BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Merkez'in eli kolu bağlandı! YENİ HABER

Uzmanlar son gelen enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası'na ilişkin öngörülerini paylaştı.

Abone ol

Temmuz ayında yıllık enflasyonun yüzde 9,32 ile beklentileri aşması, faiz indiriminin önünün kesildiği şeklinde yorumlandı.

Piri Reis Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Merkez Bankası’nın beklentilerini aşan bir rakamın ortaya çıktığına dikkat çekerek "Enflasyonun yıl sonunda 8’in üzerinde olması hemen hemen garanti gibi görünüyor. Önemli olan 12 aylık enflasyon beklentilerinin ne olacağı. Türkiye’de son 5-6 aydır yıllık enflasyon beklentisi 7-7,5 arasında. Merkez Bankası’nın hedefi 5 ama ona çok yaklaşmasa da 7-7,5. 24 aylık beklentiler de 6-6,5 arasında seyrediyordu. Şimdi bu veri sonrası bunun biraz yukarı hareketlendiğini görebiliriz. Merkez Bankası faiz indirimi başladığından bu yana beklentiler hiç değişmedi. Merkez faiz indirdi ama beklentiler hep aynı civardaydı. Merkez Bankası reel faiz indiriyorum dedi. Ben orada sonlara geldiğini düşünüyorum artık. Bu ay enflasyon beklentileri yıllık 7,5’lar civarına yakın seyredebilir. Bu durumda Merkez Bankası’nın politika faizi 8,25’ten aşağı alabileceği alan daralıyor. En fazla 7,75’e ya da 7,50’ye alabilir. Ama bu da çok riskli hareketler olabilir. Bu ay 25 baz puanda kalır diye düşünüyorum. Durabilir de bundan sonra, enflasyonun yardımcı olması lazım" dedi.

MERKEZ BANKASI'NIN ŞAKÜLÜ KAYDI

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, "Ben Merkez Bankası’nın kararlarını alırken tamamen darmadağın durumda olduklarını düşünüyorum. Piyasanın gerçekleriyle karar almıyorlar. Başbakan'ın yaptığı çıkıştan sonra Merkez Bankası’nın şakülü kaydı. Yukarıdaki bandı 12’de sabit tutayım uçuruma düşmeyeyim aşağıda çeşitli oynamalar yapabilirim diye düşündü ve bence son yapacakları hareket bu ayki harekettir. Başbakan Cumhurbaşkanı olursa artık enflasyonu da kendimize göre yönetebiliriz diye düşünecekler. Benim tahminim 50 baz puan bir indirimi yapacaklar. Eğer Merkez Bankası Türkiye’deki ve dünyadaki gelişmelerden korkmuyor olsaydı üst bantta mutlaka bir indirime giderdi" yorumunda bulundu.

ELİ KOLU BAĞLI

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici ise Merkez Bankası’nın artık önlem alması ve faiz indirimlerini durdurması gerektiğini belirterek, "Dolayısıyla faiz indirimlerini durdurması, devam etmemesi gerekiyor. Hatta belki biraz daha sıkılaşma yönünde hareket etmesi lazım. Ama yine de piyasa gelişmelerine, yurtdışı gelişmelere yine aynı şekilde duyarlı hareket edecektir. Ben en fazla 25 baz puanlık bir indirim daha yapabileceğini o da piyasa koşulları iyileşirse düşünüyorum. Şu anda Fed kaynaklı gerginlik devam ediyor. O yüzden PPK tarihinde biz çok daha volatil bir piyasa ile karşılaşırsak Merkez Bankası’nın eli kolu bağlı olacaktır, düşüş yönünde herhangi bir harekette bulunamayacaktır. Yapsa bile ben bunun 25 baz puandan daha yüksek olabileceğini zannetmiyorum. Artık enflasyon tarafında Merkez Bankası’nın eli kolu iyice bağlanmış durumda" dedi.