BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,92
ALTIN 2.443,45
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

OMAR'dan dünya çapında bir proje daha

Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve araştırma Merkezi (OMAR), 18. Yüzyıl Müziği ve Kevseri Mecmuası" temalı III. Uluslararası Yaz Okulu çalışmalarına başladı.

Abone ol

"Müzikoloji alanında bilimsel yayın yapmak" ilkesinden hareket eden OMAR, bu hedef doğrultusunda şimdiye kadar birbirinden önemli projelere imza attı.

Kantemir notasını kullanan tek 18. yüzyıl kaynağı olan el yazması Kevseri Mecmuası kültür hayatımıza kazandırılması bu çalışmaların son örneklerinden. 

Bugüne kadar ulaşılamamış olan, kendi dönemine ve öncesine ait yüzlerce saz eserini barındıran bu kitaba ek olarak verilen CD’de, yazmadaki tüm eserlerin transnotasyonları yer alıyor; metin kısmında ise karşılaştırmalı olarak yazmanın muhtevası tanıtılıyor. 

BU ONUR OMAR'IN...

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Uğur Ekinci’nin yaptığı bu yetkin çalışma, OMAR’ın bilimsel danışmanlığında ve belirlediği hakem heyetinin onaylarıyla, Pan Yayıncılık desteği ile kültür hayatımıza kazandırıldı. OMAR dünya çapındaki bu projenin haklı gururunu duyuyor. 

DÜNYA MÜZİKOLOGLARINA DAVET VAR

Dün çalışmalarına başlayan ve 10 Eylül'e kadar sürecek olan OMAR III. Uluslararası Yaz Okulu’nun bu yılki tema'sını, Kevseri Mecmuası ve ait olduğu dönem olan XVIII. yüzyıl müziği oluşturuyor. OMAR bu kapsamda dünya müzikoloji alanına duyuru yapmak, Yaz Okulu'ndan faydalanması ön görülen katılımcılarla iletişim sağlanması yönünde bir katkıyı amaçlıyor. 

HİÇBİR KAYNAKTA YER ALMAYAN 20 ESER

OMAR'dan yapıan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kevseri Mecmuası’ndan seçilen ve diğer hiçbir kaynakta yer almayan 20 saz eserinin seslendirilmesi için stüdyoya girilmiş ve bu önemli ilk seslendirmeler OMAR Yaz Okulu Hocaları olan -alanında ülkemizin en değerli sazendeleri- Sadreddin Özçimi (ney), Göksel Baktagir (kanun), Yurdal Tokcan (ud), Fahreddin Yarkın (kudüm–daire), Derya Türkan (klasik kemençe) ve Murat Aydemir (tanbur) tarafından yapılmıştır. Bu CD’nin lansman konseri Yaz Okulu kapsamında gerçekleştirilecektir. Ayrıca bu konuda çeşitli seminerlerin ve Yaz Okulu katılımcılarının iştirak edeceği konserlerin düzenlenmesi de düşünülmektedir"

MEÇHUL SAZ ESERLERİ KONSERİ

Öte yandan OMAR "Kevseri Mecmuası'ndan Seçmeler: 18. Yüzyıl ve Öncesinden Meçhul Saz Eserleri" başlıklı bir de konser icra edecek. Aynı zamanda konuyla ilgili CD'nin tanıtımı yapılacağı etkinlik 9 Eylül Cuma günü  saat 16.00'da İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Mavi Salon'da gerçekleştirilecek.