BIST 9.798
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.458,81
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Manisa'da şaka gibi kar ambulansı skandalı!

Manisa'da köy yollarının kapanmasına yol açan kar yağışı skandalı da bereberinde getirdi. Hataya yetişmeye çalışan ambulansa ceza kesildi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA 

Yoğun kar yağışının ulaşım ve yaşam şartlarını etkilediği Manisa'nın ilçeleri arasında ve diğer şehirlerle bağlantısı üç gün boyunca güçlükle kurulurken, hastaların ambulansla hastaneye taşınması sürecinde yaşanan sorunlar skandal boyuta vardı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın yanıtlaması istemiyle konuyla ilgili bir soru önergesi veren CHP Manisa milletvekili Sakine Öz şunları söyledi:

CEZA KESİLDİ


Soma ilçemizin Kayrakaltı Mahallesinde yaşayan ve solunum yetmezliği bulunan Sayın İbrahim PAYCI’yı Soma Devlet Hastanesi’ne yetiştirmek üzere Manisa İl Sağlık müdürlüğü tarafından Manisa’dan görevlendirilen 45 NE 782 plakalı kar paletli 112 ambulansını Soma’ya götüren özel firmaya ait 35 AY 7384 plakalı çekici araç, yolda Bakanlığınızın birimleri tarafından tonaj kontrolü için durdurulmuştur. Soma’daki hastanın durumunun aciliyeti ve çekicide taşınan kar paletli ambulansın görev kâğıdı, geçiş üstünlüğü söylenmesine karşın, yetkililerin çekiciyi uzun süre beklettiği belirtilmiştir. Çekici kantara alınarak 180 kg. fazlası olduğu tespit edilmiş ve yaklaşık 1500 TL ceza kesilirken, ceza kâğıdı da sürücüye verilmemiştir.

Manisa’yı çevre il ve ilçelere bağlayan işlek yolların açılması yönünde çaba harcaması beklenen Bakanlığınızın yetkili birimlerinin, görevli ambulansı taşıyan çekiciyi durdurarak zaman kaybına neden olması, üstüne bir de ağır tonaj gerekçesiyle ceza kesmesi, Aziz Nesinlik bir öyküdür.

Hastaya erişim amacıyla, devlete ait kar paletli ambulans kadar, bu ambulansı taşıyan çekicinin de “kamu hizmeti”ni sağladığı ve geçiş üstünlüğüne sahip olması gerektiği düşünüldüğünde, gecikmeye neden olan bu işlemlerin insan hayatını tehlikeye attığı açıktır.

Hastaya erişim için kaybedilen sürenin yanısıra kesilen ceza, Manisa’da üç gün boyunca kapalı kalan ana ve arayollar yüzünden Valilik ve Bakanlık düzeyinde yaşattığınız ulaşım skandalına bir yenisini eklemiştir. Hastamız, saat 22.45 sularında ancak Soma Devlet Hastanesi’ne ulaştırılabilmiştir.

Buna göre;

1- Manisa’da üç gün boyunca yaşanan ulaşım krizini yönetmekte zorlanan Bakanlığınızın, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Soma’daki hastamız için görevlendirilen ambulans ve çekici hizmetini geciktiren işlem ve eylemleri hakkında görüşünüz nedir; uygulanan işlemin yasal dayanağı var mıdır?

2- Manisa Merkez’den Soma’ya erişim için görevlendirilen 112 ambulansı ve çekici hizmetinin görev belgesi ve durumun aciliyeti belirtilmesine karşın, neden geciktirilmiş ve tonaj kontrol işlemi uygulanmıştır?

3- Bakanlığınız, göreve giden ambulans ve çekicileri için düzenli tonaj kontrolü uygulamakta ise, bu idari eylem ve işlemlerin iptali ve ambulans ile çekicilerinin geçiş üstünlüğünün her durumda uygulanması, personelin bu gibi durumlar için eğitimden geçirilmeleri ve inisiyatif kullanabilmeleri yönünde bir kararınız olacak mıdır?

4- İşlemde bulunan görevliler ve İl Müdürünüz hakkında idari soruşturma açılacak mıdır?

5- Gecikme nedeniyle hastamızdan ve ailesinden resmi düzeyde özür dilenecek midir?