BIST 9.795
DOLAR 32,60
EURO 35,00
ALTIN 2.451,33
HABER /  GÜNCEL

ÖSO'dan son dakika Kobani haberi

Kobani son dakika haberini bu kez ÖSO duyurdu, açıklamaya göre 80 IŞİD militanı öldürüldü işte Kobani'de son durum.

Abone ol

KOBANİ 'den gelen son dakika haberler Kürtler'i sevindirdi, ÖSO açıklamasına göre 80 IŞİD militanı öldürüldü, en kritik tepe de Kürt güçlerin eline geçti işte Kobani son durum.

Özgür Suriye Ordusu Saha Komutanı Ahmet Ebu Samra, Kobani'de (Ayn el Arap) 80 terör örgütü IŞİD üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

Samra, yaptığı açıklamada, bazı Kürt grupların IŞİD'in kontrolündeki Miştenur tepesine yönelik saldırı düzenlediğini belirtti.

KRİTİP TEPEYİ ALDIK

Saldırıya sadece Kürt grupların katıldığını vurgulayan Samra, "Operasyonda 80 IŞİD üyesi hayatını kaybetti. Çatışmalar sonrası tepenin hakimiyeti Kürt gruplara geçti" dedi.

Kobani'nin batı kesiminde şu anda çatışma yaşanmadığını ifade eden Samra, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da IŞİD'e ait mevzileri bombaladığını kaydetti.

IŞİD'İN KOBANİ KOMUTANLARI ÖLDÜRÜLDÜ

Halep'e bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar gün boyu şiddetini artırarak sürdü.

IŞİD adım adım geri çekildiği Kobani'de üst düzey bir şok daha yaşadı. IŞİD’in iki üst düzey komutanı Ali Ensar ve Muhammed Mısri öldürüldü.

kobani.20141117163922.jpgTerör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında Halep'e bağlı Kobani'deki (Ayn el Arap) çatışmalar, sınır kapısı yakınlarında ve kentin genelinde yoğunlaştı. Havan ve roket olmak üzere diğer ağır silahların kullanıldığı çatışmalar esnasında yükselen dumanlar, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de görüldü.


IŞİD FIRINA TAKTI

Kentin doğusunun IŞİD mensuplarının, batısı da Kürt güçlerinin elinde bulunuyor. Kobani'deki şiddetle çatışmalar işte bu iki bölgenin tam ortasındaki sebze hali ve belediye binası civarındaki sokaklarda yaşanıyor.

IŞİD örgütü, Mürşitpınar Sınır Kapısı ile Mıştenur Tepesi’ne ve kentin çalışan tek ekmek fırınının çevresine yoğun havan topu saldırısında bulunuyor.

Sınır kapısı, Kobani’nin dünyayla tek bağlantısı olma önemine sahip. Mıştenur Tepesi de, kente ulaşan yolların kavşağında bulunuyor.

ABD UÇAKLARI BOMBALADI

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun savaş uçakları ise, saat 10:00 sıralarında, örgütün Halep yolu çevresindeki hedeflerini bombaladı.

Öte yandan, örgütün dün ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda, Ehmed Mihemed İsmail isimli sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

kobani-abd-uçaği-vurdu.jpg
KÜRTLER'İN KABUSU

Peşmerge ve ÖSO güçlerinin ağır silahlarla girmesinin ardından köşeye sıkışan IŞİD her an farklı yollara başvurabilir. Kürtler'in bu noktada en büyük korkusu ise kimyasal bir saldırının devreye sokulması.

Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo, “Çetelerin saldırıları kırıldı. Kimyasal kullanabilirler, kaygılıyız. Dara düştüklerinde bu yola başvuruyorlar. Daha önce de savaşçılarımıza karşı kullandılar. Bu yüzden tüm dünyaya çağrımızdır: Köşeye sıkışan çeteler bu yola başvurabilirler. O yüzden insani koridorun biran önce açılmasına ve sivillerimizi korumak ile çetelere karşı koyabilmek için yardıma ihtiyacımız var” dedi.

kobane-son-durum.20141117164050.jpg
IŞİD'İN ORDUSU KAÇ KİŞİLİK?

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, IŞİD’in askeri gücünün küçümsendiğini belirterek, “Örgüt en az 200 bin kişilik bir orduya sahip” dedi.

İngiliz Independent gazetesine konuşan Fuad Hüseyin, IŞİD'in askeri gücünün ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) tahminlerinin çok üstünde bir rakam olduğunu belirtti.

Hüseyin, "IŞİD'in Irak ve Suriye'de eş zamanlı olarak pek çok saldırı düzenleyebilmesi, IŞİD'in yüz binlerce kişilik bir orduya sahip olduğunun bir kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

IRAK'IN ÜÇTE BİRİNİ YÖNETİYOR

“IŞİD ele geçirdiği bölgelerdeki genç Arap erkeklerini silahlandırıyor” diyen Hüseyin, konuşmasına şöyle devam etti:

“Birleşik Krallık'la aynı genişlikte 250 bin kilometrekarelik bir alanda, 10-12 milyon arasında bir popülasyona sahip Suriye ve Irak'ın üçte birini yönetmiş oluyor. Bu durum cihatçılara önemli miktarda bir güç sağlıyor. Kısa zamanda elde ettiği bu askeri güçle, hem Suriye'de hem de Irak'ta eş zamanlı saldırılar düzenleyebiliyor."

IŞİD'İN 10 BİNİ YABANCI

Fransa Savunma Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, IŞİD saflarında Irak'ta 30 bin kişinin savaştığını tahmin ettiklerini, bunlardan 10 binin yabancı uyruklu olduğunu söylemişti.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) yetkilileri, IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye 80 ülkeden 15 binden fazla savaşçının gittiğini bildirmişti.

CIA Sözcüsü Ryan Trapani, IŞİD’li savaşçı sayısının hali hazırda 20 bin ila 31 bin 500 arasında tahmin edildiğini dile getirmişti.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı Danışmanı Mesrur Barzani ise, örgütün 40 bin dolayında üyesi olduğunu tahmin ettiklerini kaydetmişti.