDP bizim partimiz algısını doğurdu. Devletin Kobani meselesinde IŞİD'e tepki göstermemesi Kürt seçmende farklı algılandı ve kırılma orada yaşandı. Ben Kobani'den sonra HDP 13-14 alacak dedim. 

HDP KONUŞULDUKÇA MHP YÜKSELDİ

HDP'yi çok konuşmak MHP'yi yükseltti. Refleks olarak Türk milliyetçisi bir partiyi öne çıkardı, AK Parti bundan dolayı da zarar gördü.

KÖŞK SEÇİMLERİNDE CHP'DEN HDP'YE GEÇEN OYLAR HDP'DE KALDI

CHP'nin yüzde 2 kadar oyu HDP'ye geçti. Ama bu oy HDP barajı geçsin diye verilmedi. Bu oylar 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP'ye geçmişti zaten. Özellikle Kürt Alevi oylarında bu görüldü. Bu oylara emanet denemez. Ama HDP'ye oy veren Kürt olmayan seçmenler var. HDP'nin aldığı oyun yüzde 15'i bu kesimden geldi ve ağırlıklı olarak CHP oylarıydı.

MHP OYLARINI ARTTIRMADI

MHP 2014'de il genel seçimlerinde 17.4 oy aldı. Yani MHP de CHP de oy arttırmadı. Seçimin tek kazananı HDP olmuştur. 

AK PARTİ'DEN HDP'YE YÜZDE 4 OY KAYDI

HDP Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar Kürt kimliğine sıkışmış bir partiydi. Demirtaş o seçimde yüzde 9.8 almıştı. Uludere ve Kobani kırılmaları ile AK Parti'den HDP'ye yüzde 4 kadar oy kaydı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana HDP'nin oyu zaten 11-12 civarındaydı. Kendi araştırmalarımızda bunu gördük defalarca kamuoyu ile paylaştık.