BIST 9.919
DOLAR 32,44
EURO 34,79
ALTIN 2.449,99
HABER /  SAĞLIK

AİDS artık korkulu rüya değil

Kemik iliği nakli sayesinde hem AİDS'ten hem de kanserden kurtuldu...

Abone ol

İNTERNETHABER

Almanya'da HIV virüsü taşıyan bir hasta iki yıl önce gerçekleştirilen kemik nakli sayesinde AİDS'ten kurtuldu.

Adı açıklanmayan bir AİDS hastası, vücudunda doğal olarak HIV virüsüne karşı bağışıklığı bulunan bir donörden alınan kemik iliği sayesinde hem AİDS hem de kanser hastalığını yendi.

Avrupa ve Amerika'da şu ana kadar tespit edilmiş binin üzerinde doğal bağışıklığı olan insan var. İki yıl önce gerçekleştirilen böylesi bir operasyon diğer hastalar için çok büyük umut oldu. Bu güne değin denenmiş onlarca yol olmasına rağmen henüz AİDS için bilinen hiç bir önleyici tedavi bulunamamıştı. Şimdi ise bağışıklığı olan kişilerden kemik iliği nakli tıp dünyasında çok sevindirici bir gelişme olarak karşılandı.


DOKTORLAR İKİYE AYRILDI

Berlin'de bir hastanede nakli gerçekleştiren doktor, iki yıldır takip edilen testlerle, hastanın kanında ve organlarında HIV virüsüne ilişkin bir bulgu kalmadığını, hastanın tamamen iyileştiğini söylüyor.

HIV araştırmaları konusunda uzman olan Amerikalı doktor Andrew Badley ise daha fazla test ve bir süre daha zaman geçmeden bunun kesin olarak bilinemeyeceğini, aksine daha kötü sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor.

Milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan AİDS virüsünü taşıyan hastalar ise heyecan ve sevinçle, bağışıklığı olan insanlardan kemik iliği naklinin kabul gören bir tedavi yöntemi olmasını diliyor.