BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,90
ALTIN 2.439,25
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

PKK nasıl geri çekilecek?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası PKK'nın geri çekilme sürecine ilişkin soruları yanıtladı.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , çözüm sürecine ilişkin, ''Çekilme süreci elbette bir düzen içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu konuda Sayın Başbakanımızın 1999'da yaşanan olayların tekrarlanamayacağı konusunda da teminatı vardır'' dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Çekilme konusunda 1999'da olanların yaşanmaması için güvenceyi hükümet mi verecek?'' sorusuna Arınç, ''Çekilme süreci elbette bir düzen içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu konuda Sayın Başbakanımızın 1999'da yaşanan olayların tekrarlanamayacağı konusunda da teminatı vardır'' yanıtını verdi.

Silah bırakmanın henüz gerçekleşmediğini, sadece çatışmasızlık ve eylemsizlik sürecinin ilan edildiğini belirten Arınç, ''Bundan sonrası silahların susması ve topraklarımız dışına çıkmadır. Bu da çok ince bir çizgi içerisinde ve çok büyük dikkatlerle gerçekleştirilecektir. Nasıl gerçekleştirileceğini şimdi bana sormayın. Bugüne kadar yaptığımız gibi bu sürece kolay gelmedik ama bu sürece gelirken de çok güzel bir diplomasiyi veya çok güzel bir stratejiyi takip ettik. Bundan sonrası da böyle olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

AKİL ADAMLAR HEYETİ

Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda akil adamlar komisyonunda olabilecek isimler üzerinde değerlendirme yapılıp yapılmadığı yönündeki bir soruya, ''İsimler üzerinde hiçbir görüşmemiz olmadı. Ama Bülent Arınç olarak şahsi fikrimi söyleyeyim: gazetelerde yer alan isimlerin bir kısmını magazinleştirmek olarak görüyorum'' cevabını verdi.

Arınç, değerli sanatçılar, edebiyatçılar ve yazarlar olabileceğini ancak isimlerinin birinci, ikinci sıralara yazılıyor olmasının bazı gazete ve medya organlarının işe bir başka açıdan baktıklarını gösterdiğini dile getirerek, ''Akil adamlar heyeti veya akil adamlar topluluğu diyebileceğimiz bir konu üzerinde Sayın Başbakanımız da bir havuz içerisinde bu konuda etkili olabilecek, birikimi olan ve karşısındaki kitleye elbette bir düşünce açıklayabilecek insanların bulunmasını arzu etmektedir. Bu konuda her kesimden isim alınacak veya istenecektir. Sonunda da bir ihtimalle Türkiye'nin 7 bölgesine yönelik akil adamlar topluluğu veya tek başına akil adamlar topluluğu meydana gelebilecektir'' diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NUN TEKLİFİ OLMAZ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu 'nun bu konuda açmaza düştüğünü ve süreci katkı sağlamak yerine boşlukları yakalamaya çalıştığını savunan Arınç, şunları söyledi:

''Burada akil adamlar komisyonunun da Meclis'te kurulmasını arzu ediyor. Bu Meclis'in iç tüzüğünü bilmemektir. Meclis araştırma komisyonu kurar, soruşturma komisyonu kurar veya özel kanunla veya teamül gereği bugüne kadar Meclis'te kurulmuş komisyonları kurabilir. Ama akil adamlar komisyonu adı ile bir komisyonu Meclis'te kurmak şu anda mümkün değil. Kaldı ki Meclis'i bu sürece dahil etmenin mahzurları da olabilir. Dolayısıyla dışarıda bir akil adımlar komisyonunu kurularak bunların süreçle ilgili bütün Türkiye'yi taraması, fikir vermesi, sempozyumlar düzenlemesi, toplumun, STK'ların fikirlerini alması elbette çok daha doğru olacaktır.''