BIST 8.895
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.240,46
HABER /  POLİTİKA

Meral Akşener MHP Genel Başkan adaylığını açıkladı

MHP'li Meral Akşener MHP Genel Başkanlığı için adaylığının sinyalini verdi. Akşener, 'adayım' demedi ama 'Her türlü göreve hazırım' dedi.

Abone ol

Meral Akşener son dakika açıklamalarda bulundu. MHP'de olağanüstü kurultay talebine ilişkin açıklama yapın Meral Akşener, 'Genel Başkan adayı olacak mısınız?' sorusuna "Ülkücü iradenin üzerimize, omuzlarımıza yükleyeceği her sorumluluğu üstlenmeye hazırız' dedi.

"MHP’de görev yapan her ülküdaşımız aday olma hakkı vardır. Bugün adayım diyen arkadaşlarıma başarılar diliyorum." diyen Akşener, konuşmasının devamında "Hukuki bir tek metin üzerinden imza toplayacağız biz. 22 yıldır aktif politika yapıyorum ben. İşbirliği içinde rekabet derim hep. Önce kendi içimizde bu kavramı hayata geçirebilirsek güzel olur diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KURULTAY ÇAĞRISI YAPTI

Akşener, düzenlediği basın toplantısında, 22 yıllık aktif siyasi hayatının yeni bir safhasında, MHP'nin mensubu olarak olağanüstü kurultay taleplerini paylaşmak üzere toplantı düzenleme gereği duyduğunu söyledi.

Parti Tüzüğü'nün ve Siyasi Partiler Kanunu'nun kendilerine tanıdığı demokratik bir hak olan ve parti mensuplarınca dile getirilen olağanüstü kurultay taleplerinin medyada geniş  şekilde yer aldığını anlatan Akşener, bu taleplerin, Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından Başkanlık Divanı'nda yapılan konuşma ile reddedildiğini hatırlattı.

"DELEGELERİMİZE ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ"

Meral Akşener, "Kendisi kurultayın 18 Mart 2018'de yapılacağını açıkladı. Bu açıklama sonucunda tek seçeneğimiz; olağanüstü kurultay çağrısı için, hikmet, basiret ve ferasetine güvendiğimiz delegelerimize başvurarak, onların desteğini almaktır. Seçimli olağanüstü kurultay yapabilmek için tüzüğümüzün 63. maddesinin 4. fıkrasının 'Bu toplantılarda, toplantı gündeminde yer alan konular görüşülür ve karara bağlanır. Olağanüstü toplantılarda seçim yapılabilir' şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle üst kurul delegelerimize olağanüstü toplantı için noter onaylı dilekçe vermeleri çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

"GEÇMİŞE TAKILIP GELECEĞİ KAYBEDEMEYİZ"

Kurultay delegelerinin, parti iradesi emanetinde olan ülküdaşları olduğunu ve ülkücülüklerinin gereğini yapacaklarına inancının tam olduğunu vurgulayan Akşener, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Olağanüstü kurultay talebi, bir hesaplaşma ilanı değil, topyekun doğrulma ve iktidar seferberliğidir. Geçmişe takılıp, geleceği kaybedemeyiz. Bir şeylerin niçin gerçekleşmediği değil, neden ve nasıl gerçekleştiği önemlidir. Tarihin kaydettikleri, tarihi gerçekleştirenlerdir. Tüm kalbimle inanıyorum ki, üst kurul delegelerimiz partimizde, MHP'de, bir ilki başaracaklar, olağanüstü kurultayımızı toplayarak, iktidar yürüyüşümüzü başlatacaklardır.

İnanıyor ve biliyoruz ki; iktidarın tek alternatifi MHP'dir. MHP 'partilerden bir parti' değildir. MHP, 3 bin yıldır tarih sahnesinde yer alan büyük Türk milletinin 47 yıldır yol arkadaşıdır. Hiçbir mensubumuz MHP'den daha büyük ve daha önemli değildir. Bizler tesadüfen bir araya gelmiş insanlar değiliz. Birçoğumuz gençliklerinin en güzel günlerini, hatta canlarını ülküleri için feda ettiler. Bizim tavrımız parti içi muhalefet olarak değerlendirilemez. Bizler bir tercih değil, bir mecburiyet karşısındayız. Ne kaybedecek vaktimiz ne kıracak kalbimiz ne de dışlayacak ülküdaşımız var. Biz kirli ve gizli senaryoların bozulması için kararlıyız."

"MİLLETİME VE ÜLKÜDAŞLARIMA GÜVENİYORUM"

Eski MHP Milletvekili Meral Akşener, Türkiye'nin bekası söz konusu olduğunda, girdikleri mücadeleye kazanmak ve kaybetmek üzerinden bakmayacaklarını ve bakmaya da müsaade etmeyeceklerini anlattı.

MHP'nin içine düştüğü durumun, Türkiye'nin durumundan ayrı düşünülemeyeceğini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkücü hareketi yeniden dirilterek, coşkun akan ırmağa çevirmek için tek tek isimlerin bir önemi yoktur. Tek tek o ırmağa akan yüreklerin önemi vardır. Hedefimiz, Ulu Önder Atatürk ve Başbuğumuz Alparslan Türkeş'in ilkelerini esas alan politikalar üreten, günlük amaçların ve siyasi çıkarların peşinde koşmayan, hukukun üstünlüğünü esas alan, iktidar olmak için siyaset yapan, yaşlıların tecrübesi ile gençlerin dinamizmini birleştiren, halkın sorunlarını dinleyen, gerektiğinde halka kulağını kaptırmaktan korkmayan, aklın eleştiri süzgecini kullanan, ortak akıl ve istişare yollarını açık tutan bir parti anlayışını tesis etmektir."

Akşener, kadın ve gençlerin aktif ve etkin olarak partinin karar organlarında yer almasının sağlanacağını dile getirerek, nefret dilinin parti içi ve dışı siyasetten uzak tutulacağını, sevgi ve saygının her kademede tesis edileceğini ifade etti. 

"BİTTİ DEMEDEN BİR ŞEY BİTMEYECEK"

Hz. Muhammed'in "Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız" hadisinin rehberleri olacağına vurgu yapan Akşener, "Milliyetçiliği yüreğinde duymayan, politikalarına geçirmeyen hiçbir millet tarih sahnesinde varlığını sürdüremez. Bu millet artık 'her şey bitti' denilen anlarda hiç bir şeyin bitmediğini, 'en son Türk bitti' demeden hiç bir şeyin bitmeyeceğini defalarca kanıtlamıştır. Ben, milletime ve ülküdaşlarıma güveniyorum" dedi.

SORU – CEVAPLAR

Soru:
250’nin üzerinde delegeden imza aldığınızda kurultay toplanacak. Ama toplanmazsa yargıya gidecek misiniz? Abdullah Gül ve Bülent Arınç’la toplantı yapıldığı iddia edildi doğru mu?

Meral Akşener:
Kimse üst kurul delegelerimizin üstünde değildir, imzalar toplandığı takdirde karar geçerli olur, bundan herkesin emin olmasını isterim…Defalarca cevap verdim ama iddialar devam etti. Önce Sapanca idi, ama sonra Manyas oldu. Ben hayatımda Manyas’a hiç gitmedim. Ben ne Sapanca’da ne de Türkiye’nin başka yerinde ne Sayın Abdullah Gül, ne Bülent Arınç ne de kimseyle bir araya gelmedim, MHP ile ilgili herhangi bir toplantıya katılmadım. Bu yalanın devam etmesini çok şaşkınlıkla karşıladığımı ifade etmek isterim. MHP’ye ait kişi ve siyasetçiler dışında kimseyle siyaset konuşmadım.

"DELEGELERİMİZ, İMZA VERİN"

Delegelere baskı var mı sizce?

Meral Akşener:
Böyle bir şey düşünmek istemem ama sayın genel başkan kurultayın yapılamayacağını açıkladı. Baskı konusunu bilmiyorum ama bu rekabetin oldukça renkli geçeceği kesin. Delegelerimize bir taraf imza vermeyin diyecek biz de diyoruz ki imza verin.

MHP’nin en düşün noktası 11.9 olmakla birlikte büyük inançla söylüyorum en büyük noktası tek başına iktidar olmaktır, ben ve arkadaşlarım buna inanıyoruz.

"CEVABI VERDİLER"

Önceliğiniz olağanüstü kurultay. Bundan sonraki süreçte aday olmazsanız destekleyeceğiniz isim olacak mı?

Meral Akşener:
(Salonda yapılan tezahüratlar üzerine) Cevabı arkadaşlarım verdiler.

"ÖZELEŞTİRİ YAPILMASI GEREKİR"

Erciyes yeniden olacak mı?

Meral Akşener:
Ben MHP’nin geleceğini geçmişini bilenlerdenim. Sosyal mahiyeti yüksek ödenmiş bir siyasi partidir. Türk milliyetçiliği bu milletin kurucu iradesidir. Bütün siyasi akımlar başbakanlar çıkarmışlardır.

Maalesef hiçbirimiz, hiçbir MHP mensubu başbuğumuzu başbakan yapamadık, bunun bir özeleştiri yapılması gerekir.

Bıyıkları kerpetenle yolunmuş arkadaşlarımız gördüm ben, gencecik gelinlerin ellerinde şekerli suyla bebeklerini doyuranları gördüm ben herkes gibi. Çok mutluyuz ki bizim hareketimizden muhbir çıkmadı, pişmanlık duyan da çıkmadı. Gelenekler önemlidir, o nedenle geleneklerimiz önemlidir.

"BU MÜCADELEYİ BAŞARACAĞIMIZA İNANIYORUM"

MHP’nin yakın tarihine baktığımızda Tuğrul Türkeş ve Ümit Özdağ aday oldular, sonra vekil olarak yollarına devam ettiler.

Meral Akşener:
Bu mücadeleyi başaracağımıza inanıyoruz. Farzı muhal imkansız ama olmadı ben vekilliğe aday olmayacağım. Herhangi bir sandalyeye talip olmayacağım. Ama MHP için çalışan sade sıradan bir MHP mensubu olmaktan gurur duyan bir üye olacağım.

"YÖNETMEYE TALİPSENİZ..."

Türkiye toplumunun bakış açısı ve MHP’nin bakış açısında uçurumlar var. MHP’nin politikasını mı değiştirmesi gerekir?

Meral Akşener:
Rakamlar bunu gösteriyor ve böyle bir sormak hak oluyor. Ben milliyetçiliğim diyenlerin sayısı yüzde 80. Türk milliyetçiyim diyenler yüzde 33, dindarım diyenler yüzde 30. Bir ülkeyi yönetmeye talipseniz iddialı olmak zorundasınız. Biz oy alamadıysak milletimize soramayız. Bu soruyu kendimize sorarız, neden biz oy alamadık. Bu sorunun cevabını bulduğunuzda seçmen kitlesinin her iki alanından da oy almak bir gerçekliktir. Allah yar ve yardımcımız olsun.

"TEK YOL VAR B PLANI YOK"

Eğer kurultay yapılamazsa B planı var mı?

Meral Akşener:
Ben çok genç politikaya başladım. Her yere çift atla gidenleri gördüm. Bu kurultay şayet başarılamadığı taktirde tekrarlıyorum hiçbir yere aday olmayacağım. MHP’nin sade, saygın bir üyesi olarak hizmet edeceğim. Tek yol var B planı yok. Başaracağız…

"GELİN SEVİYELİ REKABET EDELİM"

CHP genel başkanlarını istifaya davet ettiler. MHP ağır biz hezimet tablosuyla karşı kaşıya kaldığı halde net bir tavır ortaya koymadı, istifaya davet edilmedi. Adaylar mı cesur değil, başkana karşı korku mu var?

Meral Akşener:
MHP’li arkadaşlarım için yorum yapamam. Bizim içimizde korkak yoktur ama kendi adıma şunu söyleyebilirim. Kavga etmek konusunda bütün hayatım boyunca pilavdan dönenin kaşığı kırılsın diyen bir siyasetçi oldum. Bakmayın oluşturulan yanlış algılara, sadece sokaktan çekilen gençler var gibi bu şiddetle ret ediyorum. MHP gerçekten okumuş yazmış siyasi mantığı olan, heyecanları, projeleri olan bir siyasi gelenektir. Ben diyorum ki; Sayın Bahçeli’nin istifa etmesi gerektiğini söyleyemeyiz çünkü seçilmiştir, görev başındadır. Ama diyoruz ki; gelin seviyeli rekabet edelim, sonucuna katlanalım. 

"OYLARINI MUHAFAZA ETMİŞ OLSAYDI BU TOPLANTI OLMAYACAKTI"

Delegelerimiz Bahçeli’yi seçmişlerdir, gelin rekabet edelim siz de aday olun biz de aday olalım kim iyiyse o kazansın. Sayın genel başkan MYK tarafından kendisine verilmiş yetkileri kullandı. Bu yetki kullanımının sonucunda MHP Haziran oylarını muhafaza etmiş veya oy eklemiş olsaydı bu toplantıyı yapmıyor olacaktır. Ama bir genel başkan sonuç başarısızlıksa o sorumluluğu üstlenmek zorundadır. Bu yarışı hep beraber demokrasi şöleni olarak ortaya koyabilmeyi isterdik.