BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.441,35
HABER /  GÜNCEL

Rusya'dan Ukrayna'ya 'sınır ateşi' uyarısı

Ukrayna'dan açıldığı iddia edilen ateşin, Rusya sınırıları içinde bir kişinin ölümüne neden olması üzerine Rusya, Ukrayna'ya "geri dönülmez sonuçları olur" uyarısında bulundu.

Abone ol

Rusya, Ukrayna'dan kendi topraklarına açılan ateşte öldüğü iddia edilen bir kişinin ölümünün, 'geri dönülmez sonuçları olabileceği' uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama Ukrayna hükümetine bağlı birlikler 'provokasyon' yapmakla suçlandı.

Ukrayna Güvenlik Konseyi sözcüsü Andriy Lysenko, birliklerin Rusya topraklarına ateş açmadığını söyledi.

Bugün erken saatlerde sıkılan bir kurşunun Rusya sınırına yakın Donetsk'teki yerleşim bölgesinde bir binanın avlusuna isabet etmesi sonucu bir kişi öldü, bir kişi de ağır yaralandı.

Olayın, Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimin başladığı Nisan ayından bu yana, Rusya sınırları içinde yaşanan ilk ölüm olduğu bildiriliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Grigori Karasin, olayla ilgili "Rus topraklarındaki Rusya vatandaşları için çok tehlikeli bir gerginlik" ifadesini kullandı.

Rus radyosuna konuşan Karasin, "Olayla ilgili Ukrayna tarafıyla görüşmelerimiz ciddi ve zorlu olacak" dedi.

Ukrayna sözcüsü Lysenko ise suçlamaların 'anlamsız olduğunu' söyledi ve "Terörle mücadele operasyonunda görevli birlikler komşu bir ülkenin topraklarına ve yerleşim bölgelerine ateş açmaz" diye ekledi.

'Çok örneğini gördük'

Lysenko, "Teröristlerin Rusya topraklarından olanlar dahil provokasyon amaçlı ateş açtığına ve dahaa sonra Ukrayna birliklerini suçladıklarına dair çok sayıda örnek var" dedi.

Gerilim, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Brezilya'daki Dünya Kupası final maçını izlemeye gitmeyeceğini açıklamasının ardından geldi.

Poroşenko'nun Brezilya'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelip Ukrayna'daki krizi görüşmesi bekleniyordu.

Cuma günü Ukrayna güvenlik güçlerine yönelik saldırıda en az 19 Ukrayna askeri ölmüştü.

Olaydan sonraki gece Rusya yanlılarının bulunduğu Donetsk, Marinka bölgesine atılan füzeler en az 4 kişinin ölümüne neden oldu.

Saldırıdan Rusya yanlısı ayrılıklar ve Ukrayna hükümeti birbirlerini suçladı.

Ülke genelindeki diğer saldırılarda da en az 12 sivil ve 3 hizmet personeli öldü.

Donetsk ve Luhanks'ta bağımsızlık ilan eden ayrılıkçılar geçen hafta hükümetin Sloviansk'ı kuşatmasının ardından tekrar Donetsk'e çekildi.

Nisan ayından bu yana devam eden çatışmalarda 1000'den fazla sivil ve asker öldü.