BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Limon bahçeleri sükunetini koruyor!

Fiyat konusundaki belirlizlikten dolayı hasadı bekleyen limon bahçeleri için şu sıralar kımıldanma görünmüyor..İşte detaylar..

Abone ol

Erdemli ilçesine bağlı Arpaçbahşiş Belediyesi Kütüphanesi'nde dün akşam saatlerinde bir araya gelen üreticilerin aldığı karar, ilçede kendini göstermeye başladı. İlçe merkezinde bile limon bahçeleriyle karşılaşılan Erdemli'de, limon alım-satımı yapan işyerlerinin kepenkleri kapatılmış durumda. Ayrıca sessizliğin hakim olduğu bahçelerdeki ağaçlar dallarındaki limonlarla hasadı bekliyor.

Bahçesi bulunan Arpaçbahşiş Belediye Başkanı Musa Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, limonun ilçe ekonomisi yanında Türkiye ihracatında da önemli bir paya sahip olduğunu, Türkiye'de yetiştirilen limonun yüzde 65'lik bölümünün Erdemli'de üretildiğini söyledi.

Bu nedenle ilçeden yükselen tepkilerin üst düzeyde tartışılması ve dikkate alınması gerektiğini savunan Demir, şöyle devam etti: "Limon hasadına başladığımız günlerde, tüccarlar 90 kuruş ile 1 lira arasından ürün aldı. Şimdi ise bu alımlardan zarar ettiğini dile getiren tüccarlar fiyatı önce 35 kuruş seviyelerine çekti. Ardından da tekrar 30 kuruşa düşürmek istediklerini belirttiler. Halbuki, limon üreticisi zaten uzun yıllardan beri ciddi sıkıntılar yaşıyor. Teklif edilen bu rakam, üreticinin masrafını bile karşılamaya yetmez. Her şeyin dışında tüccarın önceden oluşturduğu suni rakamlarla ürün alıp zarar etmesi de, üreticinin sorunu değil. Yani tüccarın yanlışı, üreticiye fatura edilmemeli. Bu nedenle tepkimizi dile getirmek adına böyle bir yönteme başvurduk." Tepkilerini dile getirmek amacıyla başlattıkları eylemi ilk etapta 14 Ocak'a kadar sürdürmeyi planladıklarını dile getiren Demir, "Şimdilik eylemimizi 14 Ocakta sonlandırmayı düşünüyoruz. Ama soruna çözüm bulunmaması halinde de eyleme devam etmekte kararlı olduğumuzun bilinmesini isteriz" diye konuştu.

Limonda hükümetin önceden 75 dolar olarak belirlediği teşviki 125 dolara çıkardığını hatırlatan Demir, şunları kaydetti: "Hükümet teşviki bile artırmışken, 'tüccarın zarar ediyoruz' demesi hiç inandırıcı gelmiyor. Zaten eylemi de bu nedenle başlattık. Sorun çözülene kadar, ilçemizdeki bahçelerimizde artık makas sesi duyulmayacak, dükkanlar ise kapalı kalacak. Bizim tek istediğimiz, 1 yıl boyunca çeşitli emekler vererek yetiştirdiğimiz ürünlerin hakkıyla satılması."

"TOPLAYIP DENİZE DÖKMEYE RAZIYIZ"

Limon üreticisi ve dökme limon ticareti yapan Hasan Cangin ise "Limonun alımı ve satımını bir hafta süreyle durdurduk. Gerekir ise yine devam edeceğiz.

Üreticilerin aldığı karara uyacağız. Limon ha depoda durmuş ha dalında hiç fark etmez. Bir hafta limon almayacağız ve satmayacağız" dedi.

Limon üreticilerinden Salim Fidan ise, bir yıl boyunca "çocuk gibi" bakıp yetiştirdikleri ürünlerin düşük fiyattan satılmasına razı olamayacaklarını dile getirerek, "Tüccar düşük fiyat veriyor. Limonu ucuza satacağımıza dalında çürümeye hatta toplayıp denize dökmeye razıyız. Limon kesiminin durdurulması ve dökme limon alımının da bir hafta süreyle durdurulmasını katı bir şekilde sürdüreceğiz" diye konuştu.