BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,63
ALTIN 2.409,42
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe seçmeli ders olacak

Kürtçe eğitimin önündeki Anayasa engeli de kaldırılıyor.

Abone ol

Özel dersanelerde Kürtçe kurstan sonra, Kürtçe eğitimin önündeki Anayasa engeli de kaldırılıyor. AK Parti'nin uzmanlar heyetine hazırlattığı taslak aynen geçerse Kürtçe seçmeli ders olabilecek.

Sivil Anayasa'yı hazırlayan 6 kişilik komisyondaki isimlerden Prof. Ergun Özbudun, "Tüm resmi ve özel okullarda eğitim-öğretim dili, tabii olarak Türkçe olacak. Fakat başka dillerde öğretim yapılmasının önündeki anayasal engel kaldırılacak" dedi.

Eğitim dili yine Türkçe olacak ama Kürtçe de dahil herhangi bir dil, seçmeli olarak alınabilecek. Fakat bunun için, hükümetin ayrı bir kanun çıkarması gerekecek.

Hangi dillerin, hangi süreyle seçmeli ders olacağı kanunla düzenlenecek. Sivil Anayasa ile, 12 Eylül darbesinin izleri de siliniyor. Mevcut Anayasa'nın geçici 15'inci maddesi, 12 Eylül darbesini yapan generallerin yargılanmasını engelliyor.

Yeni bir Anayasa, yürürlüğe gireceği için bu hükümler geçersiz kalacak. Fakat Prof. Ergun Özbudun, "Ortada suç varsa bile bu kişiler otomatikman yargılanamaz, çünkü zamanaşımı söz konusu. Ayrıca 27 sene evvelin hesabını sormaya kalkmak yanlış bir yaklaşımdır ve yeni yaralar açar" dedi.