BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.441,73
HABER /  GÜNCEL

Metropolitan Üniversitesi dava açıyor

Londra Metropolitan Üniversitesi, Avrupa Birliği dışından gelen öğrencilerinin vize alması için kefil olma yetkisinin elinden alınması kararına karşı dava açacaklarını bildirdi.

Abone ol

Londra Metropolitan Üniversitesi, Avrupa Birliği dışından gelen öğrencilerinin vize alması için kefil olma yetkisinin elinden alınması kararına karşı dava açacaklarını bildirdi.

İnternet sitesindeki bilgilere göre bu üniversitede Türkiye'den 100 civarında öğrenci öğrenim görüyor.

Üniversite, öğrencilerinin bir an önce üniversiteye dönmesini sağlamak amacıyla dava açtıklarını belirtti.

Hükümet geçen hafta üniversitenin, öğrencilerin vize alması için kefil olmasını sağlayan "güvenli kurum" statüsünü elinden almıştı.

Bu durumda, AB dışı ülkelerden gelen 2.600 civarında öğrencinin sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Karara karşı çıkan İngiltere Ulusal Öğrenci Birliği NUS, bu öğrencilerin başka bir eğitim kurumu bulamadıkları takdirde 60 gün içerisinde sınırdışı edileceklerini vurguladı.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı çalışan ve ülkeye giriş çıkışları denetleyen kurum olan UK Border Agency (UKBA) Metropolitan Üniversitesi'ndeki öğrencilerin dörtte birinin İngiltere'de oturma izni olmadığını açıklamıştı.

UKBA kendilerine açılan herhangi bir davaya "şiddetle karşı koyacaklarını" belirtti.

'İtibarımızı koruyacağız'

Üniversite bir açıklama yaparak UKBA'nın üniversitenin yabancı öğrencilere vize verme yetkisini kaldırması kararının, 30 milyon sterline mal olabileceğini vurgulayarak "itibarını koruma" sözü verdi.

Üniversite'nin Rektör Yardımcısı Profesör Malcolm Gillies, "Metropolitan Üniversitesi, UKBA'nın hayli taraflı olan raporuna dayanarak alınan yetki iptali kararına karşı mücadele edecektir. Üniversitenin en büyük önceliği, aceleyle alınan bu kararla endişeye kapılan uluslararası öğrencilerinin çıkarlarıdır" dedi.

Pazartesi günü bir açıklama yapan Metropolitan Üniversitesi, öğrencilerinin bir an önce eğitimlerine geri dönebilmesi için, üniversitenin avukatlarına talimat vererek uluslararası öğrencilere vize almalarında kefil olması için gereken güvenli kurum statüsünü kaldıran karara karşı acilen dava açacaklarını belirtti.

Ayrıntılar sonra açıklanacak

Üniversitedeki mevcut öğrencilere eğitimlerini tamamlama şansı tanınmasını isteyen İşçi Partili milletvekili Jeremy Corbyn'in bu çağrısına, göçmenlikten sorumlu bakan Damian Green, "kuralların uygulanacağı" cevabını verdi.

Parlamentoda soruları cevaplayan Green, sorundan etkilenen öğrencilere yardımcı olmak için bir ekip oluşturulacağını, başka bir eğitim kurumu bulmaları için öğrencilere tanınan 60 günlük sürenin ise, bu konuda resmi açıklama yapılıncaya kadar başlamayacağını belirtti.

Üniversite, UKBA'nın bulgularını dikkatle incelediklerini ve varılan sonuca şiddetle karşı çıktıklarını açıkladı. "Sistemli hata yapıldığını gösteren herhangi bir veri" olmadığını belirten üniversite, açılacak davayla ilgili ayrıntılı bilgileri daha sonra vereceklerini belirtti.

Rektör Yardımcısı Malcolm Gillies, raporun "birçok ayrıntısında hatalar içerdiğini", yabancı öğrencilere vize verme yasağının üniversite açısından büyük zarar yarattığını ve "İngiltere'deki yüksek öğrenimin itibarını zedelediğini" vurguladı.