BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,75
ALTIN 2.436,52
HABER /  GÜNCEL

Santorum, 3 eyalette birden kazandı

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adaylarından Rick Santorum Minnesota, Missouri ve Colorado eyaletlerindeki önseçimleri kazanarak sürpriz yaptı.

Abone ol

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adaylarından Rick Santorum Minnesota, Missouri ve Colorado eyaletlerindeki önseçimi kazanarak sürpriz yaptı.

Gözlemciler, eski Pennsylvania senatörünün bu başarısının, partinin muhafazakar tabanına kendini kabul ettirmeye çalışan favori aday Mitt Romney'yi düş kırıklığına uğrattığını söylüyor.

Santorum zafer konuşmasında "Muhafazakarlık yaşıyor ve iyi durumda" dedi.

Cumhuriyetçi Parti içindeki yarıştan galip çıkacak aday Kasım'daki başkanlık seçiminde Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama ile mücadele edecek.

Minnesota'da oyların yüzde 88'i sayıldı. Santorum yüzde 45, Teksaslı Kongre üyesi Ron Paul yüzde 27 ve eski Massachusetts Valisi Mitt Romney yüzde 17 oranında oy aldı.

Missouri'de oyların tamamı sayıldı. Santorum yüzde 55.2, Romney 25.3 ve Paul 12.2 oranında oy aldı. Colorado'da Santorum yüzde 40.2'ye ulaşırken Romney'nin oyu yüzde 35'te kaldı.

Kendisini gerçek bir muhafazakar olarak niteleyen Santorum, Cumhuriyetçi Parti içindeki muhafazakar Çay Partisi hareketinin güçlü olduğu Minnesota ve koyu dindar evanjelik Hıristiyan seçmenlerin ağırlıkta olduğu Missouri'de yoğun bir kampanya yürütmüştü.

Diğer aday adaylarından Newt Gingrich ise Minnesota'daki seçime katılmadı.

Kamuoyu yoklamaları Obama'nın Romney'i geçebileceğine işaret ediyor.