BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Dindar erkek açık kadını öper mi?

Herkes onlar için bir şey yazdı. Peki onlar ne diyor? Evlilik gibi bir sorunları var mı?

Abone ol

İNTERNETHABER- (ÖZEL)- Ayşe Arman kendi mahallesinden "karşı mahalleye" gitti ve gördüklerini yazdı. Eleştirenler de oldu, alkışlayanlar da... Ama kimse "karşı mahalle"nin kızlarına sormadı. Gerçekler bu muydu?

Başörtülü kız nasıl aşk yaşar?
Sokakta gülemez mi?
Dindar erkekler neden
tesettürsüz kızları istiyor?


YAZI DİZİSİNİN 2. BÖLÜMÜ
TIKLAYIN!
 

İnternethaber de  o mahalleye gitti ve tüm gerçekleri öğrendi. Ama ortaya çıkanlar bu kez çok farklıydı. Kimsenin bildiği, anlattığı, zannettiği gibi değildi.

"Başörtülü kızlar neden süslenir? Başörtülü bir kız nasıl aşk yaşar? Sokakta gülebilir mi? Dindar erkek açık kadını neden öper? Mahalle baskısı var mı? Kiminle evleneceğiz kaygısı var mı?"

Tüm bu sorular arkadaşımız H. Kübra

Vakit Gazetesi'ne dekolteyle
gidilirse ne olur?


YAZI DİZİSİNİN 3. BÖLÜMÜ
İÇİN TIKLAYIN!
 

Kocaoğlu'nun röportajlarında yanıtını buldu.

İŞTE "KARŞI MAHALLENİN" İÇİNDEN İLK RÖPORTAJ

RÖPORTAJ: H. Kübra KOCAOĞLU

Başkent Kadın Platformu Derneği'nin kapısından içeri giriyorum. Zeynep hanımla öncesinden tanışıyoruz. Hidayet Hanım, Nesrin Hanım ve Zerrin’le orada tanışıyoruz. Hava o kadar sıcak ki kapıdan girer girmez “rahat olabilirsin, içerde erkek yok diyorlar” ve ben gerçekten hemen başörtümü, üstümü çıkarıp rahatlıyorum. Çaylar da geldikten sonra başlıyoruz söyleşimize.

ERKEKLER DİNDARLIKLARINI ÇOK DAHA ÖNCE BIRAKTILAR

H. Kübra Kocaoğlu : Gerek medyada olsun gerekse toplumun içinde olsun sürekli başörtülü kadınların üzerinden bir gündem oluşturma söz konusu. Siz de mutlaka takip ediyorsunuzdur. Dindar kesimde sanki bir sınıf atlama oldu ve özellikle başörtülü zengin kadınların giyimleri, arabaları kısacası yaşam tarzları tartışılır oldu. Siz bu kesimin yaşam tarzındaki bu değişimler hakkında neler düşünüyorsunuz?

Zeynep Piyade : Başörtüsüyle jiplere binen, marka giyen kadınlar eleştiriliyor ama bu kesimin erkekleri çok daha önce dindarlıklarını bıraktılar. Şimdi pekala iş yemeği diye gidip alkollü masalarda oturuyorlar, kimilerinin sevgilileri bile var. Onların dindarlıkları yok olmadı da kadınların dindarlığı jipe binince mi yok oldu? Bu polemikler neden kadınlar üzerinden yürütülüyor? Erkekler marka seçerken, Pierre Cardin giyerken bunların hakkı da, kadın yaparken hakkı değil mi?

Hidayet Şefkatli Tuksal: Erkek egemenliği böyle bir şey. Onların yaptığı her şey yakışır, kadınlar yapınca hem sekülerlerin gözüne batıyor hem dindarların.

Zeynep Piyade : Bana göre asıl sorun şu. Bir insan başını örtecek kadar dindarsa bir kere israftan kaçınması lazım her şeyden önce.

 



Soldan sağa: Hidayet Şefkatli Tuksal, Nesrin Semiz, H. Kübra Kocaoğlu, Zeynep Piyade

DİNDAR ERKEK AÇIK KADINI NİYE ÖPER?

[PAGE]

EMİNE HANIM GİBİ DEĞİL, RAHŞAN HANIM GİBİ

Hidayet Şefkatli Tuksal: Emine Hanım’ın ya da göz önünde bulunan dindar kadınların kendilerini şıklık ve lüks yarışında bir aktör olarak görmemeleri lazım. Bu konuda ben Rahşan Ecevit’i model olarak görüyorum. Hiçbir zaman kıyafetiyle gündeme gelmedi. Her zaman düşünceleriyle gündeme geldi. Ben dindar kadınlardan da bunu bekliyorum. Haa bu şu demek değil; hepimiz siyah giyinelim başka da bir renk giyinmeyelim değil.

DİNDAR ERKEK AÇIK KADINI NİYE ÖPER?
H. Kübra Kocaoğlu : Çalışma hayatında kadın olarak var olamanın zorluklarını biliyoruz. Peki başörtülü bir kadın olarak var olamaya çalışmak zorluk derecesini artırıyor mu sizce?

Hidayet Şefkatli Tuksal: Şimdi özellikle bazı iş kollarında, sekreterlik vs. gibi, sonradan görme patronların gözünde bir anlamda “hafiflemiş bir kadın” pozisyonuna düşebiliyorsun.. Onun için sana yoklama çekmeyi hakkı zannediyor. Karısı eldivenlerle gezen bir akademisyenin selamlaşma babında bazı kadınları öptüğünü biliyorum. Ve öptüğü kadınlardan bir tanesi de arkadaşımdı. "Bu adam seni niye gelip öpüyor?" dedim. "Bilmiyorum" dedi. "Ben biliyorum" dedim - "Meşruiyet kazanmak için." "Ne meşruiyeti?" dedi. "Kendi gözünde sınıf atlayabilmek için senin gibi bir kadını öpmesi lazım." Açık bir kadınla diyaloga girmek onların kendi gözlerinde sınıf atlamalarına neden oluyor.

H. Kübra Kocaoğlu : O zaman bu aslında bizim mahallenin erkeklerinin türbanlıyla evlenip türbansızla aldatma durumunda olduğunu doğrular nitelikte. Fatih Altay'lı bununla ilgili bir yazı yazmıştı

Zeynep Piyade : Aynen öyle

Zeynep Piyade : Şık olmak için pahalı giyinmek gerekmiyor.

BAŞÖRTÜLÜ KIZLAR KİMİNLE EVLENECEK?

Zeynep Piyade : Bir yerlere gelme hırsı olan, beklentisi olan erkekler örtülü kızlarla evlenmemeyi tercih etmeye başladılar. Bir de şöyle bir şey var, bizim de çoğumuzun kızları artık örtünmemeye başladı.

BAŞÖRTÜSÜ ISRARI AZALDI

Hidayet Şefkatli Tuksal: Yani başörtünün çözülemeyeceğini anlayınca insanlar, artık kızlarının örtünmesinden de vazgeçmeye başladılar. Benim tanıdığım bir çok örtülü aile aslında örtünmesini istemedi kızlarının. Ama buna rağmen rol modeli gereği kızların bir kısmı kendileri istediler, örtündüler. 28 Şubat sonrasında gerçekten bir kırılma oldu. Öncesinde başörtüsü konusunda verilecek mücadelelerle en azından bu işin rahatlayabileceği gibi ümitler vardı fakat 28 Şubatla birlikte bu ümit kırıldı. Bu ümit kırıldıktan sonra insanlar bir daha düşündüler, o dönemde mesela üniversiteyi terk eden kızlar daha çoktu, üniversite sınavına girmeyen kızlar daha çoktu fakat ondan sonra aileler “kızım oku, peruk tak oku” dediler. O ısrar azaldı. Bir çok aile için kızı, namazında niyazında ise düzgün giyiniyorsa ama başını örtmüyorsa bunu sorun kabul etmedi. Yani bir kırılmaya yol açtı.

KARŞI MAHALLENİN ERKEKLERİNE ACIMASIZ ELEŞTİRİ
"ALLAH İZİN VERMİŞ, LAİK SİSTEMİ TAKMAYIVERİRSİN"

[PAGE]



BİZİM MAHALLENİN ERKEKLERİ KADINLA ARKADAŞ OLMAYI BİLMİYOR

Hidayet Şefkatli Tuksal: Bizim mahallenin erkekleri hazırlıksızlar. Çok böyle haremlik selamlık ortamlarda büyüdükleri için, kafalarında kadınlarla arkadaş olmak gibi bir nosyon yok. Bu kadın ya bacısı olur, ya sevgilisi olur, ya karısı olur. Arkadaşlık nasıl edilir, arkadaşlık ederken de mesafeyi korumak nasıl olur, hangi sınırlarda arkadaşlık edilir? bunları yeterince tecrübe etmemişler bilmiyorlar. Karşıdaki bayanın tavır rahat olabilir ama o rahat diye sen de mi öyle olmak zorundasın? Sen sınırlarını koruyabilirsin. Ben böyle sınırlarını koruyabilen az insanla karşılaştım.

ALLAH İZİN VERMİŞ LAİK SİSTEMİ TAKMAYIVER

Erkeklerin gönül meselelerinde rahat olmaları konusunda dinden aldıkları şöyle de bir güç var: Şeriata göre 4'e kadar evlenme hakkı var ya dolayısıyla bazı erkekler, laik rejimin kendisini bir kadına mecbur ettiğini düşünüyorlar. Bunlar fedakarlık ediyorlar kendilerince. Bir dönem fedakarlık ediyor, sonra birisi hoşuna gittiğinde kendisini rahat hissediyor. Çünkü aslında Allah ona izin vermiş, o zaman laik sistemi de takmayıverirsin nolacak. Sonuna kadar götüremese de, herkesin ahlak anlayışına göre değişik dozlarda yaşayacağı çeşitli maceralar yaşamayı kendine hak gören bir sürü erkek var. Yani bizim dindar erkeklerin bir kısmı, kendilerini bir kontenjan dolu üç kontenjan boş hissediyorlar. Bu, üç kontenjan boş gezerken bu kontenjanlara girip çıkan insanlar olabiliyor.

BİR ANDA KAPILIVERİYORLAR

Zeynep Piyade : Bir de çoğu hayatında aşkı tanımadan görücü üsulü evlenmiş tipler. Çalışma hayatında bir anda farklı bir kadınla sürekli birlikte olunca bir anda kapılıveriyorlar.

Hidayet Şefkatli Tuksal: Kadın erkek ilişkileri şimdi modern dönemde yeniden dizayn edilirken, sanki sınırlar olmamalı gibi bir anlayış var. Mesela ben genç kızlar arasında bu sınırların dikkate alınmamasından dolayı üzülüyorum. Çünkü süreç sonunda onların aleyhine işliyor. Eğlenilecek kız, evlenilecek kız kategorileri ortaya çıkıyor.

AYŞE ARMAN SOYUNUK KALSIN

H. Kübra Kocaoğlu
: Ayşe Armanın yaptığı gazetecilik bağlamında tartışılabilir nitekim tartışıldı da. Ama benim bir başörtülü olarak rahatsızlık duyduğum noktalar oldu. Konuyu öyle bir ele alışı var ki “ aa bunlar şunu da yapıyormuş, aa bunlar bunu da yapıyormuş." Bazen şaşırarak bazen küçümseyerek meğer bunlarda kadınmış ifadesi vermiş bana göre. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Hidayet Şevkatli Tuksal: Ayşe Arman soyunuk kalsın. Nihat Odabaşı'yla yeni projeler düşünsünler. Bu kadar başörtülü kadın bu kadar acı çekti gündeme oturamadı ama Ayşe Arman tesettüre girdi herkesin gündemine oturdu. Türkiye’deki magazinel basın açısından başarılı bir gazeteci. Fakat burada ince bir nokta var. Tesettür bir haldir. Üstüne başına bir mağazadan kıyafet alıp giyinmek değildir. Ayşe Arman tesettüre girmemiştir bana göre.

DİNDAR KESİMİ TANIMAMAK BİR STATÜ ALAMETİ
BAŞÖRTÜLÜLER NEDEN SÜSLENİYOR?
KARININ ÖRTÜLÜ OLMASI SENİ DİNDAR YAPMAZ

[PAGE]



DİNDAR KESİMİ TANIMAMAK BİR STATÜ ALAMETİ

Bu şunu gösteriyor. Türkiye’de bazı kesimlerin dindar kesimi hiç tanımaması, bir statü alametidir. Bu ülkedeki kadınların yüzde 60’ı başını örterken senin bu yüzde 60 hakkında hiçbir fikrinin olmaması herhalde başka bir ülkede olsa, bu insanı “asosyal” konumuna düşürecek bir durumdur. Fakat Türkiye’de kendini beyaz zanneden bir kesim için bu bir gurur vesilesidir. Yani hiçbir işi olmamış bu zamana kadar o kesimle. Bu cahillik onlar için bir statü göstergesidir ve bu cahillik üzerinden prim yaparlar.

BAŞÖRTÜLÜLER NEDEN SÜSLENİYOR?

H. Kübra Kocaoğlu : Bu eşarbın kuaförlerde çeşit çeşit bağlanmasını nasıl yorumlamak lazım sizce? Başımı açmıyorum, açamıyorum o zaman ben de eşarbımı süslerim duygusuyla yapılmış bir ego tatmini diyebilir miyiz buna?

Zeynep Piyade : Yok bence kadınsı bir süslenme ihtiyacı sadece.

Hidayet Şefkatli Tuksal: Bir aralar başörtülü kadınların kaşını alması bile çok tartışılırdı fetvalar filan…Yani oralardan geçtik biz. Ben bunu yadırgamıyorum artık herkesin beden odaklı bir kadın algısı var. Yani başörtülü kadınlar nasıl bunun dışında kalsınlar. Kalamıyorlar ve kendilerince bir çözüm buluyorlar. Bu çözümleri de hoş görmek lazım.

RAĞBET GÜZEL İLE ZENGİNE


Zeynep Piyade : Kadınlar sadece kendilerini değil, sanatsal yatkınlıkları yüzünden her şeyi süslemeye meyilli bir varlık zaten. Bu durumda ne kadar baskılamaya çalışsa da bir şekilde süslenmeyi beceriyor her şeye rağmen.

Hidayet Şefkatli Tuksal: Dindar kadınlar, eskiden süslenmiyordu takva adına. Ama artık baktı ki rağbet güzel ile zengine onlar da süslenmeye başladı.

Zeynep Piyade : İnsanı kızdıran sürekli birilerinin bu konular üzerinden prim yapması. Olayın sadece şekli değişiyor ama başörtüsünü kendine malzeme yapıp bunun üzerinden prim yapmayı başarıyor insanlar.

BİZİM MAHALLENİN ERKEKLERİ HER KONUDA SINIFTA KALDI

Nesrin Semiz : Aslında Ahmet Hakan’ın yazısını ben bu bağlamda değerlendirdim. Ahmet Hakan başörtüsüyle ilgili son yazılarında kadın üzerinden prim yapmak yerine, yine kadınlar üzerinden, içinden çıkıp geldiği kesimin erkeklerini sonuna kadar topa tutuyor. Onların bir anlamda iki yüzlülüklerini yüzlerine vuruyor bana göre. Bizim mahallenin bazı erkekleri başörtüsü konusunda, inanç konusunda, ahlak konusunda her şeyleriyle sınıfta kaldılar.

"KARININ ÖRTÜLÜ OLMASI SENİ DİNDAR YAPMAZ"

Zeynep Piyade : Burada, gözden kaçmaması gereken şöyle bir nokta da var. Erkekler birbirlerini eleştirmiyorlar. Bir şekilde eli para görmüş, bir yerlere gelmiş, “muhafazakar erkekler”in bir kısmının gayri meşru ilişkilere girdiğini görüyoruz, duyuyoruz. Kendini dindar olarak görüp bunu yapmayan erkeklerin bir kısmı da bu durumu görmezden geliyor; eleştirmiyor, hatta daha kötüsü, bazen sırtını sıvazlıyor. Ama, sen kendine “dindarım" diyorsan dindarlığın gerektirdiği gibi davran. Öyle davranmıyorsan da "dindarım" deme. Karının örtülü olması seni dindar yapmaz; ama malesef öyle görünüyor.

YARIN: ZERRİN'İN HİKAYESİ
BAŞÖRTÜLÜ KIZ NASIL AŞK YAŞAR
İKİ MAHALLEDEN DE  BASKI VAR
ASKERİYEYE TÜRBANLA GİRMENİN YOLU