BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,74
ALTIN 2.435,76
HABER /  GÜNCEL

Orta Afrika Cumhuriyeti lideri 'komşu ülkeye kaçtı'

Gerillalar devlet başkanlığı sarayına girerken Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Bozize'nin ülkeyi terk ettiği kesinleşti.

Abone ol

Orta Afrika Cumhuriyeti'de Ocak ayında varılan kapsamlı siyasi anlaşmasının çökmesi ardından bir gerilla grubuna bağlı güçler devlet başkanlığı sarayına girdi.

10 yıldır devlet başkanlığını yürüten Froncois Bozize ülkeyi terk etti.

Devlet başkanlığı sarayına giren Saleka gerilla ittifakının liderlerinden Justin Combo Mustafa, halka "devrimci güçleri kucaklamaya" çağırdı ve ülkenin "tarihinde yeni bir sayfa açıldığını" duyurdu.

Devrik yönetimin Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki bir sözcüsü Devlet Başkanı Bozize'nin de ailesiyle birlikte bu komşu ülkede olduğunu söyledi ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Gerillalar ile Bozize yönetimi arasında 11 Ocak'ta imzalanan anlaşma, bir başbakanlık makamının oluşturulmasını ve devlet başkanının 2016 yılına kadar görevde kalmasını öngörüyordu.

Başbakanlığın da muhalif bir isme gitmesi kabul edilmişti.

Gerillalar, Güney Afrikalı ordu birliklerinin ülkelerine geri gönderilmesini, 2.000 kadar gerillanın da orduya alınmasını talep ediyordu.

Associated Press Ajansı, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Fransız askerlerinin olduğunu ancak esas olarak Fransa vatandaşlarını korumak ve eski ordu görevlerini yerine getirmek için orada olduklarını belirtiyor.

Ajanstaki haberde, gerillaların son haftalarda ülkenin bazı kentlerini ele geçirdikleri, Bozize'nin de Fransa Cumhurbaşkanı Froncois Hollande'dan yardım istediği ancak Paris'in bu talebi geri çevirdiği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde "güvenlik koşullarının kötüleşmesinden derin kaygı duyduklarını." söyledi.