BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.420,03
HABER /  SEÇİM

MHP'nin en büyük hatası! Bunu yapmasaydı...

MHP nerede hata yaptı, MHP cemaat ilişkisinde nasıl davranmalıydı, AK Parti'nin alternatifi olabilir mi?

Abone ol

Vatan si yazarı Hüseyin Yayman seçim sonuçlarını MHP üzerinden değerlendirdi. AK Parti'nin sahici alternatifinin CHP'de değil MHP'de aranması gerektiğini söyleyen Yayman, MHP'nin en büyük hatasının cemaat karşısındaki ikircikli tavrı olduğunu söyledi.

Seçim sonuçlarına bakıldığında MHP'nin genel seçimlerde yüzde 20'yi zorlayabileceğini anlatan yazar, Suriye tapeleri yayınlandığında Devlet Bahçeli'nin Başbakan'ın arkasında duran bir açıklama yapmış olması halinde oy patlaması yapabileceğini yazdı.

Peki MHP neden kazanamadı? hüseyin Yayman bu sorunun cevabını da 10 maddelik bir listede veriyor...

İşte Hüseyin Yayman'ın yazısı...

AK PARTİ'NİN ALTERNATİFİ MHP OLABİLİR

MHP, aldığı oydan daha fazla bir özgül ağırlığa sahip partilerdendir. Bu seçimde de öyle oldu. Aritmetik olarak istenilen başarı sağlanamasa da genel seçimler için doğru bir strateji belirlenirse yüzde yirmi eşiğinin zorlanabileceğini gösteren bir sonuç ortaya çıktı. Bu sonuçlar AK Parti’nin sahici alternatifinin CHP’de değil, MHP’de aranması gerektiğini gösterdi.

DOĞU AKDENİZ'DE BAŞARI 

Devlet Bahçeli’nin Adana ve Osmaniye seçim gezilerini takip edip mitinglerini izlemiş, Adana ve Mersin başta olmak üzere Doğu Akdeniz’de sürpriz yapacağını yazmıştım. Gerçekten de MHP ilk defa bu iki şehri aynı anda kazanarak lokal ama önemli bir başarıya imza attı.

CEMAATTEN GELECEK OYLARI KÜSTÜRMEMEK

Mülakatımızda Devlet Bahçeli, “geçmişte Gülen hareketi hakkındaki söylediklerinin ardında durduklarını“ belirtmesine rağmen kamuoyu önünde cemaat hakkındaki öz fikrini asla söylemedi. Belli ki cemaat hakkında kendisine farklı bir dosya sunulmuş ve seçim öncesi Gülen’den gelecek oyların küstürülmemesi gerektiği söylenmişti.

OY PATLAMASI YAPABİLİRDİ 

MHP’nin cemaat karşısındaki ikircikli tavrı oy getirmediği gibi milliyetçi muhafazakâr tabanda kafa karışıklığına yol açtı. AK Parti tabanından gelecek oylara da engel oldu. Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantı kayıtları yayınlandığında eğer Devlet Bahçeli bir basın toplantısı düzenleyip ‘devlet içindeki bu tür yapılara asla izin vermeyeceklerini ve Başbakan Erdoğan’a bu konuda açık destek verdiklerini’ söyleseydi, öngörülmeyen bir oy patlaması yapabilirdi.

MHP’DE YENİ JENERASYON GELİYOR

Adana ve Mersin başarısı partinin izlemesi gereken stratejiyi göstermesi bakımından manidardır. Hüseyin Sözlü ve Burhanettin Kocamaz’ın Ceyhan ve Tarsus’ta sağladıkları yerel başarının üzerine çıkıp büyükşehirleri kazanması, teşkilatların önemsenmesi durumunda garantili sonuçlar doğacağını gösterdi. Ancak Devlet Bahçeli ile birlikte MHP’nin oylarını kemikleştirerek büyüdüğünü ve her seçimde hareketin biraz daha özgüven kazandığını belirtmek lazım. Türkeş döneminde en fazla yüzde 8,5 oy alan MHP’nin Bahçeli’yle yüzde 20 bandına yaklaşması aslında fazla söze gerek bırakmıyor.

AK PARTİ'NİN ALTERNATİFİ MHP'Mİ CHP'Mİ?

CHP’nin Mansur Yavaş, Lütfü Savaş tercihiyle sağladığı başarı ile BBP’nin Keçiören’de Turgut Altınok’la sağladığı sayısal artış genel merkeze açık bir mesaj veriyor. Ancak Devlet Bahçeli’nin bu konularda ilkesel tutarlılığı konjonktürel başarıya tercih etmesi bazı kesimlerde eleştirilse de ona devletlü bir sıfat kazandırıyor.

Seçim sonuçları, AK Parti’nin alternatifinin solda değil, sağda olduğunu bir kez daha gösterdi. MHP bu süreci doğru okursa yeni adres pekâlâ MHP olabilir. Ancak bunun için partinin Adana/Mersin’i kazanan yeni jenerasyonla, yeniden yapılandırılması gerekiyor.

MHP NEDEN KAZANAMADI?

1. MHP’nin Gülen hareketi karşısında ikircikli tavrı ona artı değil, eksi puan yazdı.

2. Aday tercihinde genel merkezin bazı isimleri kişiselleştirmesi partiye pahalıya mal oldu

3. Aday tercihlerinde yapılan hatalar toplamda aritmetik başarının düşük olmasına yol açtı.

4. Teşkilatların istediği isimler aday yapılsaydı daha büyük bir oy ve başarı elde edilebilirdi.

5. Ankara ve İstanbul’da MHP’lilerin büyük kısmının CHP’yi desteklediği görüldü.

6. Genel Merkez doğru isimler tespit ederse MHP’nin önünün açık olduğu anlaşıldı.

7. Bahçeli’nin oyları sindire sindire parti kimliğini kemikleştirdiği gözlendi.

8. MHP yerelde popüler adaylarla yarışırken, AK Parti Erdoğan markasını sahaya sürdü.

9. MHP’nin büyükşehir ve il belediye sayısının toplamı BDP’nin gerisine düştü.

10. CHP ile MHP tabanı arasında 2009’da başlayan geçişkenlik bu seçimde daha da arttı ve kurumsallaştı.