BIST 9.932
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.448,28
HABER /  GÜNCEL

Pensilvanya'dan hükümete ikinci gol yolda

Yargıtay’daki Birinci Başkanlık Kurulu seçimlerini kaybeden hükümet, Eylül ayında bir şok daha yaşayabilir.

Abone ol

'Cemaat etkinliğine son vermek' için de yasal değişikliklere giden hükümet, yargıda peş peşe goller yiyor. Mevcut sistemle Eylül ayında yapılacak HSYK seçimlerinde cemaaatin önemli avantaj kazanabileceği belirtiliyor.

Yargıtatay birinci Başkanlık Kurulu seçimlerini sosyal demokrat-cemaat ittifakıyla kaybeden hükümet, yeni bir tehlikenin eşiğinde. Star gazetesi yazarı Elif Çakır, kaybedilen bu seçimin önümüzdeki aylarda yapılacak HSYK seçimlerini nasıl etkileyeceğini yazdı.

Yargıtay çevrelerinden yükselen endişeleri "HSYK Pensilvanya'ya teslim ediliyor!" başlığıyla köşesine taşıyan Çakır'a göre, bu seçimler cumhurbaşkanlığı seçiminden bile önemli. Yazara kulak veriyoruz:

İSTER SAFLIK DEYİN İSTER İŞ BİLMEZLİK

"Yargıtay kanununda yapılan değişiklikle özellikle Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu asil üyelerini 8’den 12’ye çıkartacak, toplamda ise yedeklerle birlikte 20 kişilik Başkanlar Kurulu seçilecek,  böylece de cemaat etkisiz hale gelmiş olacaktı.

Oysa Yargıtay’daki mevcut yapılanma çok fazla bilinmediğinden olsa gerek, iyi niyetle yapılmış olan düzenleme, Yargıtay’ın mevcut yapısının iki blok halinde oy kullanmasıyla seçimleri tıkadı. Sonra da 2010’dan sonra oluşturulan yeni üyelerin belirleyici olduğu bir seçim gerçekleşti.

İster saflık deyin, ister iş bilmezlik; Yargıtay’daki paralel örgüt tasfiye olsun diye çıkarılan yeni düzenlemeyle Yargıtay’ın tamamı teslim edilmiş oldu.

Birinci Başkanlık Kurulu’nun önemi görev ve yetkileri göz önünde bulundurulduğunda Yargıtay’ın beyni diyebiliriz.

Yargıtay’daki iş bölümünü, daire başkanlarının ve üyelerinin hangi dairelerde görevlendirileceğine, kişisel ve görevle ilgili suçlardan dolayı soruşturma izin ve işlemlerini bu kurul yapıyor.

Tane tane yazayım anlaşılsın, yani hangi davanın hangi dairede görüleceğine de bu kurul karar vermektedir.

Yine anlaşıldı değil mi? Pensilvanya’nın peşpeşe açtığı davaları da paralel örgütün medyasının emrine amade olarak sunulan tekzip kararları da anlaşılmıştır umarım.

Yargıtay’daki yapılanmayı bitiren Pensilvanya’nın gözü şimdi de Eylül ayında yapılacak HSYK seçimlerinde.

Yargıtay içerisindeki önemli kaynaklarım “28 Haziranda yürürlüğe giren 6545 sayılı yasa ile Yargıtay yeniden yapılandırılırken, 2010 Anayasa değişikliği ile oluşturulan HSYK’daki hakim yapı ve bu yapının atadığı üyelerin çoğunluk sağladığı  Yargıtay üye çoğunluğuna dayanılmış olması, kaş yapayım derken göz çıkarma denilebilecek hayati bir risk” taşıdığını söylüyor.

Ve devamla “Eylül ayında yapılacak olan HSYK seçimlerinde de, bugünkü üye profili veya buna yakın bir tablo çıkarsa, paralel yapının yargı erkini kullanarak her türlü hukuksuzluğu yapabileceğini öngörmek bir kehanet olmaz. 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerini atlatan Türkiye  yargı eliyle paralel yapının yeni darbe girişimleriyle hem de tahkim edilmiş güçlerle karşı karşıya kalabilir.” diyor.

Yukarıda belirttiğimiz Yargıtay’daki seçimler gözüne alındığında HSYK seçiminin Cumhurbaşkanlığı seçiminden de öte bir öneme sahip olduğu, paralel yapının bu seçimi aldığı takdirde Türkiye’de bir kaos ortamının tekrar oluşacağı bir kehanet olmasa gerek.

HSYK... HSYK... HSYK..."