BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Mavi Marmara: İsrail, Türkiye'den özür diledi

ABD Başkanı Obama'yı ağırlayan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ı arayarak, 3 yıl önceki Mavi Marmara olayı nedeniyle özür dilediği belirtiliyor.

Abone ol

Amerikan kaynakları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşık 3 yıl önceki Mavi Marmara olayı nedeniyle Türk mevkidaşı Başbakan Tayyip Erdoğan'dan özür dilediğini duyurdu.

AFP ve Reuters, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamanın, İsrail Başbakanlığı tarafından doğrulandığını kaydetti.

AP ve Reuters ayrıca, İsrail'in, yardım gemisinde hayatını kaybeden, biri ABD vatandaşı 10 Türk'ün ailelerine tazminat vermeyi kabul ettiğini belirtiyor.

3 günlük İsrail gezisini tamamlayan ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzelmesine büyük önem verdiklerini vurguladı.

Obama, İsrail'e Başkan sıfatıyla yaptığı ilk ziyaretin sonunda, "ABD hem Türkiye, hem de İsrail ile ilişkilerine büyük değer veriyor. Bölgesel barış ve güvenlik için aralarındaki tekrar olumlu ilişki kurulmasına büyük önem veriyor" dedi.

Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasındaki bu görüşmenin, iki liderin daha yakın işbirliği yapmasını sağlayacağını umduğunu söyledi.

Türkiye'nin talepleri

Gazze'ye yönelik İsrail ablukasını yarıp Filistinlilere insani yardım götürmeye çalışan gemilere İsrail komandolarının müdahalesinde biri ABD vatandaşı 10 Türk hayatını kaybetmişti.

Türkiye, İsrail ile asgariye indirdiği ilişkilerini canlandırma şartları olarak özür dilenmesini, tazminat ödenmesini ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koşuyordu.