BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.439,16
HABER /  GÜNCEL

Mayınlı arazi çocukların oyun bahçesi

Mayınlı araziler olduğu gibi duruyor. Sınır bölgesinde yaşayan çocuklar, tel örgüleri aşarak hayatları pahasına arazilere giriyor.

Abone ol

Kimi çocuklar mayınlı araziye girip oyun oynarken kimileri ise topladığı kember otunu satarak harçlıklarını elde etmeye çalışıyor.

Yıllardan bu yana mayınlı araziler iki ülke arasında büyük engel oluştururken birçok vatandaş ise mayınlardan dolayı mağdur oldu. Mayınların patlaması yüzünden yüzlerce kişi uzuvlarını kaybederken birçok kişi de yaşamını yitirdi. Son dönemlerde ise ülke gündemine oturan mayınlı arazilerin temizlenmesi tartışmaları sürüyor, bir yandan da sınır bölgesinde çocukların adeta mayınlarla dansı yaşanıyor.

Birçok çocuk günlük politik ve siyasi tartışmalardan habersiz mayınlarla yaşamaya devam ediyor. Mardin'in Nusaybin ilçesinde çocuklar tel örgüleri aşarak mayınlı sahaya girebiliyor. Kimi çocuk tarlaya giren hayvanını tarladan çıkarmaya çalışırken birçok çocuk ise tehlikenin farkında olmadan mayın tarlasında oyun oynuyor. Bazı çocuklar ise harçlıklarını elde etmek için mayın tarlasına girip kember otu topluyor. Mayınlı sahanın içinde iyice açılan çocuklar devriye gezen ve nöbet tutan askerlerin ikazlarıyla hızla tarladan kaçmaya çalışıyor.

Tarladan topladıkları kember otunun kilosunu 1 liraya eczanelere sattıklarını söyleyen eden bir çocuk, bazı arkadaşlarının tarlada mayın patlaması sonucu yaralandığını belirtiyor. Tarlanın tehlikeli olduğunu bildiklerini, ancak harçlıklarını çıkarmak için bu işi yaptıklarını tehlikenin farkında olmadan anlatıyor.