BIST 9.889
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.451,23
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurlara üç kötü haber birden

Memurlar izinleri, maaşlarıyla ve iş güvenceleriyle ilgili üst üste üç kötü haberle karşı karşıya kaldı.

Abone ol

Memurlar izinleri, maaşlarıyla ve iş güvenceleriyle ilgili üst üste üç şokla karşı karşıya kaldı. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla yıllık izinlerine Ramazan ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sıkıştırması geldi. Enflasyon yüksek çıktı ancak, sözleşme gereği Haziran zammı düşük kaldı. İş güvencelerini kaldıracak tasarı Meclis'e geldi.

YILLIK İZİNLERE RAMAZAN VE SEÇİM AYARI

Ramazan nedeniyle izin dönemleri sıkışan memurlar, bir sıkışıklık da Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle yaşayacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi, memurların önemli bölümünün Temmuz ve Ağustos ayı yaz tatili programlarını da etkileyecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, imzasını taşıyan genelge ile memurların yaz tatili izinleri, cumhurbaşkanlığı seçimi dikkate alınarak belirlenecek. Bu konuda amirlere tam yetki verildi.

MAAŞLAR ENFLASYONA YENİK DÜŞECEK

Memurların uzun bir aradan sonra ilk kez bu yıl maaşları enflasyon karşısında eriyecek. Memur-Sen geçtiğimiz yıl Ağusto ayında yapılan son toplu sözleşmede enflasyon farkından feragat ederek seyyanen zam talep etmişti. Gelecek yıl enflasyonun yüksek olacağı eleştirilerine rağmen Memur-Sen’in tavrını değiştirmemesi dikkat çekmişti. Ancak eflasyon öngörüldüğü gibi yüksek çıktı. Memurlar önemli bir gelir kaybıyla bu yılı kapatacak.

ÜÇÜNCÜ ŞOK İŞ GÜVENCESİNDE

Hükümet 3 milyon memurun iş güvencesini ortadan kaldıran bir düzenleme hazırladı ve Meclis’e gönderdi. Düzenlemeyle memurlar işten atılabilir, görevden alınabilir hale geliyor. Düzenlemenin içinde idare mahkemelerine yönelik yapılan kritik değişiklikle de bu durum yargı kapsamından çıkartılıyor. Yani haksızlığa uğradığını iddia eden memur işe ve göreve iade davası açıp kazansa dahi durum değişmiyor. Bu konuda “idare, yargı kararını uygulamadığı takdirde hakkında cezai soruşturma yapılamaz” hükmü getiriliyor.