BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.439,55
HABER /  GÜNCEL

Mumbuc operasyonu TSK ve YPG aynı safta iddiası!

Mumbuc'ta IŞİD'in kontrolündeki bölgeye ABD destekli operasyon başlatıldı. Operasyonda YPG ve Türk askerlerinin de yer aldığı belirtilmişti ancak askeri kaynaklardan haberlere ilişkin açıklama geldi.

Abone ol

ABD destekli Mumbuc operasyonu başladı. Operasyona hem Türkiye'nin hem de YPG'nin destek verdiği iddia edildi. Mumbuc alındıktan sonra Türkiye'nin hassasiyeti doğrultusunda YPG'nin bölgeden çekileceği iddialarına askeri kaynaklardan açıklama geldi.

Reuters'ın haberine göre Türkiye, ABD destekli Mumbuc operasyonu öncesi iki güvenceyle ikna edildi. Operasyona katılanların 5'te biri YPG'li. Ayrıca ABD, Ankara'ya Mumbuc IŞİD'in elinden alındıktan sonra YPG'lilerin bölgeden çekileceği garantisini verdi ancak askeri yetkililerden bu habere yalanlama geldi.



Amerikan ordusundan bir yetkili, Mumbuc cebi olarak bilinen Türkiye sınırındaki 80 kilometre uzunluğundaki Mumbuc - Mare hattı için "Onların (IŞİD) elindeki son geçit olması nedeniyle burası önemli" dedi.

Yetkililer, Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Fırat'ın batısında geçmemesi yönündeki kırmızı çizgisi nedeniyle Mumbuc operasyonuna katılan muhaliflerin sadece 5 ya da 6'da birinin YPG'lilerden oluştuğunu ifade etti. Aynı yetkililer Mumbuc'un IŞİD'in elinden alınmasının ardından operasyona katılan YPG'lilerin bölgeden çekileceğini belirtti.



ASKERİ KAYNAKLARDAN AÇIKLAMA

Çıkan haberlere ilişkin konuşan bir Türk askeri yetkili, Türkiye'nin operasyona destek vermediğini söyledi. 

Operasyona ABD özel kuvvetlerden askerler de katılıyor. Bir yetkili Amerikan askerlerinin ön cephenin gerisinden YPG ve Arap güçlerine danışmanlık yaptığını söyerken, "Operasyonu tamamlamak için Suriyeli savaşçılara olabildiğince yakın duruyorlar. Ancak çatışmalara katılmıyorlar" dedi.