BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,75
ALTIN 2.439,48
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da Askeri Konsey'den sürpriz çıkış

Dün halkın Cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başında gittiği Mısır'da iktidarı elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey, oy sayım işlemleri sürerken yaptığı sürpriz açıklamada anayasaya ek maddeler konacağını duyurdu.

Abone ol

Dün halkın Cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başında gittiği Mısır'da iktidarı elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey, oy sayım işlemleri sürerken yaptığı sürpriz açıklamada anayasaya ek maddeler konacağını duyurdu.

Bu maddelere göre yeni seçilecek cumhurbaşkanı, Mısır ordusunun işlerine müdahale edemeyecek, askeri atamaları yapamacak, askerlerin emekliye ayrılmalarına karışamayacak ve askeri personelin görevine son veremeyecek.

Mısır Anayasası'na ilave edilen maddelerden birisi de "Başkomutanlık" yetkisinin, yeni anayasa yapılıncaya kadar cumhurbaşkanına verilmeyip, Yüksek Askeri Konsey Başkanı'nda kalmasını öngörüyor.

Bu açıklamaya karşın Müslüman Kardeşler'in partisi olan Özgürlük ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi bir basın açıklaması düzenleyerek basın açıklamasında zaferini ilan etti.

Kahire'de düzenlenen basın toplantısında Mısır halkına teşekkür konuşması yapan Mursi ''Bize oy veren ve vermeyen tüm Mısır halkına teşekkür ediyorum. Bize demokrasiyi ve özgürlüğü bağışlayan Allah'a hamd olsun'' dedi.

Tümüne yakını açılan sandıklardan çıkan sonuçlara göre Mursi yüzde 52 oy alırken Mübarek döneminin son başbakanı Ahmet Şefik'se yüzde 48 oy aldı.

30 yıl iktidarda kalan Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra yönetimi devralan Konsey, 30 Haziran'a kadar, idareyi yeni seçilecek cumhurbaşkanına teslim edeceğini belirtmişti.

Seçimler Anayasa Mahkemesi'nin Perşembe günü meclisi feshetme kararının yarattığı gergin ortamda gerçekleşti. Karar Mübarek döneminde atanmış olan yargıçlar tarafından alınmıştı

Müslüman Kardeşler, mahkeme kararını "yasalara aykırı ve demokrasiye yönelik bir darbe" olarak niteledi. Müslüman Kardeşler, iktidardaki Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin dün, mevcut meclisi geçersiz ilan etmesi ardından, Mısır halkını "devrimi korumaya" çağırdı.

Gençler boykot etti

Meclisin meşruluğu konusunda doğan tartışma, askeri konseyin yeniden güçlenmeye çalıştığı ve geçen yılki gösteriler sırasında talep edilen demokratik değişime direndiği kaygılarını yeniden ortaya çıkardı.

Gözlemciler, geçen yılki ayaklanmaya katılan birçok kişinin, iki cumhurbaşkanı adayını da desteklemediğini belirterek boykot ve boş oy verme çağrılarının yapıldığına dikkat çekiyor.

BBC Kahire muhabiri Jon Leyne, önceki oylama sırasında, özellikle genç seçmenlerin yokluğunun dikkat çektiğini aktarıyor.

Kahire'nin İmbaba semtinde esnaflık yapan Nebil Abdülfetah adlı bir Mısırlı seçmen Associated Press ajansına "Devrimi bizden çaldılar." dedi.

Şefik'e oy vereceğini belirten Abdülfetah, "Çünkü istersek ondan kolayca kurtulabiliriz. Ama iktidara gelirlerse Müslüman Kardeşler'den kurtulamayız" diye devam etti.

Müslüman Kardeşler'in seçimden önce kurduğu, Mursi liderliğindeki Özgürlük ve Adalet Partisi, seçimlerde 235 milletvekilliği kazanmıştı.

Bu milletvekillerinin 100 kadarının bağımsızların yerine seçildiği belirtiliyor. Aşırı muhafazakâr Selefi Nur Partisi de bağımsızlar için ayrılan sandalyelerde benzer oranda bir başarı elde etmişti.

Mısır Meclisi, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nce derhal feshedilirse yeni seçilen cumhurbaşkanı parlamento olmaksızın göreve başlayacak ve yetkilerini tanımlayan bir anayasa olmayacak.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda sosyal adaleti sağlayacağını söyleyen Muhammed Mursi, yüzde 24,8; 'askerlerin gayriresmî adayı' olarak görülen Ahmed Şefik de, yüzde 23,7 oranında oy almıştı.