BIST 9.940
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.446,26
HABER /  EKONOMİ

Ruhani liderin hedefinde Türkiye var!

Malezya'nın en zengin işadamlarından QI Group'un patronu Dato Vijay Eswaran'ın hedefi Türkiye!

Abone ol

H. KÜBRA KOCAOĞLU / MALEZYA
İNTERNETHABER

Malezya'nın en zengin işadamlarından QI Group'un patronu Dato Vijay Eswaran Türkiye'yi lojistik üs yapmaya hazırlanıyor. Yıllık cirosu 4.3 milyar doları bulan QI Group, Türkiye'ye 2 yıl önce bir otel Antalya'da yaptığı bir otel yatırımıyla girdi. Türkiye'deki hedeflerini büyütmek istediklerini söyleyen Eswaran " İstanbul’u lojistik üs haline dönüştürmek için çalışmalara başladık. Kuala Lunpur, Hong Kong ve Abudabi’den sonra İstanbul’da lojistik merkezimiz olacak” dedi.

Dünyanın 150 farklı ülkesinde faaliyet gösteren 9 milyon üyeli QNET'i de bünyesinde barındıran QI Group'un hedefinde Türkiye var. Ankara Sigorta ile masaya oturmaya hazırlanan QI Group yatırımlarını İzmir, İstanbul ve Antalya'da almayı düşündüğü otellerle büyütmeyi planlıyor. QI Group'un Türkiye yatırım danışmanlığını ise Başbakan Erdoğan'a yakın bir isim yapıyor. Uluslararası bazı şirketlerin de yatırım danışmanlığını yapan Erdal Alkış.

Kuala Lumpur'da düzenlenen QNET'in uluslararası konferansı VCON'a katılan QI Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Dato Wijay Eswaran aynı zamanda bir "ruhani lider" olarak görülüyor. Başbakan Erdoğan'a ve Türkiye'ye olan hayranlığını vurgulayan Eswaran, konferansı izleyen Türk gazetecilere Türkiye'ye yapacağı yatırımları anlattı.

İSTANBUL LOJİSTİK ÜS OLACAK!

Doğrudan satış QI için çok önemli. Dünyayı Türkiye'ye Türkiye'yi dünyaya getirmeye çalışıyoruz. Türkiye'de diş macunu üretimiyle başladık. 9 milyon üyeli QNET ile Türkiye'de daha hızlı büyümeyi ve Türkiye'de daha çok ürün yelpazesiyle pazarda yer almayı düşünüyoruz. Türkiye'yi bir hab olarak kullanacağız. Avrupa'ya Rusya'ya Türkiye'den ürün gidecek. İstanbul bir lojistik üs olacak bizim için.

4 OTEL DAHA ALACAK

2 yıldır Türkiye'deyiz. Türkiye'ye her zaman bir stratejiye yaklaştık. Türkiye'ye yatırımlar için acele etmedik, öncelikle oranın kültürünü tanımaya çalıştık. Bizim güçlü bir Ortadoğu potansiyelimiz var. Şuan Türkiye'de bulunan otelimiz butik bir otel. Ancak, ikisi İstanbul’da diğerleri İzmir ve Antalya’da olmak üzere 4 yeni otel yatırımımız daha olacak. Ayrıca Ankara Sigorta için teklifte bulunduk.

YÖNETİM KURULUNDA BİR TÜRK

QI Şirketler Grubu’nun yönetiminde Malezyalı, Amerika’lı, Alman ve Hintliler'in yanında bir de Türk var. QNet’in Dünya Operasyonlarından sorumlu CEO görevini yürüten Haldun Arın. "Türkiye'ye yatırımlar konusunda acele etmedik. Bizim iş modelimiz e-ticaret. Bazı ülkelerde e-ticaret yapmanın şartları farklı. Önce Türkiye'deki sistemi analiz ettik" diyen Arın, QI Group'un doğrudan satış, yatırım, turizm, telekominikasyon, sigortacılık, lojistik ve eğitim olmak üzere 7 alanda faaliyet gösterdiğini söylüyor.

QI FORBES LİSTESİNDE

Dato Wijay Eswaran, 1960 Malezya doğumlu. Üniversite eğitimini İngiltere'de tamamlamış. ABD'deki Southern Illinois Üniversitesi'nde ticaret masterı yapmış. Swiss Management Centre Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı var. 80'li yıllarda ABD ve Kanada'nın önde gelen teknoloji ve danışmanlık şirketlerinde çalışmış. 90'ların başında ülkesine dönmüş ve daha sonra Filipinler'e taşınıp, doğrudan satış endüstrisine girmiş. QI Group'u kurup, enerji, marketing, doğrudan satış işinde kısa sürede Malezya ve bölgenin en büyük şirketlerinden biri olmuş.

Şirketin, Malezya, Singapur, Hong Kong başta olmak üzere, 30 ülkede 14 değişik yatırımı var. Forbes dergisinin Kasım 2012 sayısında şirketin sadece altı ülkedeki 2011 satış rakamı 4 milyar 357 milyon dolar olarak görünüyor.

Aynı zamanda Eswaran iki kez Dato olmuş bir isim. Sultan tarafından verilen ve Lord'a eşdeğer olan "Dato" unvanı Eswaran'e iki kez verilmiş. Malezya'da "Dato, Dato" olarak biliniyor.