BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.443,52
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de merkez sağ proje! Lideri bulundu

Yerel seçimler ve sonrasında yaşananlar CHP'yi 'merkez sağ' partiye dönüştürme projesinin adımları mı? Sabah yazarı Mahmut Övür yazdı.

Abone ol

Sabah si yazarı , CHP'nin "merkez sağ" partiye dönüşeceğini ve Mansur Yavaş'ın da lideri olabileceğini yazdı.

Gökçek ile başa baş yarışan ve seçim sonuçlarına pes etmeyen Yavaş, kamuoyunun dikkatini üzeren çekti. MHP kökenli adayın verdiği bu olağanüstü çıkış CHP'yi nasıl etkileyecek?

Gelinen noktayı bugünkü köşesinde değerlendiren Mahmut Övür, gelinen noktayı şaşırtıcı bulmadığını, çünkü CHP'nin ana seçmeninin sağcı-laik kitleden oluştuğunu ifade etti.

Yazar, "CHP'de Mansur Yavaş'lı 'merkez sağ' proje" başlıklı yazısında iddiasını bu sözlerle açıkladı:

AK PARTİ'DEN AYRILAN KINIKLIOĞLU YAVAŞ'IN DANIŞMANLIĞINI YAPIYOR

"30 Mart seçimlerinde aslında bir CHP MHP yakınlaşması denemesi yapıldı. Doğrusu CHP'nin bir anlamda aslına yani 1930'lara, içinde MHP'nin ve sağcıların da olduğu bir CHP'ye dönüşmesi hiç şaşırtıcı değil. Başladı zaten.
Lider adayı da artık yavaş yavaş ortaya çıkıyor: Mansur Yavaş. MHP kökenli, muhafazakâr-milliyetçi ve laik kesimlerin sıcak bakacağı bir isim. AK Parti'den ayrılan Suat Kınıklıoğlu'nun Yavaş'ın danışmanlığını yapması da bu "merkez sağ" projenin bir parçası.

"MANSUR YAVAŞ KURTULUŞ'A KADAR SAVAŞ" SÖYLEMİ TUTTU

CHP üyeleri açısından da sıkıntı görünmüyor. CHP'liler kısa sürede "Mansur Yavaş, Kurtuluş'a kadar savaş" diyerek, sol sosla Yavaş'a ısındılar. Aynı şeyi Kılıçdaroğlu da, "bozkurt işareti"yle yaptı. Gördüğüm kadarıyla seçim sayımlarını "Ankara Savaşı"na dönüştürmenin asıl nedeni de bu. Sokak hareketli tutulacak, sonuç olumlu veya olumsuz; her ihtimal, Mansur Yavaş'ın hanesine yazılacak.

seçim sonuçları 2014.jpg

ANA KİTLENİN TERCİHLERİYLE ÇELİŞMİYOR

Böylece bir süredir siyaseti "merkez sağ" eksende dizayn etmek isteyenler aradıkları "lider"e kavuşmuş olacak. Bu durum, CHP'ye oy veren, başta İzmir olmak üzere kıyılar ve kent merkezlerdeki ana kitlenin tercihleriyle de çelişmiyor. Çünkü onlar "sol" değil "laik-sağcı" bir kitle.
Peki, kendisini hâlâ "sol" sanan CHP'liler ne yapacak? Çok az bir kısmı bu olup bitenlerden rahatsız görünüyor. Tek ölçünün AK Parti düşmanlığı olması her yolu "mubah"laştırıyor. Yol haritası da büyük olasılıkla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ile kurulacak doğal ittifaktan sonra çizilecek.
Kılıçdaroğlu'lu, Sarıgül'lü, Yavaş'lı CHP, çok şeylere gebe. Ya CHP kendini yenileyecek ya da birileri bir kez daha CHP'yi dizayn edecek."