BIST 9.936
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.449,45
HABER /  DÜNYA

Nasrallah'ın hedefindeki ülke

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Kerbela'yı anma törenlerinde İsrail'e yüklendi.

Abone ol

Lübnan'daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in tehditlerinden korkmadıklarını ve Filistinlilere daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Hizbullah lideri Nasrallah, Kerbela'da 1372 yıl önce katledilen Hz. Hüseyin'i anmak için Beyrut'un güneyinde düzenlenen ve binlerce Şiinin katıldığı açık hava toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail'e sert sözlerle yüklendi, Filistin'e ise dayanışma mesajları gönderdi.

Filistinlilerin desteklenmesi için çaba harcanması gerektiğini söyleyen Nasrallah, Arap liderlerden de Filistinlilerin haklarının daha fazla korunmaması durumunda İsrail ile barış görüşmelerine katılmamalarını istedi. Nasrallah, "Topraklarımızı korumak için kendimizi kurban etmeye hazırız. Müslümanlara yönelik saldırıları kabul etmiyoruz. Kudüs, asıl sahiplerine verilmeden ve Filistinliler topraklarına dönmeden İsrail ile olan savaşımız bitmez" dedi.

Nasrallah, İsrail ile Araplar arasındaki barış görüşmelerinin aslında bittiğini, ancak bunu kabul etmek istemeyenler olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Onların halklarına gerçekleri söylemelerini istiyoruz. Ordularını hazırlamalarını değil, Filistin halkını desteklemelerini ve Gazze'ye karşı uygulanan ambargoyu kaldırmalarını istiyoruz. Filistinlilerin birliği için çalışmalarını istiyoruz. Eğer Müslümanlar bir araya gelir, ortak bir tavır alırlarsa ve pazarlıkların sona erdiğini açıklarlarsa, bütün dünyanın kendilerine gelip sorunun çözümü için bir şans daha vermelerini isteyeceklerini görecekler. Bu fırsat boşa harcanmamalı."

İsrail'in Hizbullah'a yönelik son tehditlerini aldırmadıklarını ve gereken her türlü cevabı vermeye hazır olduklarını belirten Nasrallah, bu tehditlerin kendilerini korkutmadığını söyledi. Daha önce 1993, 2000 ve 2006 yıllarında aynı tehditlerle karşılaştıklarını hatırlatan Nasrallah, zafer elde ettikleri konumlarını koruduklarını ifade etti.

Nasrallah, "Bugüne kadar bütün taraftarlarımızı koruduk, bundan sonra da koruruz. İsrail psikolojik bir savaş yürütüyor, bizim kalplerimize zarar veremeyecek" dedi. Nasrallah, İsraillilere hitaben, şu anda en güçlü ve morallerinin yerinde olduğu bir durumda bulunduklarını ve savaşa her zamankinden daha fazla hazır olduklarını söyledi.

Lübnan'da yaşayan çeşitli mezheplerden halklar arasında birlik bulunduğunu kaydeden Nasrallah, toprakları için her zaman fedakarlık yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Hasan Nasrallah, sözlerini şöyle sürdürdü: "Lübnan'da Sünniler ile Şiiler arasında bir çatışma çıkacağını söyleyen, Amerika ve İsrail'dir. Bunu söyleyenler hatalıdır. Biz bugün sorunların üstesinden gelmek için çaba harcamalıyız. Uluslararası mahkemeyle ilgili açıklamalar, Lübnan'ı karıştırmaya yöneliktir ve amacına ulaşamayacaktır. Biz bütün tehditlere karşı ülkemizi korumaya kararlıyız."

Hizbullah liderinin konuşmasını izleyen kalabalık, İsrail aleyhine ve Hz. Hüseyin'i anan sloganlar attılar.