BIST 9.902
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.461,05
HABER /  GÜNCEL

Mekong üzerinde dev baraj inşaatına Laos'tan onay

Laos yönetimi, komşu ülkelerden ve çevrecilerden gelen tepkilere rağmen Mekong ırmağının alt kısımlarında dev bir baraj yapılması için onay verdi.

Abone ol

Laos yönetimi, komşu ülkelerden ve çevrecilerden gelen tepkilere rağmen Mekong ırmağının alt kısımlarında dev boyutlarda bir baraj yapılması için onay verdi.

Hükümet Çarşamba günü Xayaburi'de yapılması planlanan baraj için resmi temel atma töreni düzenleneceğini açıkladı. Laos enerji bakan yardımcısı Viraphonh Virawong, "Xayaburi barajının daha sonra yapılacak daha birçok barajın ilki olmasını umduğunu" söyledi.

3,5 milyar dolara mal olacak barajın alt kesimlerinde kalan ülkeler, projenin ırmaktaki balık nüfusunu ve milyonlarca kişinin ekmek parasını olumsuz etkilemesinden kaygılanıyor.

Laos yönetiminin açıklaması, Asya ve Avrupa ülkeleri liderlerinin, ülkenin başkenti Vientiane'da yaptıkları iki günlük toplantıya denk geldi.

Denize kıyısı olmayan Laos, Güneydoğu Asya ülkelerinin en yoksullarından biri. BBC'nin Bangkok muhabiri Jonah Fisher, Laos'un kalkınmasının, nehirlerinden elektrik üretip komşu ülkelere satmasını esas aldığını belirtiyor.

Xayaburi barajı bir Tayland şirketince ve Tayland'ın sağlayacağı mali kaynaklarla inşa edilecek. Üretilecek elektriğin hemen tamamı da, çoktan Tayland'a satılmış durumda.

Kamboçya ve Vietnam, barajın çevre üzerindeki etkilerinin daha fazla araştırılması için projenin ertelenmesi gerektiğini vurgulayan geçen yılki rapora dikkat çekiyorlar. Laos, bu yöndeki kaygılar devam ettiği sürece baraj inşaatının başlatılmayacağını taahhüt etmişti.