BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tarihin en büyük silahını alıyoruz

Türkiye, 8 milyar dolarlık füze savunma sistemi almaya hazırlanıyor. Bu Türkiye tarihinin en büyük silah anlaşması;

Abone ol

Barack Obama yönetimi, ABD Kongresi’ne “İran’la sınır komşusu tek NATO ülkesi Türkiye’ye 7.8 milyar dolarlık füzesavar Patriot PAC-3 batarya ve aksamı satabiliriz” bilgisi verdi. Bu satış kesinleşirse, hükümetler arası silah satışının en büyüklerinden birini oluşturacak.

ABD’de Başkan Barack Obama yönetimi, Kongre’ye İran ile sınır komşusu olan tek NATO ülkesi Türkiye’ye, 7.8 milyar dolar değerinde füzesavar Patriot PAC-3 füze bataryaları ve aksamı satabileceğini açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’nın açıklamasına göre, anlaşma, karadan havaya savunma sistemi içinde, 13 Patriot ateşleme ünitesi, 72 Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) füze bataryası ve aksamını kapsıyor.

En büyük satışlardan biri

Satışın değeri 7.8 milyar doları buluyor. Bu miktar, satış gerçekleşirse hükümetlerarası silah satışının en büyüklerinden biri olarak kayıtlara geçecek. Türkiye ABD’nin önde gelen silah alıcısı konumuna geri dönecek. Türkiye’nin, PAC-3 füze sistemini, bölgesel tehditlere karşı füze savunma kapasitesini artırmak için almak istediğini belirten Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, şu görüşü öne sürdü: “Türkiye, bölgede barış ve denge unsuru olarak ABD’nin ortağıdır. NATO’nun müttefikinin etkili bir savunma kapasitesine ulaşmasına ve bölgede kabul edilebilir bir askeri denge oluşturmasına yardımcı olmak, ABD’nin yaşamsal ulusal çıkarıdır.”

Kongre’nin 15 günü var

Türkiye’ye Patriot füze satışını, Amerikan Raytheon Co. ve Lockheed Martin Corp. firmaları yapacak. Kongre’nin, Türkiye’ye sözkonusu füze satışını engellemek için 15 gün süresi var. Ancak Kongre’ye yakın çevreler, yönetim tarafından resmen bildirildikten sonra Kongre’nin silah satışını engelleme yoluna gitmediğini ifade ediyorlar. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran yönetimini, nükleer silah üretme yolunda faaliyetini sürdürmesini “Beyhude çaba” diyerek uyardıktan sonra, İran’a karşı Ortadoğu’da bir savunma şemsiyesi kurma olasılığından söz etmişti.

Kesinleşen bir şey yok

ABD’deki bu gelişme, Türkiye’nin seçimini Patriot’tan yana kullandığı veya kullanacağı anlamına gelmiyor. ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’deki ihaleyi Amerikan şirketi Raytheon’un kazanması durumunda, füzelerin FMS programı ile satılması için yetki vereceğini duyururak, firmanın elini güçlendirmiş oldu. Daha önce benzer bir bildirim Brezilya’ya F/A-18E/F uçaklarının satışı için yapılmış, fakat ihaleyi bir başka firma kazanmıştı.