BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.447,92
HABER /  SEÇİM

MHP oyları patladı MetroPoll'den olay kehanet

Metropoll araştırmanın sahibi Özer Sencar'dan 2015 genel seçimleri için bomba analiz. Son anketlere göre MHP oyları patladı. HDP barajı aşarsa hesaplar karışır.

Abone ol

7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde yapılan son anketlere göre AK Parti oyları ilk kez bu kadar düşük çıkarken iktidar partisinden kopan oylar MHP ve HDP'ye akıyor. MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar'ın anketlerdeki son duruma ilişkin yaptığı değerlendirmeler Ankara'da hesapları değiştirecek nitelikte.

MHP ve HDP'nin oylarını yükselttiğini belirten Metropoll araştırmanın başkanı Özer Sencar AKP'nin oy oranının ise mart ayı itibarıyla 41,8’e indiğini söyledi. Sencar, "Bu oran, Gezi olaylarının yaşandığı dönem de dahil şu ana kadar bulduğumuz en düşük nokta" dedi.

AK PARTİ'NİN OYLARI NE KADAR?

Bugün gazetesine röportaj veren Özer Sencar Cumhurbaşkanlığı seçiminden beri partilerin seçmen tabanındaki değişiklikleri analiz etti. Sencar'ın son duruma ilişkin çarpıcı tespitleri şöyle;

-"Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ve sonrasında, Ağustos ve Eylül 2014’te kararsızlar ve cevapsızlar dağıtıldığında AKP’nin oyu yüzde 50 idi, 2011 seçim sonuçlarının aynısıydı. AKP’nin oylarında ekimden itibaren sürekli ve düzenli düşüş gözlemledik. Oyları şubatta yüzde 43,1’e, martta 41,8’e indi. Uzun yıllardan sonra ilk defa AKP’nin oyunu yüzde 42’ye düşmüş olarak gördük. Çok ciddi bir ekonomik kriz, bir iç karışıklık olmamasına rağmen 8 puanlık düşüş yaşandı. Bu genel oylar içinde yüzde 16’lık değişime tekabül eder. Gezi olaylarının yaşandığı dönem dahil şu ana kadar bulduğumuz en düşük, en dip nokta."

AK PARTİ OYLARI NEREYE GİDİYOR?

Sencar'ın analizine göre AK Parti'ye ekonomik ve siyasi istikrar için oy verenler gitmeye başladı. Bu oyların aktığı iki adres bulunuyor. Sencar durumu şöyle özetledi;

"AK Parti’ye ekonomik nedenler ve istikrar gerekçesiyle oy veren ancak AK Parti çekirdek kadrosuyla ideolojik ilişkisi ve gönül bağı olmayan 10 puanlık bir kitle var. Bunlar AKP’nin ekonomiyi daha iyi yönetebileceğini düşünen ve ülke bütünlüğü konusunda yüksek hassasiyetleri olan kitleydi. Şimdi, onlar siyasal ve ekonomik istikrarı dikkate almadan AK Parti’yi terk ediyor. Son 7 ayda AK Parti’den kopan 8 puanlık kitlenin, yaklaşık 4,5-5 puanının MHP’ye, 2 puanının HDP’ye, bir puanının SP ve BBP’ye gittiğini görüyoruz. AKP’den ayrılanlarda CHP’ye dikkate değer bir geçiş yok. Büyük kısmının gittiği yer MHP olduğuna göre, onların çoğunun milliyetçi, muhafazakâr olduğunu ve Kürt olmadığını söyleyebiliriz."

MHP OYLARI YÜKSELİYOR ÇÜNKÜ...

-MHP’nin 15 Mart itibariyle oyu yüzde 17,8. Bu oran, MHP’nin iktidar olduğu dönemde gördüğü oy seviyesinde. AKP’den MHP’ye akışı sağlayan unsur parti liderinin ve kurmaylarının başarısı. Söylemleri ve projeleri değil, AKP’den ayrılan seçmenin gidecek başka yer bulamaması. Araştırmamızda aldığımız sonuçlardan birisi de MHP- BBP işbirliğine oy verenlerin oranının yüzde 21,5’e çıkması. Halbuki, BBP’nin maksimum oyu yüzde 1. Böyle bir işbirliği, “milliyetçiler bir araya toplanıyor” algısına yol açıyor. Bu işbirliği gerçekleşmese bile MHP, AKP’den ayrılanların gideceği tek parti olması sebebiyle yüzde 18’lere ulaşabilir.

-CHP’lilerin yüzde 20’sinin, AKP’lilerin yüzde 10’unun ve BBP’lilerin yüzde 19’unun ikinci partisi MHP. “Hangi partiye oy vereceksiniz” sorusuna cevap vermeyenlerin de yüzde 15’inin ikinci partisi MHP. Sonuç olarak toplam seçmenin yüzde 9’unun ikinci partisi MHP, yüzde 8’inin ikinci partisi BBP, yüzde 3’ünün ikinci partisi HDP.

OY KAYBININ SEBEBİ BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ?
Peki AK Parti'de neden ilk kez böyle bir oy kaybı görülmeye başladı? Sencar bunun sebebine izah olarak 'Başkanlık' anketindeki verileri gösteriyor.

"2002 ve 2007 seçimlerinde demokrat, özgürlüklerden yana bir Erdoğan vardı. Son yıllardaki söylemi, ortadaki seçmeni rahatsız etmeye başladı. Başkanlık sistemiyle ilgili kamuoyunu ikna edemediğini görüyoruz. Ülkenin başkanlık sistemiyle yönetilmesini isteyenlerin oranı yüzde 32,1, parlamenter sistemi tercih edenlerin oranı yüzde 55,9. “Başkanlık sistemiyle ilgili aşağıdaki görüşlerden kendinize en yakın gördüğünüz 2 ifadeyi belirtiniz” dediğimizde, yüzde 59,1 “Otoriterliğe yol açar”, yüzde 41,8 “Ülkenin bölünmesine neden olur” derken, sadece yüzde 32,8 “Demokratik bir yönetim”, yüzde 30,1 “İşlerin hızlı yürümesini sağlar” diyor. Yüzde 2 ise “Fikrim yok” demiş. Başka bir veride, yüzde 51,5 Türkiye’de uygulanacak başkanlık sisteminin otoriterliğe daha yakın olacağını düşünüyor. Bu kanaatler, iktidar karşıtlığının yaygınlaşmasına neden oldu."

HDP BARAJI GEÇER Mİ?

-Son 7 ay içerisinde, MHP’de görülen yüzde 18’e yükselme gibi bir oy değişimi HDP için de söz konusu. Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yüzde 9,8 olan HDP oyu bugün de 9.8’dir. Yani HDP, bir önceki seçimde yüzde 6.5 olan oyunu yüzde 10’a yaklaştırmıştır. Ancak HDP’nin barajı aştığını söyleyemeyiz. Bıçak sırtında. Barajın altında kalabileceği gibi üstüne de çıkabilir. Barajı aşabilmesi için hem AKP’ye oy veren Kürtler’den hem de HDP’ye oy vermeyen Türkler’den veya Kürt olmayan seçmenlerden oy alması gerekiyor. Yüzde 10 oy oranı, HDP’nin yukarıya doğru çıkışını engelleyen çok güçlü bir direnç seviyesidir. Yeni geliştireceği bir söylemle bu direnç noktasını aşabilirse HDP’nin yüzde 13-14’lere bile çıkması mümkün.

HDP BARAJI AŞARSA NE OLUR?

HDP barajı aşarsa AK Parti tek başına iktidar olamıyor. HDP barajın altında kalırsa, AK Parti bugünkü oy destekleri itibariyle 310-315 civarında bir milletvekili ile tekrar iktidara geliyor.