BIST 9.879
DOLAR 32,47
EURO 34,71
ALTIN 2.437,08
HABER /  EKONOMİ

Merrill Lynch de tarih oldu

Amerika'da bankalar birbiri ardına batıyor. Merril Lynch dibe vurunca bedava fiyatına Bank of America'ya satılıyor.

Abone ol

Bank of America yaptığı açıklamada, Merrill Lynch'i 50 milyar dolara satın alma konusunda anlaşmaya varıldığını bildirirken, anlaşmayla Bank of America dünyanın en büyük aracı kurumuna sahip olacak.

Anlaşma, bir dönem ABD'nin dördüncü büyük yatırım bankası durumundaki Lehman Brothers'ın iflas aşamasına gelmesinden sonra diğer yatırım bankalarına olan güvenin de kaybolacağı endişelerinin ardından yapıldı.

Bank Of America, Merril Lynch'e hisse başına 29 dolar vererek 50 milyar dolara satın almayı kabul ederken, Merril Lynch'in Ocak 2007'de 90 dolardan işlem gören hisseleri mayıs ayında 50 dolardan işlem görmeye başlamıştı.

Birleşmenin gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği, anlaşmanın her iki şirketin yöneticileri tarafından onaylandığı belirtildi.

Anlaşmaya göre, Merrill Lynch'in üç yöneticisi, Bank of America'nın Yönetim Kurulu'na katılacak.

Bank Of America Başkanı ve üst yöneticisi Ken Lewis yaptığı açıklamada, Merrill Lynch'i satın almalarının hissedarları için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, "Birlikte, bizim şirketlerimiz işlerimizdeki sinerji nedeniyle çok daha fazla değerli olacak" dedi.

Merrill Lynch Başkanı ve üst yöneticisi John Thain de yaptığı açıklamada, "Merrill Lynch büyük bir küresel kurum ve Ken Lewis ve bizim üst yönetimimizle, bu iki şirketin birleşmesiyle dünyanın önde gelen mali kurumunu yaratmak için ileriye bakacağız" diye konuştu.

Diğer birçok uluslararası bankacılık kuruluşları gibi ABD'de konut piyasasında başlayan ve küresel çapta kredi krizine dönüşen krizde milyarlarca dolar zarar eden Merrill Lynch, dört çeyrek peş peşe kredi krizi nedeniyle zarar açıkladı.

Lewis idaresindeki Bank of America, 2004 yılından bu yana diğer şirketleri satın almaya 100 milyar dolardan fazla para harcadı.

Bu yıl mart ayında JP Morgan Chase bankası, iflas eden Bear Stearns bankasını, ABD Merkez Bankasının (FED) desteğiyle satın almıştı.