BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Sanatçılar sorularıyla Davutoğlu'nu terletti

ANKARA'da Sürdürülebilir Kürtürel Kalkınma Programı etkinliğine katılan sanatçılar sorularıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu terletti. Davutoğlu sanatçılara telif haklarıyla ilgili düzenlemenin Mayıs ayı içinde Meclis'e geleceği müjdesini verdi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kültürel Kalkınma Programı" tanıtımında konuşurken, salonun ön sıralarında sanat dünyasından isimler de yer aldı.

Kültür Bakanı Mahir Ünal, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Teknoloji Bakanı Lütfi Elvan'ın katıldığı toplantıda, sanat dünyasından isimler de yer aldı.

Orhan Gencebay, Yavuz Bingöl, Metin Özülkü, Metin Şentürk, Ercan Saatçi ve Ali Rıza Binboğa bu isimlerden bazılarıydı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Kültürel Kalkınma Planı"ndan bazı aktarımları şöyle:

Telif Hakları Yasasını, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu mayıs ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunacağız.

- "Kültürel Kalkınma Planı" 8 başlıkta 32 eylem planı içeriyor.

 - Kültürel varlıkları korumak için 70 milyon TL yarım yapıldı. 

- Cizre'de tarihi yapılar terör örgütü tarafından barbarca tahrip edildi.

- 2016 yılında 18 yeni müze açılacak.

- İstanbul'da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte İstanbul Kültür Merkezi inşa edilecek.

- Ankara'da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte Anadolu Kültür Merkezi inşa edilecek.

- Müzeciliğin teşviki için gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek ve 2016 yılında 18 yeni müze açılacak.

Telif Hakları Yasasını, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu mayıs ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunacağız.

- Özel tiyatrolara geçen yıl verilen destek yüzde yüz artırılarak 9 milyon TL'ye çıkarılacak.

- Tiyatro sahnesi olmayan illerin her birine en az bir tiyatro sahnesi kazandırılacak. 

- Sanatçılar ve kültür adamlarından gelen talepler doğrultusunda, belli dönemlerde SGK primlerini yatıramayan sanatçıların emekli olmasını kolaylaştıracak bir çalışma başlatılacak.

- Gençlere yönelik kültür ve turizm alanında iş alışkanlıklarını geliştirmeye dönük olarak bin 200 genci 6 aylık süreyle geçici olarak istihdam edeceğiz. Bu gençlerin 730'u ören yerlerinde, 470'i dehavalanlarında turizm faaliyetlerine destek olacak.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda istihdam edilmek üzere 600 kişilik yeni kadro açılacak. 

SANATÇILAR SORULARIYLA TERLETTİ: AKM NE OLACAK?

Davutoğlu, sanatçıların "Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi ne zaman bitirilecek?" sorusuna şu yanıtları verdi:

"İstanbul sadece bizim değil insanlığın en büyük mirası. İstanbul’u bir taraftan koruyacağız, Tarihi dokuya hiçbir şekilde halel getirilmeyecek. Dikey mimarinin olmaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapmaya kararlıyız.

AKM’yi değerlendirmek lazım. Taksim Meydanı üzerinde 2013’te yaşadığımız olaylara bakarak da ifade ediyorum. İdeolojik görüş ayrılıklarına bakarak değerlendirmemek lazım. İstanbul’un güzel bir meydana ihtiyacı var. Ama Taksim ve civarında bunu görmek mümkün değil. Kent bilinciyle buna bakacağız. AKM hem statik problemler yaşanan hem de hukuki sorunlar yaşanan bir konu.

Oraya İstanbul’un ihtiyacı olan büyük bir sanat merkezi yine istişare ederek yapılmasını konuşmak durumundayız. Yeni kutuplaşmalara sebebiyet vermeden hep beraber değerlendirelim. AKM de dahil olmak üzere İstanbul meydanlarının güzelleştirilmesi bir amaç olmalı."

TELİF HAKLARI

Davutoğlu sanatçıların telif haklarına ilişkin sorularına ise 'telif hakları korunacak' diyerek yanıt verdi:

Davutoğlu şunları söyledi:

"Sanatçılarımızın hukuki haklarını koruyacağız. Telif hakları üzerinden sanatçılarımızın haklarını koruyacağız. Sanatçılarımızın sanatlarını en iyi mekanlarda gerçekleştirmelerini sağlamak onlara yönelik en iyi iyileştirmedir."