BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türk Milleti çağrısına BDP protestosu!

Ankara'da 'Türk Milletine Çağrı' adlı yayınlanan bildiriye çok çeşitli gruplardan imza gelirken BBP Başkanı bildiriyi imzalamadı.

Abone ol

Bildiriye kimler imza atmadı ki. Siyasetçiler, eski milletvekilileri, akademisyenler ve emekli askerlerin bulunduğu bir grup. Dün ankara'da "Türk Milletine çağrı" adlı bildiri bütün "Türkleri" bir araya topladı.

Anayasadan Türk ifadesinin kaldırılmasının gündeme gelmesiyle "
Anayasa'dan Türk milleti ifadesi kaldırılamaz" ve "Türk milletinin egemenliğini esas alan büyük Atatürk'ün kurduğu milli devlet yapısı ortadan kaldırılamaz" ifadelerinin yer aldığı bildirideki imzalar oldukça dikkat çekiciydi.

Tam 272 kişilik imzacı listesi vardı bildiriyi düzenlerin elinde. İmza atması beklenenler arasında 28 Şubat, 27 Nisan e-muhtırası ve Ergenekon süreçlerini destekleyenler, ulusalcılar, Silivri'de tutuklu emekli askerler ve eski milletvekilleri de yer aldı.

Eski Bakan Hasan Celal Güzel ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin isimleri de imza listesinde geçiyordu, fakat Destici, bildiriyi onaylamadığını açıkladı. 

İMZALARLA UYARDILAR

Osman Pamukoğlu, Nuh Mete Yüksel, Vural Savaş ve Ümit Özdağ'ın da imzaladığı bildiriyi tertip komitesinden Prof. Dr. İskender Öksüz okudu. Üç maddelik bildiri ise şöyle:

"Aşağıda imzası bulunan bizler, tarihin bu dönemecinde Türk milleti adına hareket edenleri uyarıyoruz!"

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu ve sahibi olan Türk milletinin adı vatandaşlık tarifinden ve Anayasa'dan çıkarılamaz. -Devletimizin eşit üyeleri olan aziz vatandaşlarımız, ırklara ve mezheplere ayrıştırılamaz. - Anadolu'da Selçuklu ve Osmanlı ile devam eden Türk milletinin kesintisiz egemenliğini esas alan Atatürk'ün kurduğu milli devlet yapısı ortadan kaldırılamaz."

ORTAYLI DA İMZALADI

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, 'Türk Milletine Çağrı' bildirisini imzaladığını aktardı:

"Oradakilerle hiç biraraya gelmedim. Kimse birbirinden haberi olmadan imzalamış. Demek ki ortak bir görüş var' dedi. Eski Bakan Hasan Celal Güzel ise 'Ben de aynı kanaatteyim. İlk imzayı atanlardan biriyim. Cindoruk'un imzaladığını önceden bilsem de sonuç değişmezdi"

DESTİCİ İMZALAMADI 

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici sözkonusu bildiriye imza vermediğini belirterek şunları söyledi:

"Ben kamuouyu önünde görüşlerini söyleme imkanına sahip bir partinin genel başkanıyım. Anayasada olması gereken maddelerle ilgili görüşlerimi daha önce kamuouyuyla paylaşmıştım. Bildiriye imza vermedim. Kimlerin imzaladığını da merak etmedim. Zaten Hüsamettin Cindoruk ve diğer bazı isimlerle aynı çatı altında olamam."