BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.436,02
HABER /  GÜNCEL

ODTÜ Rektörü’nden yol inşaatı tepkisi

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, ODTÜ arazisinden geçen yol projesiyle ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Acar, ‘18 Ekim'de başlayan inşaatın, projeyle ilgili yasal sürecin tamamlanmadan bir oldu-bittiye getirildiğini’ söyledi.

Abone ol

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, ODTÜ arazisinden geçen yol projesiyle ilgili bir basın açıklaması düzenledi.

Acar açıklamasında, ‘inşaatın projeyle ilgili yasal sürecin tamamlanmadan bir oldu-bittiye getirildiğini’ söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler 18 Ekim gecesi ODTÜ arazisine girerek arazi içinden geçecek yol projesiyle ilgili çalışmalara başlamıştı.

İnşaat çalışmasına karşı 18 Ekim’den bu yana başta Ankara olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerinde eylemler düzenleniyor.

Acar, 1994 yılında dönemin rektörü tarafından onaylandığını bu projeyi ‘düzenleme ortaklık payı istememesi ve hemzemin yol olarak kampüsten geçirilmemesi şartıyla kabul ettiklerini’ söyledi.

Yol projesiyle ilgili çözüm için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le iki kez biraraya geldiklerini belirten Acar, Gökçek’e tek taraflı müdahalede tartışma çıkacağını ilettiğini söyledi.

Acar ve Gökçek'ten farklı açıklamalar

ODTÜ’nün önerdiği planda değişiklikler yapıldığını kaydeden Acar, resmi görüşme ve yazışmalara rağmen, askı ve itiraz sürelerinin dolması beklenmeksizin 18 Ekim’de ODTÜ arazisini yasal izin olmaksızın girildiğini aktardı.

Rektör Acar, inşaat kapsamında ağaç kesimini de eleştirerek “Bu ağaçların kesilmesi Orman Bakanlığından izin alınması gerekiyordu. Bu ağaçların hukuksuz bir şekilde kesilmesi bizi üzdü" dedi.

Acar, yaşananlarla ilgili yasal girişimde bulunacaklarını söyledi.

Melih Gökçek, ODTÜ arazisindeki yol güzergahı çalışmalarına ilişkin, "İmar Kanunu'na göre, plan yürürlüğe girdiği andan itibaren her türlü iş ve işlemi yapabilirsiniz. Türkiye'deki bütün belediyelerin istisnasız uygulaması da budur. Herhangi itiraz olursa, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı verilirse onun da gereği her zaman yapılabilir. Biz yasal olarak prosedürü yerine getirdik" demişti.

Plan üzerinde ODTÜ'nün isteğiyle değişiklik yapıldığını belirten Gökçek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planı ve arkasından parselasyon planını onayladı. Plan onaylanınca, otomatikman yürürlüğe girdi" diye konuşmuştu.

Senato'dan ağaçlandırma kampanyası

Bu arada ODTÜ Senatosu'ndan da konuyla ilgili bir açıklama yapıldı.

Açıklamada 'inşaatla ilgili yasal sürecin derhal başlayacağı' belirtildi: "Yerleşkemize uygulanan bu fiziki şiddeti kınıyoruz. Üniversite Senatomuz, bu haksızlık ve hukuksuzluk karşısında her türlü yasal sürecin derhal başlatılmasına ve sonuna kadar takipçisi olunmasına karar vermiştir.”

Açıklamada büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlatılacağı bilgisine de yer verildi: "Çevreye, insanlara, kurumlara ve hukuka saygısı olmayan bu davranışa karşı hak arayışımız devam ederken, ODTÜ öğrencileri, mensupları, mezunları tüm doğaseverlerle birlikte büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlatacak; hukuksuz şekilde yok edilen her ağacımıza karşılık onlarca ağaç dikerek Ankara’nın akciğeri olan ODTÜ ormanını geliştirmeye devam edecektir.”