BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'li Büyükataman'dan başkanlık çıkışı

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, 15 yıldan bu yana AK Parti'ye yönelik en sert eleştirileri MHP'nin yönelttiğini söyleyerek, başkanlık sistemine karşı olduklarını yeni anayasa teklifinin rejim değişikliği getirmediğini ileri sürdü.

Abone ol

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, başkanlığa karşı olduklarını söyleyerek mevcut sistemin rejim değişikliği değil hükümet etme yöntemini değiştirdiğini ileri sürdü. Yeni anayasa değişikliği teklifinin Meclis'ten geçmesi halinde referanduma gidileceğini söyleyen Büyükataman, OHAL eleştirileriyle ilgili de "O tarihe kadar belki de OHAL kalkmış olur" diye konuştu.

İsmet Büyükataman, Deutsche Welle Türkçe'den Hilal Köylü'nün sorularını cevapladı. Mevcut anayasa değişikliği teklifinin Türkiye'de hükümet etme biçimini değiştirdiğini ve bunun bir ihtiyaçtan kaynaklandığını söyleyen Büyükataman, MHP olarak baştan beri içi doldurulmuş bir parlamenter sistemden yana olduklarını kaydetti. İşte Büyükataman'ın yeni anayasa değişikliğiyle ilgili yaptığı açıklamalardan bazı satır başları:

"MHP olarak baştan beri içi doldurulmuş bir parlamenter sistem istedik. Başkanlığa karşı çıktık. 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye’nin şartları değişti. Türkiye’nin acilen sistem tartışmalarından çıkması gereği ortaya doğdu. Biz de yaşanan sistem krizinin bitmesini istiyoruz. Mevcut durumdaki uygulamalar anayasal bir zemine oturtulmazsa rejim bunalımı doğacağını söylüyoruz. Bu yüzden destekledik anayasa değişikliği paketini. 

"TEMELDE ERDOĞAN ANTİPATİSİ VAR"

Tek adam rejimi tartışmalarının temelinde de bir Erdoğan antipatisi yatıyor. Bu antipatinin kaynağı da büyük olasılıkla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı, üslubu. Bazen ölçüyü kaçıran, toplumda gerginliğe sebebiyet veren bu üslup tedirginlik yaratabiliyor. Tek adam rejimi tartışmalarının da bu tedirginliğin sonucu olduğunu görebiliyoruz. Yani meselenin gereğinden fazla hassasiyet oluşturmuş olması Erdoğan’ın yapısıyla ilgili. Sistemde tıkanıklar yaşanırken ne yazık ki muhalefet de bir proje koyamadı ortaya. Durum böyleyken sırf muhalefet etmek için anayasa değişikliği paketine yüklenmek yanlış oluyor.

"BAŞKANLIĞA KARŞIYIZ"

Biz, başkanlığa zaten karşıyız. Sistem tıkanıklığının aşılmasından yana tercihte bulunuyoruz. Türkiye’nin şartlarını gözetiyoruz. Referandum gündeme gelirse vatandaşımızın kafasındaki bütün soruları yanıtlayacağız. Zaman zaman MHP’nin AKP’yle pazarlık yaptığına dair çirkin dedikodular yapılıyor. Biz, AKP’yi 15 yıllık iktidarı boyunca en çok tenkit etmiş partiyiz. AKP’ye dair dün ne söylemişsek, bugün de onu söylüyoruz.

OHAL DÖNEMİNDE REFERANDUM

Referandumda belki OHAL kaldırılmış olur. Onu bize zaman gösterecek ancak güçlü bir devletin mutlaka vatandaşların güvenliğini sağlaması ve onların güven içinde sandığa gitmesini temin etmesinden yanayız. Hükümetin bu noktada alacağı önlemleri kritik, hayati önemde sayıyoruz. Gereken yapılacaktır ancak bu süreçte tüm parti temsilcilerinin, milletvekillerinin kendine çeki düzen vermesi, toplumu ayrıştıracak söylemlerden, hareketlerden uzak durması şarttır. Herkese tarihi bir görev düşmektedir bu süreçte."