BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,80
ALTIN 2.443,51
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'ın çağrısıyla dağdan inen isim konuştu!

Öcalan'ın 1999'da yakalanmasının ardından yapılan çağrıyla dağdan inen Seydi Fırat'tan önemli açıklamalar...

Abone ol

Abdullah Öcalan'ın yakalandığı dönemde dağdan inerek Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde güvenlik güçlerine teslim olan 8 kişi arasında yeralan eski PKK'lı Seydi Fırat, bugün sorunun çözümü konusunda iyi bir durumda olunduğunu söyledi.

Fırat, "40 yılın en iyi nokta ve zeminindeyiz. Bunun kıymetini hepimizin bilmesine ihtiyaç vardır. Başbakan'ın 'infazlar olmayacak' sözü çok önemli ve değerlidir" dedi.

Abdullah Öcalan'ın, Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilmesinden sonra 1999'da ateşkes, geri çekilme ve 'Barış grupları' adı altında bazı PKK'lıların dağdan inip teslim olması sürecine katılanlardan olan Demokratik Toplum Kongresi Daimi Meclisi üyesi olarak çalışan eski PKK'lı 51 yaşındaki Seydi Fırat, çözüm süreci ve geri çekilme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Seydi Fırat, Türkiye'nin 1999'a göre bugün sorunun çözümüne en azından algı düzeyinde daha yakın olduğunu, sorunu daha iyi hisedip çözümsüzlüğün yaratacağı hasarı gördüğünü söyledi. Fırat, "Yeni süreç de bu dürtünün bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bunun bölgesel ve ulusal ayakları da bulunmaktadır" dedi.

1999'DAKİ ÇEKİLME ÖRGÜTTE TRAVMAYA NEDEN OLDU

PKK'nın silahlı teröristleri geri çekmesi konusunda Kandil'in iki noktada teredütlerinin olduğunu ileri süren Fırat şöyle konuştu:

"Bu konuda yeterince ikna olmamıştır. 1999'daki geri çekilmenin Kandil üzerinde yarattığı bir travma vardır. 300'ün üzerinde bir kayıp verdiler. Çatışmasızlık süreci içindeydiler ve onlara silah sıkmama, çatışmaya girmeme konusunda örgüt talimatı verilmişti. Devlet tarafı bunu boşa çıkaracak düzeyde çalışma yaptı. Bu zaman geçsede toplum nezdinde kolay kolay atlatılacak bir durum değildir. Yeni süreç tartışılırken ba tarihsel olay yeniden güncelleşiyor. Bu Kandil'i teredüte sokuyor. İkincisi ise, geri çekilmelerle köy korucuların bir intikam ile yaklaşmayacağına dair devletin ve hükümetin yaklaşımı ile ilgili tutumunu öğrenmek istiyorlar. Köy korucuların bazı bölgelerde tepkileri ve intikam duyguları vardır. Geçmişte karşılıklı ölümler de yaşanmıştır. Bu konuda bir netleşme yoktur."

SİLAHLI GÜÇLERİN İKNA EDİLMESİ GEREKİYOR

Eski PKK'lı Seydi Fırat, Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu çerçevenin çok önemli ve stratejik olduğunu, ani bir psikolojik baskı altında bir tarafı bırakmanın süreci zora sokabileceğini söyledi. Bu nedenle yasal zeminin hazırlanması gerektiğini iddia eden Fırat, geri çekilme şartlarının 1999'daki şartlar ile aynı olmadığını söyledi.

1999 yılında bazı grupların geri çekilmeye katılmadığını, çekilenlerin bir kısmının da tepki için örgütten ayrıldığını iddia eden Fırat, bu nedenle PKK'nın iç birliğini korumakta zorlandığını belirtti.

PKK'nın bunu bir kez daha yaşamak istemediğini belirten Fırat, " Bu süreç bizi barışa götürür konusunda silahlı güçlerin ikna edilmesi gerekiyor. Bunun olabilmesi içinde Abdullah Öcalan'ın sıkı ve yoğun bir biçimde devrede olması gerekiyor. Öcalan'ın ilişkilerinin sıkı bir biçimde olması, hatta onlara hitap etmesi gerekir. Türkiye esas itibariyle bunu karşılayabilir. Kandil ve Avrupa bir bütün olarak sayın Öcalan'ın çözüm sürecini ana perspektifini kabul ettiler. Bu çok önemlidir. Ama bu Türkiye cephesinde hisedilmiyor. Ben silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi ile ilgil sıkıntıların aşılabileceğine inanıyorum" diye konuştu.

'ÇÖZÜM İÇİN 40 YILIN EN İYİ NOKTASINDAYIZ'

Kürt sorununun çözümü konusunda çok iyi bir noktaya geldiklerini ve iyi bir durumda olduklarını söyleyen Fırat, "40 yılın en iyi nokta ve zeminindeyiz. Bunun kıymetini hepimizin bilmesine ihtiyaç vardır. Başbakan'ın 'infazlar olmayacak' sözü çok önemli ve değerlidir. Geri çekilme insani yaşam boyutunu aşan startejik bir yaklaşımdır. Çekilme, aynı zamanda politik bir karardır. Geri çekilmenin asıl dürtüsü budur. Soruna yaklaşım konusunda tatmin olunduğu zaman tabi geri çekilme konusunda daha iştahlı davranılacaktır" dedi.

HABUR SÜRECİNE KATILMIŞTI

Muş'un Varto ilçesinde doğan Seydi Fırat, lise mezunu. 1980 askeri darbesi sırasında Almanya’ya gitti. Fransa ve Hollanda’dan sonra Ortadoğu’ya geçip, uzun yıllar Bekaa ve Kandil’de kaldı. PKK’nın siyasi kanadında yer alan Seydi Fırat, Öcalan’ın isteğiyle 1999’da 8 kişilik bir grupla birlikte Türkiye’ye gelip teslim oldu.

Muş Cezaevi’nde 5 yıl kaldıktan sonra serbest bırakıldı. PKK'lıların Habur'dan Türkiye'ye gelmesi sürecinde onlara eşlik eden Seydi Fırat, Demokratik Toplum Kongresinde Dami Meclis üyesi olarak görev yapıyor.