BIST 9.919
DOLAR 32,44
EURO 34,79
ALTIN 2.449,99
HABER /  POLİTİKA

Kılıçdaroğlu saydırdı Erdoğan çaktı!

TBMM tarihi günlerinden birini yaşadı. Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu arasında yolsuzluk polemiği yaşandı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA- Liderlerin 2011 bütçe kapışmasına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi hedef alan yolsuzluk iddiası damga vurdu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun yolsuzluk iddialarına cevap verirken, "yine çaktın" diye seslendi!

Kılıçdaroğlu bu iddiayı ortaya atan Hacı Ali Hamurcu'nun nerede olduğunu sordu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı hedef alarak, "Yakup Elikel'in dosyadaki görevi ne" dedi.

Hamurcu'nun belediye başkanı Özhaseki'nin yolsuzluk yaptığı suç duyurusu ile yargılanıp tutuklandığını açıklayan Başbakan Erdoğan'ın bu iddiaya yanıtı çok sert oldu: "Gene çaktın! Gene çaktın!"

KILIÇDAROĞLU'NDAN YOLSUZLUK İDDİASI

Bütçe üzerine konuşmak üzere Meclis kürsüsüne çıkan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun AK Parti iktidarının en önemli sorununun yolsuzluk olduğunu ileri sürdü. Temmuz 2007 yılına Kayseri'de yaşanan bir olayı anlatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
"Halil Hamurcu. Kayseri'de çalışıyor. Polise gidip rüşvet çarkını anlatıyor. Emniyet sahtekarlık dolandırıcılık iddiasını savcılığa gönderiyor. 26 sayfalık itiraf sonra 16 sayfaya iniyor. Neden 16 sayfaya indi? Adalet Bakanı'na soruyorum. Kayseri Belediye Başkanıyla ilgili rüşvet iddiaları mı çıkarıldı. Vali vekili de Özhaseki'nin rüşvet suçu nedeniyle yargılanması gerektiğini söylüyor. Ama bu vali 38 gün sonra görevden alınıp Gaziantep'e gönderiliyor.

MÜSTEŞAR OSMAN GÜNEŞ'İN ROLÜ

Savcılık memur suçlarından dava açmak için Bakanlık'tan izin istiyor. Araştırma için izin çıkıyor. İki belediyeden bilirkişi isteniyor, ancak bilirkişiler belirlenmeden bir gün önce rapor hazırlanıyor. Kararnamesi çıkmış Vali Osman Güneş "burada bir şey yok" diyor. Bakanlığa Müsteşar olarak giden Güneş daha sonra aynı belgeye bu kez Müsteşar olarak imza atıyor.

ALİ HAMURCU NEREDE?

Ben Başbakana bunu yaptınız demiyor, vicdanına sesleniyorum. Olayın üzerine giderseniz ben soruşturacağım derseniz sonuna kadar yanınızdayız. Önemli olay değil derseniz bu kürsüde yolsuzluklarla mücadele eden bir iktidarız demeyeceksiniz. Bu değerli Hacı Ali Hamurcu nerede? Yakup Elikel isimli avukatınn dosyadaki işlevi nedir? Başbakan belge istiyorsa hepsi masamda. Arınç'a sorarsa benden çok daha bilgi alacaktır."

İLK YANIT ARINÇ'TAN

Kılıçdaroğlu'nun bu iddiası üzerine ilk söz alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oldu. Bahsedilen Avukatı tanıdığını kendisinin bazı tazminat davalarına baktığını anlatan Arınç şunları söyledi:
"Yakup Elikel'i tanıdığımı söyledi. Bir şey anlamadım, tarafları kimdir, şikayetçisi kim. Adalet bakanı neden ne kadar sorumlu, bizim hükümetle ilgisi ne. Gizemli roman gibi bir takım sembollerle anlatmak yolsuzluk üzerine gitmek değildir. Biz yolsuzluk üzerine gitmeyi önemsiyoruz. Olayı tam ortaya koyun. Elikel Ankara barosuna kayıtlı bir avukat Benim de avukatlığımı yaptı. Tazminat davalarıyla ilgili. Ne anlatmak istiyorsanız açık konuşun lütfen."

DOSYALARININ HEPSİ BOŞ ÇIKTI

Kılıçdaroğlu'nun iddialarına en sert yanıt ise bütçe üzerine muhalefete yanıt vermek için kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan'dan geldi. Kılıçdaroğlu'na ağır bir dille yüklenen Erdoğan iddiasıyla ilgili hemen bir açıklama yaptığını belirterek şunları söyledi:
"Yolsuzluk diye elinde aslı astarı olmayan belgeleri sallayanları çok gördük. Burada da sallandı. Yerel seçimlerde İstanbul adayı olan Kılıçdaroğlu benim İstanbul Belediye Başkanımla ilgili de birçok şeyler konuştu. Yargıya götürseydin de yargılansaydı. Aldığın neticeye bak ne aldın. Birşey bulamayacaksın açtığın dosyaların hepsinin içi boş çıktı."

İZMİR BELEDİYESİ YOKSULLARA 600 LİRA VERSİN

Kılıçdaroğlu'nun fakirlere 600 TL yoksulluk maaşı vaadini hatırlatan Erdoğan ilginç bir çağrıda bulundu.
Erdoğan, "Fakirlere ayda 600 lira maaş bağlayacağını söylüyorsun. İzmir Büyükşehir Belediyesi sizin. Versin belediye. Bekara karı boşamak kolay... Gerçekçi ol biraz. Biz devlet ülke yönetiyoruz. Senin partinin belediyesi versin 600 lira."

İŞTE KILIÇDAROĞLU'NUN İDDİASINA YANIT

Erdoğan bu sözlerinin ardından Kılıçdaroğlu'nun son açıkladığı Kayseri dosyasına geldi. İddia üzerine hemen konuyu araştırdığını anlatan Erdoğan edindiği bilgileri şöyle sıraladı:

"Benim belediye başkanım o kişiyle ilgili anında davayı açmış şikayeti ortaya koymuştur. 27 Haziran 2007'de Cumhuriyet Savcılığına gönderdiği yazı ile Hacı Ali Hamurcu'yu yolsuzluktan ihbar etmiştir. 20 gün sonra olmuştur. 3 kere ifadesi alınmış. İlki 16 sayfa. Sonuncusu 3 sayfa. Bütün ifadeler dosyasında mevcut. Yargılama 2 yıl sürmüş. Cezası Yargıtay tarafından onaylanmış şu anda hapiste."

GENE ÇAKTIN!

Başbakan Erdoğan bu bilgileri sıraladıktan sonra Kılıçdaroğlu'na dönerek, "Gene çaktın" diye seslendi. Kılıçdaroğlu'nun devamlı bunu yaptığını ileri süren Erdoğan "Yolsuzluğun olduğu yerde 13 bin 375 km bölünmüş yol, hızlı tren hatları olur muydu?" diye sordu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İKİNCİ AÇIKLAMA

Başbakan'ın konuşmasından sonra Kılıçdaroğlu kuliste gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın Hacı Ali Hamurcu için “hapiste” dediğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Hapiste olduğunu ben de biliyorum. Ben ısrarla hangi hapishanede olduğunu sordum, cevap vermedi. Çünkü Silivri’de. Başbakan daha önce malvarlığımdan ötürü benimle ilgili yazan Silivri’de diyor. Şimdi de Belediye Başkanı Özhaseki ile ilgili şikayette bulunan kişi Silivri’de” dedi.

ADLİYE, BELEDİYE VALİLİK ARASINDA ŞEYTAN ÜÇGENİ

Hamurcu’nun belediyedeki 17 kişilik çetenin üyesi olduğunu, aralarında anlaşmazlık çıkınca her şeyi itiraf ettiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, Hamurcu cezaevine gönderilerek diğerlerinin beraat ettirildiğini ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, “Kayseri’de adliye, belediye, valilik arasında şeytan üçgeni var. Burada yıllardır devam eden bir rüşvet tezgahı var. Bunu kim nasıl kapattı ben onu soruyorum. Rüşvet çetesi ortaya çıkmadı. İtirafçıyı hapse attırdılar, sen sus dediler. Peki diğerleri” diye sordu.

Arınç'ın Yusuf Erikel'le ilgili iddiaları da sürdü. Kılıçdaroğlu, Arınç’ın avukatı Yakup Erikel’in sahte vekalet ile Kayseri’de davaya girdiğini savundu. Dosyanın bir ucundan tuttuğunu söyleyen Kılıçdaroğlu daha sonra yeni açıklamalar yapacaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun ortaya attığı tartışma daha büyeyecek gibi görünüyor. CHP Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu dava dosyası ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyecek.

KAYSERİ BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA


Tartışmaya AK Partili Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de katıldı. Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin gerçekle bağdaşmadığını ileri süren Özahaseki, “Bir kere 6 yıl ceza almış ve halen İstanbul’da tutuklu bulunan o dolandırıcı ile ilgili ihbarda bulunup, yakalanmasını Teftiş Kurulu ile sağlayan biziz. İkincisi ben ve bazı belediye çalışanlarıyla ilgili iftira attığını kendisi üçüncü ifadesinde de ikrar etmiştir” dedi. Özhaseki de bir basın toplantısı yaparak iddialara yanıt verecek.