BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Özgür Özel'den torba yasa eleştirisi!

CHP Manisa milletvekili Özgür Özel sağlık torba yasası görüşmelerinde hükumete yüklendi.

Abone ol

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel hükümetin sağlık politikalarını eleştirirken, yasama yapım sürecini de sert bir dille eleştirdi.

SİZ BU MECLİSİN VE DEMOKRASİNİN BAŞINA TORBA GEÇİRDİNİZ

CHP’li Özel Genel Kurul’da yaptığı konuşmada Sağlık Torba Yasanın ne anayasal, ne İç Tüzük açısından ne de genel hukuk kuralları açısından tutulacak bir tarafı olmadığını, bu kanun tasarısında tam günden, doktorlara, eczacılardan, diş hekimlerine, sünnetçilerden hemşirelere, Özel Harekât Dairesinde, GATA’ya, organ naklinden, aile hekimlerine, sahte ilaçta mücadeleden, gemi hastanesi projesine ve hacamattan sülüğe kadar çok sayıda konuyu içerdiğini söyledi.

SİZİ VATANDAŞLARIMIZA ŞİKAYET EDİYORUM

Özel, kanun tasarısının Genel Kurula geliş sürecini de eleştirerek, torba kanun ucubesine bir ucube daha eklendiğini ve kanunun temel kanun olarak getirildiği için Genel Kurulda da tek tek maddeler üzerinde konuşulmasının engellendiğini dile getirerek “Meclise Hiçe Sayıyorsunuz..Sizi Vatandaşlarımıza Şikayet Ediyorum” dedi.

Özel AKP hükümetlerinin temel kanun çıkartma oranları ile ilgili de sayı vererek konuşmasına şöyle devam etti:

DEMOKRASİNİN BAŞINA TORBA GEÇİRDİNİZ

"Torba kanun" dediğimiz, "temel kanun" dediğimiz uygulama gerçekten istisnai bir durum. Bir çalışma yaptım, bir döndüm baktım; 21'inci Dönemde sadece 7 kez uygulanmış. Yani düşünün, beş yıl süren 21'inci Dönemde 7 kez temel kanun uygulaması yapılmış, bazı sene 1 kez, bazı sene 2 kez. Gelmişsiniz 22'nci Dönemde bunu 7'den 29'a çıkarmışsınız. 23'üncü Döneminizde tam 45 kez temel kanun yapmışsınız. Yani maddeler üzerinde konuşulmasın, sadece önergeler verilsin ve beşer dakika önerge sahibi sadece konuşabilsin, tartıştırmamışsınız. Peki, 24'üncü Dönem, bugün 43'üncü temel kanunu yapıyoruz. Sizden önce 7, çıraklık döneminizde 29, kalfalık döneminizde 45, bugün dönemin yarısındayız, 43'üncü yani dönem sonunda 90'a ya da 100'e çıkaracaksınız bu garabeti. Şimdi de Tam Gün Yasası'nı böyle geçirmeye çalışıyorsunuz.

Yaptığınız iş şudur: Bu torba meselesi yasamanın başına torba geçirmektir, Meclisin kafasına torba geçirmektir, demokrasinin kafasına torba geçirmektir. Siz bunları yaparken Sağlık Bakanlığında değişen bir şey olmadı. Garp cephesinde değişen bir şey yok. Bu, sadece bu Bakanımıza da özel bir mesele değil. Geçen Bakan da yapardı, bu Bakan da aynı şeyleri yapıyor. Sağlık alanına da, Sağlık Komisyonuna da yaklaşımları değişmiyor. Tüm itirazlara rağmen Sağlık Komisyonunu, sadece ve sadece bir şekil şartın tamamlanacağı ve hızla ekarte edilmesi gereken bir engel olarak görüyorlar.”

ALTI AY BOYUNCA SAZ ÇALDILAR

CHP’li Özel, Tam Gün Meselesinde Sağlık Komisyonunun çalışmalarının Ağustos böceği ile karınca hikayesine benzediğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Anayasa Mahkemesi altı ay süre verdi. Sağlık Bakanı değişti ama alışkanlık değişmedi. "Biz biliriz, biz yaparız, biz söyleriz. İstişare etmek yerine sayısal çoğunluğumuzla geçiririz." dediler. Hatta bir geleneği daha terk etmediler. Ne yaptılar? Ağustos böceğiyle karınca hikâyesi gibi altı ay boyunca saz çaldılar eğlendiler çalışmadılar, altı ayın bitmesine iki gün kala Sağlık Komisyonunun kapısına geldiler; dediler ki: "Acil. Bu değişikliği yapmamız lazım. Yapmazsak, Anayasa Mahkemesinin verdiği süre dolar, her şey eskiye döner.Çalıştık, ettik, ama yine getiremediler bu Kanunu. Çünkü Başbakanlıkta Başbakanın sağlık alanındaki danışmanlarıyla Sağlık Bakanı ve Sağlık Bakanının bürokrasisi arasında inanılmaz fikir ayrılıkları çıktı ortaya.”

CHP'NİN VATANDAŞLA YAPTIĞI İTTİFAKIN ÖNÜNE GEÇEMEZSİNİZ

“Ama, istediğinizi yapın. Bu Meclisin kafasına torba geçirmeye çalışabilirsiniz, demokrasinin kafasına torba geçirmeye çalışabilirsiniz ama Cumhuriyet Halk Partisinin iradesini, mücadelesini ve doğruları söylemekle ilgili vatandaşla yapmış olduğu ittifakın önüne geçemezsiniz. Bakın, bugün tam gün konuşuyoruz. Tam günün özeti şudur: Tam gün, tam otuz beş yıllık bir maceradır. Sayın Ecevit'in 1978'de getirdiği, hekimin, doktorun, eczacının, hemşirenin, hastanın birlikte memnun oldukları ve o günü memnuniyetle andıkları bir yasanın adıdır. Ama bugün sizin getirdiğinizle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bugünküyle sadece isim benzerliği taşıyor. 1978'de tam günü sosyal demokratlar getirdiler ve savundular,o gün sermaye karşıydı. O tam günün bugün de arkasındayız. 2011 yılında tüm meslek örgütleriyle de görüşerek bir teklif hazırladık. Bu teklifte hasta memnuniyeti var, hasta hakları var ve çalışan memnuniyeti var ama sizin bu tam gününüz tam gün değil, sizin bu tam gününüz çakma tam gün, sizin bu tam gününüz sermayedarı destekleyen tam gün. Tam gün gelirken demiştiniz ki: "Muayenehanelere kaçan hekimleri kamuya geri kazandıracağız." Sonuç: O günden bugüne sadece 500 hekim muayenehane kapattı, geriye geldi ama 1.468 tane hekim istifa, emeklilik ya da ücretsiz izin yoluyla sistemden dışarı gitti. Yani sizin anlayacağınız tam gün bir tek özel hastanelere yaradı.” dedi.