BIST 9.754
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.456,67
HABER /  GÜNCEL

Önce Papandreu şimdi de Merkel!

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Kıbrıs sorununa ilişkin sözlerinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Türkiye'yi suçlayan açıkalmalar geldi.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Kıbrıs sorununa ilişkin sözlerinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Türkiye'yi suçlayan açıkalmalar geldi.

Güney Kıbrıs'a giden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüştü. Merkel, görüşmede yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden Türkiye ve Kıbrıslı Türkleri sorumlu tutarak, "Güney Kıbrıs, çözüm için elinden geleni yaptı ama Türk tarafı buna karşılık vermedi" dedi.

Almanya Başbakanı Merkel'in uzun süredir gündemde olan Güney Kıbrıs ziyareti bugün öğle saatlerinde başladı.

Kıbrıs Rum kesimini ziyaret eden ilk Alman başbakan olan Merkel, Hristofyas'la Rum Başkanlık köşkünde yaklaşık 1 saat görüştü. Görüşmede, Kıbrıs'taki doğal ve petrol konuları, AB, NATO ve ekonominin yanı sıra Kıbrıs Sorunu'nu da ele alındı. Görüşmenin ardından Hristofyas ile Merkel, basına açıklamalarda bulundu. Merkel, Kıbrıs sorunu ile ilgili açıklamasında, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünde Türkiye ve Kıbrıslı Türkleri sorumlu tuttu ve "Güney Kıbrıs, çözüm için elinden geleni yaptı ama Türk tarafı buna karşılık vermedi" dedi. Merkel, ayrıca, Türkiye'nin AB süreci ile ilgili de Almanya'nın görüşünü ortaya koydu ve "Türkiye'nin AB'ye girmesini destekliyoruz ancak yükümlülüklerini yerine getirmeli" diye konuştu.

Hristofyas ise, Türkiye'nin AB'ye girmesini destek verdiklerini belirterek, "Ancak Türkiye,Ankara Protokolü'nü yerine getirmeli" dedi.

RUM KESİMİNDEN ŞOK AÇIKLAMA
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...



[PAGE]



Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Sadece Türkiye'nin AB üyeliğini kabul etmekle kalmayacağız, üyelik müzakerelerinin devam etmesini de engelleyeceğiz" dedi.

Kiprianu, "kimsenin Ankara'nın sabrını zorlamaması gerektiği veya Kıbrıs ile AB arasında tercih yapması durumuna sokmaya çalışmaması uyarısına" cevap verdi. Kıbrıs sorununun çözümünün, AB üyeliğiyle bağlantılı olabileceğini belirten Davutoğlu'nun açıklamalarını yorumlayan Kiprianu, "Kıbrıs çözümü karşılığında Ankara'nın AB üyeliğini şantajla elde etmesine göz yummayacağız" dedi.

Kiprianu ayrıca, Türkiye'nin üyelik sürecinin zaten zorda olduğunu ve müzakerelerin devam etmesini istiyorsa ilk olarak Kıbrıs sorununa yönelmesi gerektiğini ifade etti ve "AB ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi bir ülkenin topraklarında asker bulundururken Türkiye'nin uluslar arası kanunlardan bahsetmesi iki yüzlülük" dedi.

Avrupa Komisyonu, Kasım ayında yayımladığı değerlendirme raporunda, Kıbrıs ile ilişkilerin geliştirilmemesinden dolayı Türkiye'yi eleştirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Salı günü yapacağı ziyarete değinen Kiprianu, geçmişte bölünmüş bir ülke olan Almanya'nın başbakanının Kıbrıs'ın bütünleşmesi gerektiğini daha iyi anlayacağını belirtti.

30 aydan beri devam eden Kıbrıslı Rum ve Türkler arasındaki görüşmeler, Rumların Türk tarafında bulunan mülkleri üzerinde yaşanan tartışmalar yüzünden yavaşlamıştı. BM Genel Sekreteri Ban ki Mun, iki taraf arasındaki çıkmazı ortadan kaldırmak için 26 Ocak'ta her iki ülkenin liderleriyle Cenevre'de bir araya gelecek.