BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.434,45
HABER /  GÜNCEL

Tanrı yok keyfinize bakın

Ateist guruplar akıl almaz bir reklam kampanyasına imza attı, Hristiyan dünyası karıştı... İşte şoke eden slogan...

Abone ol

İNTERNETHABER
Haber : Melda Şeyhanoğulları

"Tanrı muhtemelen yok; bu yüzden endişenlenmeyi bırakın ve hayatın tadını çıkartın!"

Bu slogan Avrupa'yı karıştıran bir reklam kampanyasına ait. Kampanyanın yaratıcılarının söyledikleri ise çok ilginç. Neden olduğu tartışmalara rağmen, kampanyacılar, insanları bir takım kuralların içine hapsetmek yerine, hayatı anlamlı kılacak pozitif bir mesaj verdikleri görüşündeler.

140,000 paund (317,800 YTL) harcanan kampanya, Londra'da 200 şehir hattı otobüsüne, İngiltere'nin diğer şehirleri ve İskoçya'da da 600 otobüse yapıştırılan billboardlarla duyuruldu.

Ayrıca Londra metrosunda da 1000 paund (2.270 YTL) harcanarak metrolara asılan kampanya afişleri ateistler tarafından hazırlandı.

British Humanist Association (İngiltere Hümanist Birliği) tarafından desteklenen mizah yazarı Ariane Sherine ve ateist profesör Richard Dawkins bu kampanyanın yaratıcıları.

Ariane Sherine,  koyu Hristiyan bir reklam afişini gördükten sonra çok sinirlenmiş ve böyle bir iş yapmaya karar vermiş. Afişte, 'Tanrı'yı redden insanların sonsuza dek cehennemde yanmayı ve acı çekmeyi hakettiği' yazıyormuş. Sherine de buna karşılık kendi fikri olan, 'herkesin istediği şeye inanmaya hakkı vardır' düşüncesini yaymaya karar vermiş.

Sherine kampanya için "bu İngiltere'de konuşma özgürlüğü adına büyük bir gündür, kampanyanın kabul edilmesi ve afişlerin otobüslere asılması beni çok heyecanlandırdı, herkes özgürdür ve neye inanması gerektiğine dair insanları tehdit etmeye ve korkutmaya kimsenin hakkı yoktur' dedi.

Reklam afişleri dört hafta boyunca Londra, Manchester, Birmingham, Glasgow, Edinburgh, Yorkshire, Leeds, Newcastle, Dundee, Sheffield, Coventry, Devon, Liverpool, Wolverhampton, Swansea, Newport, Rhondda, Bristol, Southampton ve Aberdeen şehirlerinde otobüslerin üzerinde olacak.

Profesör Richard Dawkins ise bu kampanyayla ilgili görüşlerini şöyle dile getiriyor: "İngiltere'de dini inançlarla ilgili olarak tam bir bombardımana maruz kalıyoruz. Sadece Hristiyanlık değil, en yaygın dinlerden tarikat inançlarına kadar her yerde insanlar kendi inançlarının propogandasını yapıyorlar. Kendi inançlarını kabul ettirmek için de Tanrı'yı ve cehennem azabını kullanıyorlar. Dürüst olmadıklarını düşündüğüm bu insanlara karşı bir tepkidir bu."

Kampanyanın diğer destekçileri arasında olan filozof A C Grayling, gazeteci Polly Toynbee ve yazar Graham Linehan da benzer düşünceleri paylaşıyorlar.

"Tanrı muhtemelen yok; bu yüzden endişenlenmeyi bırakın ve hayatın tadını çıkartın!" kampanyasının ana fikri hepsine göre; insanları korkutup ürküterek sindirmek yerine, hayata olumlu bakabilmeyi ve 'Tanrı'nın yarattığı' bu dünyanın güzelliğini yaşamak için el ele verebilmeyi aşılamak istiyorlar.

Kampanyaya destek veren Metodist Kilise'nin yöneticilerinden biri olan Rev Jenny Ellis de kampanyaya destek verdiklerini, çünkü hayatın en derin ve önemli noktalarının herkesçe tartışılabilmesi gerektiğini söylüyor.