BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Çeçenler cihada devam dedi

Çeçen direnişçiler Basayev'in ölümünün cihadı durdurmayacağını söylüyor.

Abone ol

Çeçen direnişçilerin sözcüsü Mevladi Udugov, Çeçen lider Şamil Basayev'in öldürülmesinden sonra yaptığı açıklamada, ''Basayev öldü, ama cihad devam ediyor'' dedi.

Udugov, Kavkazcenter.com sitesinde yayınlanan mesajında, ''Cihadlarından asla pes etmeyecek ve düşmanlarının kim olduğunu bilen yeni kuşak Müslümanlar gidenlerin yerine geliyor. Cihad sürüyor'' ifadesini kullandı. Rusya iç istihbarat servisi FSB'nin Başkanı Nikolay Patruşev, Rusya tarafından en çok aranan Basayev'in İnguş Cumhuriyeti'ndeki bir operasyonda öldürüldüğünü söylemiş, Basayev'in öldüğü Kavkazcenter sitesinde de doğrulanmış, ancak Basayev'in, bir kamyonda kazayla meydana gelen patlamada öldüğünü bildirmişti.

Meclisin askeri komitesi adına açıklama yapan Ebu Ömer de, Basayev'in, Rus askeri birliklerinin özel bir operasyonu sonucu ölmediğini ileri sürmüş ve ''Özel bir operasyon yok. Şamil ve öteki kardeşlerimiz Allah'ın emriyle şehit oldular'' demişti. Basayev'in öldüğü açıklanmadan önce de, Rus Pervyi Kanal televizyonundaki haberde, İnguş Cumhuriyeti'nde militanlara yönelik ''özel bir operasyon'' sırasında Nazran bölgesindeki Ekayevo köyünde park halinde bulunan bomba yüklü kamyonun infilak ettiği, kamyonun yanında park eden 2 araçtaki 4 kişininse öldüğü belirtilmişti. Haberde, ölenlerden 2'sinin kimliğini tespit edildiği, bunlardan birinin, Çeçenistan'da öldürülen isyancı lider Abdülhalim Sadullayev'in yerine geçen Doku Umarov'a yakın olduğunun saptandığı kaydedilmişti.