BIST 9.895
DOLAR 32,47
EURO 34,71
ALTIN 2.433,07
HABER /  DÜNYA

Savaşta son durum

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'den sürpriz çıkış. Savaş tüm şiddetiyle sürüyor.

Abone ol

Gürcistan'dan yapılan son dakika açıklamasında, Gürcü birliklerinin G. Osetya başkenti Tshinvali'den çekileceklerini duyurdu. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ülkesinin Rusya ile savaş halinde olduğunu, ancak kendilerinin ateşkesin sağlanmasından yana olduklarını söyledi.

Saakaşvili yaptığı açıklamada, ateşkes istediklerini ve Güney Osetya'daki çatışma bölgesindeki tarafların birliklerinin çatışmayı bırakmaları ve mevzilerini geri çekmelerinden yana olduklarını ifade etti.
Binlerce sivilin öldüğü gelen haberler arasında. Onbirlerce Osetyalı'nın Rusya'ya sığındığı iddia ediliyor.

Öte yandan özerk Abhazya cumhuriyeti de savaşa dahil oldu. Abhazya Gürcistan'ın elinden aldığı yukarı Kodori'ye operasyon yaptı.

TSHİNVALİ'DE EN AZ 2 BİN SİVİL ÖLDÜ:
Rusya'nın Tiflis Büyükelçisi Vyaçeslav Kovalenko, Gürcistan'ın, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya bölgesinin başkentine düzenlediği saldırıda en 2 bin sivilin hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Kovalenko, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın Tshinvali'ye saldırısında en az 2 bin sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, saldırıda kentteki 13 Rus barış gücü askerinin de öldüğünü, 70'inin yaralandığını kaydetti.

SAAKAŞVİLİ'DEN ATEŞKES ÖNERİSİ: Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ülkesinin Rusya ile savaş halinde olduğunu, ancak kendilerinin ateşkesin sağlanmasından yana olduklarını söyledi. Saakaşvili yaptığı açıklamada, ateşkes istediklerini ve Güney Osetya'daki çatışma bölgesindeki tarafların birliklerinin çatışmayı bırakmaları ve mevzilerini geri çekmelerinden yana olduklarını ifade etti.

GÜRCİSTAN PARLAMENTOSU SAVAŞ HALİNİ ONAYLADI: Gürcistan parlamentosu, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Gürcistan'ın savaş halinde olduğu yönünde almış olduğu kararı oy çokluğuyla onayladı. Parlamento Başkanı David Bakradze açıklamasında, Güney Osetya bölgesinden Rus kaynaklı gelen haberlerin asılsız olduğunu, başkent Tshinvali'nin düştüğü yönündeki haberlerin de doğru olmadığını söyledi. Bakradze, ülkesinin, gelinen bu aşamadan sonra toprak bütünlüğünden hiçbir koşulda taviz vermeyeceğini vurguladı. Rus General Vladimir Boldirev, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Tshinvali'yi Gürcü askerlerden temizlediği ve onları bölge dışına doğru sürdüğünü savunmuştu.

ABHAZYA KODORİ'YE OPERASYON YAPTI: Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, Gürcülerin kontrolündeki Yukarı Kodori bölgesine operasyon düzenlediklerini açıkladı. Abhazya yönetimi "Dışişleri Bakanı" Sergey Şamba yaptığı açıklamada, ''Abhaz silahlı kuvvetleri Gürcüleri Yukarı Kodori bölgesinden çıkartmak için operasyon düzenlemiştir'' dedi. Şamba, Abhaz güçlerinin operasyonda ağır toplar kullandığını söyledi. Abhazya lideri Sergey Bağapş da daha önce yaptığı açıklamada, Yukarı Kodori bölgesinin bombalaması için savaş uçakları gönderdiklerini belirtmişti.

RUS KOMUTAN: GÜRCELERİ OSETYA'NIN BAŞKENTİNDEN ÇIKARILDI: Rus güçlerinin, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'den Gürcü askerlerini çıkarttıkları öne sürüldü. Rus Kara Kuvvetleri Komutanı Vladimir Bolderev, Itar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, "Taktik birlikler, Tshinvali'yi Gürcü ordusundan tamamen kurtardı ve Gürcü birliklerini barış gücü askerlerinin bulunduğu bölgenin ötesine göndermeye başladı" dedi.

30 BİN OSETYALI RUSYA'YA SIĞINDI:
Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey Sobyanin, 30 binden fazla insanın Rusya'ya sığınmak üzere Güney Osetya'yı terk ettiğini bildirdi. Başbakan Yardımcısı, Rusya'nın Güney Osetya'ya insani yardımıyla ilgili Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev başkanlığında düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, son 36 saat içinde 30 binden fazla insanın Rusya sınırını geçtiğini belirtti. Sobyanin, insani durumun çok kötü olduğunu kaydetti.

Osetya'da Gürcü askerlerle Rus ordusu karşı karşıya. Savaştan fotoğraflar için TIKLAYIN

RUS SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ: Rusya, Gürcü birliklerine bombardıman düzenlediği Güney Osetya'da 2 uçaklarının Gürcü askerleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Rus barış gücü askerlerinin sözcüsü de İnterfaks'a yaptığı açıklamada, Gürcü askerlerinin, Ruslara ait Su-25 ve TU-22 tipi savaş uçaklarını düşürdüğünü bildirdi. Sözcü, uçakların pilotlarının akıbetinin ise soruşturulduğunu kaydetti. Gürcistan Güvenlik Konseyi Başkanı Kakha Lomanya, Gürcü güçlerinin bu sabah bir Rus uçağını vurarak düşürdüğünü ve uçağın pilotunun ele geçirildiğini açıklamıştı.

RUS BAKANIN 1500 KİŞİ ÖLDÜ İDDİASI: Rus savaş uçakları, Güney Osetya bölgesinde Gürcü mevzilerini bombalamaya devam ediyor. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bölgedeki çatışmalarda bin 500 kişinin öldüğünü duyurdu.

GORİ KENTİNE BOMBA YAĞIYOR: Güney Osetya'daki Gürcü mevzilerini bombardımana tutan Rus savaş uçaklarının, bölgenin sınırındaki Gori kentinde attığı bombalardan birinin, bir apartmana isabet ettiği ve olayda ilk belirlemelere göre 2 kişinin öldüğü bildirildi. Reuters muhabiri, Gori'deki bombardımanda 5 katlı bir binaya isabet eden bombanın, 2 kişinin ölümüne, 3 kişinin yaralanmasına yol açtığını söyledi. Ölü ve yaralıların askerler tarafından bölgeden taşındığı belirtildi. Gori'nin dış mahalleleri Rus uçakları tarafından bombalanıyor.

RUS UÇAKLARI GÜRCİSTAN TOPRAKLARINI BOMBALIYOR, HALK PANİK İÇİNDE KAÇIYOR: Rus savaş uçakları, Güney Osetya bölgesinde Gürcü mevzilerini bombalamaya devam ediyor.

Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'deki askeri bölge ve yerleşim yerlerindeki açık alanda bulunan Gürcü mevzileri, Rus savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Gürcü mevzilerinden de bombardımana karşı ateş açılıyor.

Can güvenlikleri tehdit altında olan bölge sakinleri ise Rus bombardımanı nedeniyle büyük panik yaşıyor. Halk, telaş içinde bölgeden kaçmaya çalışıyor.  Bu arada Tshinvali yolu boyunca Gürcü birliklerine ait yüzlerce zırhlı araç, tank ve diğer askeri ağır teçhizat hareket halinde bulunuyor.

RUSYA GÜRCİSTAN'DAKİ GÜNEY OSETYA BÖLGESİNE YENİ ASKER SEVK EDİYOR: Rusya'nın Gürcistan'daki Güney Osetya bölgesine yeni asker sevk ettiği bildirildi.

Rus haber ajansları Güney Osetya'daki Rus barış gücü askerlerini takviye etmek amacıyla gönderilen askerlerin gece boyunca bölgeye ulaştığını ve yeni takviye güçlerinin de bölgeye gönderildiğini duyurdular. Rus piyadelerinin komutan yardımcısı İgor Konaşenkov ajanslara yaptığı açıklamada 58. Ordunun bölgede ''barışı sağlamayı istediğini'' ve ek ''özel birimlerin'' gelecek birkaç saat içinde bölgeye intikal edeceğini belirtti. Rus barış gücü askerlerinden 3'ünün daha gece öldüğünü kaydeden Konaşenkov, böylece çatışmalarda ölen toplam Rus barış güçü askerlerinin sayısının 15'e ulaştığını söyledi.

OSETYA'NIN KONUMU
NEDİR?

Gürcistan'ın kuzey kesiminde, Sovyet döneminde özerk bölge olarak kuruldu. Bu statü  Gürcistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra Gürcü hükümeti tarafından kaldırıldı. Osetya ise Moskova yönetiminin desteği ile bağımsızlığını ilan etti. Güney Osetya, bugün Gürcistan'ın sorunlu bölgelerinden biridir.
Bölgede, Rusya'nın desteğindeki bağımsızlık yanlısı yönetim ile Gürcü  hükümetinin atadığı yönetim olmak üzere iki yönetim bulunmaktadır. Ayrılıkçı yönetimin merkezi Tshinvali,  Gürcistan'ın atadığı hükümetin merkezi ise Kurta'dır.

RUS BOMBARDIMANINDA VURULAN POTİ LİMANI KULLANILAMAZ HALDE: Muhterem Erkul bildiriyor - Rusya'ya ait savaş uçaklarının Gürcistan'ın önemli stratejik yerlerini bombardımanı sırasında isabet alan Poti limanının kullanılamaz hale geldiği bildirildi.

Poti limanı çalışanlarının, AA muhabirine verdikleri bilgiye göre, dün gece Rus savaş uçaklarının hedefi olan Poti limanı ciddi hasar gördü ve kullanılamaz hale geldi. Görgü tanıkları ayrıca Rus bombardımanı sırasında ölen ve yaralananlar olduğunu bildirdi.

Öte yandan, Güney Osetya bölgesine sınır Gori kenti güzergahı boyunca güvenlik güçlerinin sıkı önlem aldığı, özellikle yol üzerindeki köprülere güvenlik amacıyla askerlerin yerleştirildiği görüldü.

RUSYA DEVLET BAŞKANI MEDVEDEV: Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki Rus askerlerinin "sivilleri korumak" için, barışı tesis etme operasyonu yürüttüklerini söyledi.

Medvedev, Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov'u kabulünde yaptığı açıklamada, ''Barış gücü askerlerimiz ve takviye birliklerimiz, şu anda Gürcü tarafını barışa razı etme operasyonu yapıyor'' dedi. Rus askerlerinin oradaki nüfusu korumakla görevli olduğunu ifade eden Medvedev, ''Onların da şu anda yaptıkları tam olarak bu'' diye konuştu.

Rus haber ajansları, Medvedev'in Serdyukov'u kabulünde Kremlin İdare Amiri Nikolay Makarov'un da hazır bulunduğunu belirterek, Serdyukov ve Makarov'un bölgedeki son durumu aktardığını kaydettiler.

GÜRCİSTAN SAVUNMA BAKANI KEZERAŞVİLİ "CEPHEDE DÜN GECE SAKİN GEÇTİ": Gürcistan Savunma Bakanı David Kezaraşvili, Gürcü birliklerinin kapsamlı operasyon düzenlediği ayrılıkçı Güney Osetya'da dün gecenin, sakin geçtiğini söyledi. Kezeraşvili, yaptığı açıklamada, cephede dün gecenin sakin geçtiğini, ancak Rus savaş uçaklarının bombardımanının devam ettiğini kaydetti.

Bu arada daha önce Rus uçaklarının saldırısında ağır hasar gördüğü açıklanan Poti limanında 6 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı belirtildi.

Öte yandan, Güney Osetya bölgesine sınır olan Gori kentinde olağanüstü hareketlilik yaşanıyor. Kent merkezinde cephe bölgesine sevk edilmeyi bekleyen yüzlerce asker görülürken, ambulansların bölgedeki yaralıları Tiflis'teki hastanelere taşıdığı gözlemleniyor. Bölgedeki, köprü ve benzeri stratejik noktalarda askeri kontrol merkezi kurulmuş durumda.

GÜRCİSTAN'DAN ATEŞKES ÇAĞRISI

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'ya ayrılıkçı Güney Osetya bölgesindeki çatışmaları sora erdirme çağrısında bulundu


Saakaşvili, yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'den ateşkes sağlanması için görüşmelerin gecikmemesini isteyerek, ortak hareket ederek ateşkes sağlamalarını istediklerini kaydetti.


Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, "Rusya ile birlikte bu çılgınlığa son verelim" dedi.


RUS SAVAŞ GEMİLERİ GÜRCİSTAN'A YÖNELDİ


Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili, Rus savaş gemilerinin Gürcistan kıyılarına yöneldiğini söyledi.


Tkeşelaşvili, telekonferans yoluyla AFP'ye yaptığı açıklamada, Rus filosunun Gürcistan sahillerine yaklaştığını belirterek, bunun bazı Rus kaynaklarınca doğrulandığını belirtti.


Bölgedeki AFP muhabiri de en az bir Rus savaş gemisinin Ukrayna'nın Sivastopol limanından ayrıldığını, bazı görgü tanıklarınınsa başka savaş gemilerinin de limandan ayrıldığını söylediklerini aktardı. Rus yetkililerden konuya ilişkin bilgi alınamadı.